reklama

Dobrý človek

Aká je možnosť profesionálneho uplatnenia tzv. dobrých, charakterovo utriedených a pritom veľmi schopných ľudí na Slovensku vo veľkých štátnych inštitúciách? Ako prebiehajú výberové konania v akciových spoločnostiach so 100% účasťou štátu?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

 Bol raz jeden dobrý človek. Usilovný, čestný, zásadový, pravdivý. Všetko, čo robil, robil najlepšie ako vedel. Univerzitu ukončil ako premiant ročníka, iniciatívne investoval prostriedky do ďalšieho sebarozvoja na všetkých úrovniach svojej bytosti, vo voľnom čase pomáhal ako dobrovoľník v charitatívnych organizáciách. Bol spokojný so sebou aj so svetom.

 A potom urobil zásadnú chybu. Zamestnal sa vo veľkej štátnej inštitúcii na Slovensku. Na začiatku bolo všetko v poriadku. Dobrý človek bol u podriadených aj u nadriadených obľúbený, plnil obchodné plány, zbieral ocenenia a odznáčiky – napr. „najlepší predajca“ roka. Niečo ale robil stále zle. Nevedel sa totiž dlhoročne „posunúť“ ďalej. Vlastne ani nemal ako. Výberové konania vo veľkej štátnej inštitúcii totiž ešte donedávna neexistovali. Atraktívnejšie miesta boli obsadzované diskrétne a hlavne veľmi potichu najmä na základe toho, kto s kým absolvoval dovolenky. Aspoň tak išli reči. Dobrý človek však rečiam neveril. Pretože bol dobrý človek. A potom zákon prikázal vypisovať relevantné výberové konania a dobrý, schopný človek vedel, že prišiel jeho čas.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 TO výberové konanie sa začalo v studenom veternom ráne. Dobrý človek prišiel na miesto ako jediný vlakom, nezneužil služobné auto, ani nechcel, aby ho šofér musel celý deň čakať. Vďaka sebaovládaniu a svedomiu čistému ako krištáľ bol úplne pokojný, vedomý si svojich schopností v porovnaní s konkurentmi. Už o sebe nepochyboval. Prvé zverejnené výsledky osobnostných a vedomostných testov, ako aj samotný hodinový pohovor, v ktorom predstavil novú koncepciu rozvoja, ho utvrdili v tom, že bol a zostáva jednotkou. Na celkové vyhlásenie výsledkov prišiel s úsmevom širokým ako železnica z Číny do Tibetu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 A potom svet zastal v tom jedinom okamihu, kedy sa zdalo nemožné, že by sa dobrý človek ešte dokázal od prekvapenia nadýchnuť a všetko okolo neho sa zmenilo na bielu hmlu. Nezvíťazil. Dobrému človeku povedali, že má príliš rozvinutú ľudskú stránku osobnosti. Zvíťazil človek bez vzdelania, ocenení, schopností a certifikátov, ktorý chodil s členom komisie na dovolenky. Vietor vonku fučal. Bol slobodný a dobrý človek bol opäť iba človekom.

P.S. : Tento príbeh nie je vymyslený a akákoľvek podobnosť zúčastnených osôb a situácií nie je náhodná. Verne zobrazuje realitu na Slovensku.

Mgr. Božena Kopřivová

Mgr. Božena Kopřivová

Bloger 
  • Počet článkov:  3
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Profesionálny certifikovaný hypnoterapeut a lektor Celostnej hypnoterapie a klinickej liečebnej hypnózy pôsobiaci v ŽilinePedagóg Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu