Mikrovinárstvo S42 v roku 2019.

Rok sa s rokom stretol, vinič listy stratil aby ich opäť ich našiel, priniesol úrodu, ktorú človek nejak spracoval až vznikli vína, ktoré obohatili rok 2019.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Tohto obdobia sa bude týkať moja správa. Minulá totiž končila vínami z úrody v roku 2017.

Čo sa odvtedy udialo?

Rast a vývoj viniča v roku 2018 prebiehal v tradičnom duchu, za občasného použitia ekologických postrekov zväčša preventívne. Zlom nastal približne v mesiaci júl, keď prišlo daždivejšie počasie. Aj keď spolu s ním snaživo prišlo ďalšie postrekovanie, nepodarilo sa mi zabrániť príchodu tej obávanej –nejakej pliage viničovej. Perenospóra na bobuliach ukázala svoje škvrny, čo priviedlo asi polovicu z nich do zoschnutia. Človek sa snaží a pol úrody je fuč. To nieje efektívne! Čo s tým, začal som uvažovať. Toto sa ale týkalo iba vinohradu, ktorý mám pri dome, on obsahuje pre mňa neidentifikovateľnú zmes odrôd. Uvažujem či zmeniť odrodu – vyklčovať tých 50 koreňov a vysadiť rezistentnú odrodu? Žeby napríklad Solaris? Uvidí sa, čo mi v hlave nakoniec dozreje. Hrozno však dozrelo skôr a tak začali oberačky. Pri dome skosené perenospórou slabota, ale dosť na to aby som z toho mohol urobiť opakovanie hrozno-hruškového diabetického vína. A podarilo sa. V Juri pekne dozrel VČS v rekordnom množstve a zdravý ako obyčajne. Toť paradox: tohto veľa a zdravého a bez akéhokoľvek striekania, pri dome zas málo a chorobou poničeného a striekaní bolo viac ako 10. Obrali sme aj v Biskupiciach. Všade bola sladkosť muštu 18 alebo o stupeň viac, čo bolo postačujúce na to aby som sa vyhol pridávania cukru.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Výsledkom sú počtom skromné tri druhy vína v kategórii „suché“.

Obrázok blogu

Veltlín červený skorý (VČS) z vinohradu vo Svätom Jure, z ktorého minuloročné víno malo rekordný zbytkový cukor 76 gramov na liter, tentoraz dopadlo „na sucho“ s iba 1,4 g/l pri kyselinách 5 g/l.

Obrázok blogu

Hroznohruškové diabetické víno, príjemne lahodné napriek tomu, že zbytkový cukor je menej ako 0,05 gramu na liter.

Obrázok blogu

Couvée s názvom S42, tiež suché s 1,4 g/l, z hrozna zmesi odrôd, ktoré sa urodili pri dome.

Obrázok blogu

Mierne som aj inovoval logo mikrovinárstva, kde som mal zámer posunúť jeho vizáž bližšie ku hroznu. Našiel som v knihe AllatRa pradávny symbol z kultúr starej Európy z piateho až tretieho tisícročia p.n.l., ktorý mi vzdialene pripomínal bobule hrozna a ten som „skrížil“ s pôvodným logom. Výsledok je takýto:

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Pokrok nezastavíš a pri oberačke som prvý krát použil prototyp môjho vynálezu, veď je škoda keď sú lyže v lete nevyužité:

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Marian Kopernický

Marian Kopernický

Bloger 
  • Počet článkov:  117
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Narodený v r. 1961, žijúci v Bratislave, dnes hlavne v jej okolí.... Zaujímam sa o dianie medzi človekom a prírodou, svetlom a tmou, uchopiteľným a neviditeľným. Zoznam autorových rubrík:  SlovenskoZasaď stromZelená BratislavaFarebné hry večeraUmenieVinohradníckePoetickéNezaradenéNeveseléPivnica z hliny a kameňaSúkromné

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Anna Brawne

Anna Brawne

105 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu