reklama

Bent Wind - kanadská cesta do sonického vesmíru

Približne v čase, keď z našej jedinej prirodzenej družice prišla nesmrteľná veta o veľkom skoku pre ľudstvo, severný sused kozmickej a psychedelickej veľmoci ukázal, že je schopný vyslať vnímavých poslucháčov na vysokú sonickú orbitu: malé torontské vydavateľstvo Trend toho roku vydalo najlepší kanadský psychedelický počin všetkých čias - dovtedy, a pravdepodobne aj potom - album Sussex od kapely Bent Wind.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Hudobná scéna San Francisca, ktorá sa najviac spája s pojmom psychedelický rock, stratila do roku 1969 svoj dych. V tej dobe sa na americkom kontinente roztrhlo vrece so všetkými možnými druhmi drog, ale halucinogénmi kandizovaný rock and roll mal to najlepšie už dávno za sebou. Mnohí tvrdia, že žáner dodýchal, keď sa ho chopili veľké nahrávacie spoločnosti. Je to možné, ale aj tu platí pravidlo Aldousa Huxleyho, podľa ktorého sa už raz otvorené dvere vnímania nedajú zatvoriť: skvelé ukážky kvalitnej psychotropnej muziky vznikali aj naďalej. Akosi mimo zlatej éry psych rocku a akosi mimo jeho hlavných centier v USA, Bent Wind sú príkladom toho, že skutočne krásne hudobné náprotivky baudelairovských Fleurs du mal môžu kvitnúť aj v nečakaných časopriestoroch. Sussex, jediný album Bent Wind zo zlatých šesťdesiatych rokov, rozkvitol do takej krásy, že sa dostal do spoločnosti muzikantov, v ktorej je zbytočné hovoriť o najkrajšom kvete, pretože všetky vytvárajú veľkolepú kyticu vyššími sférami ovplyvneného rocku.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Krátko fungujúcu zostavu kapely z roku 1969 tvorili gitarista a vokalista Gerry Gibas, hráč na rytmickej gitare a vokalista Marty Roth, basgitarista Sebastian Pelaia a bubeník Eddie Thomas. Tak, ako v prípade iných krátko fungujúcich kapiel, o histórii Bent Wind sa nedá príliš veľa povedať: vydali jeden singel, Sacred Cows/Castles Made Of Man, nahrali jeden album a v podstate dodýchali. Na rozdiel od väčšiny efemérnych zoskupení však zanechali kvalitný hudobný materiál s potenciálom, ktorý sa v zasvätených kruhoch premenil na legendu. Čas ukázal, že skladby albumu Sussex je najlepšie prirovnávať k drahokamom - sú vzácne, trvácne a... nádherné. Smrteľne naostrená fuzz gitara, miestami až do zúfalosti zablúdený spev a energický, pravidelný tep rytmickej sekcie vytvára kolekciu skladieb, ktoré sľubujú nefalšovaný psychedelický zážitok. Najviac ich ocenia fanúšikovia temného a ostrého garážového zvuku skríženého so žiarivého soundu zasneného opojenia. Je to zmes, ktorá pri vhodnom požití vyvolá v mysliach vnímavých jedincov obrazy zvuku, ktoré nebudú ďaleko od farebného superpriestoru, aký videl astronaut na konci Vesmírnej odysei: zvuk, ktorý prinúti človeka ponoriť sa do seba a zažívať let cez diamantmi vykladané tunely. Tak by sa bez preháňania dali opísať skladby Touch Of Red, Riverside, The Lions, Going To The City, nezvyčajne nežná Hate s jej agresívnejšou dvojičkou Look At Love, po ktorých nasleduje návrat do temnejších koľají v podobe Mystify, Sacred Cow a Castles Of Man, skladby, ktorá sa v neskoršej reedícii albumu pridala ku klasickej kolekcii platne Sussex.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Rok 1969 začal, ale aj ukončil krátku existenciu kapely. Prvá z jej reinkarnácií sa zrodila o dvadsať rokov neskôr, keď gitarista Marthy Roth vytvoril okolo seba partičku, ktorá vydala druhý album Bent Wind s názvom The Fourth Line Is..."You Will". Formácia sa neukázala byť stabilnou a na tretí bentwindovský album Shadows on the Wall bolo treba čakať až do roku 1996, keď Rothom opäť dal dokopy nový lineup kapely. Oba albumy, podobne ako Sussex, vyšli v silne limitovanej edícii, a tak sa stávajú zberateľským kúskom maniakov psych-rocku. V roku 2005 vyšiel v reedícii aj Sussex, s bonusovými skladbami Lost Ryerson Tapes, so skvelou ukážkou hard-garage-psych rocku v podobe Gotta Find My Way.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Od pôvodného vydania albumu Sussex prešli viac než štyri desaťročia, ale nestal sa obeťou nemilosrdných drápov štvrtého rozmeru - času. Milovníci kvalitnej muziky v ňom neustále znovunachádzajú stratený raj, v ktorom cítiť silné rezonancie spôsobované zakázaným ovocím - psychedelikami. Fakt, že v šesťdesiatych rokoch Bent Wind vydali hudobné nosiče vo veľmi limitovanom množstve (hovorí sa o 300 kusoch LP a asi 500 kusoch 45 rpm-iek) a pritom dodnes robí radosť milovníkom takejto hudby, hovorí sám za seba. Fanatickí zberatelia vedia zaplatiť za originálny výlisok platne Sussex aj 5000 dolárov. A tí, ktorí nechcú utrácať tisícky dolárov za takéto zberateľské kúsky, môžu ďakovať bohom, že nespočetné terabajty jednotiek a núl pretvorili našu civilizáciu na digitálny vesmír a umožnili mnohé návraty do Zlatej doby. Aj skrze prvého albumu kapely Bent Wind.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Psych rock is not dead!

Sacred Cows, detonátor albumu Sussex



Touch Of Red, psych rock ako vážna hudba


Riverside, jeden z majstrštykov kapely...


-...a ďalší, Mystify

Gotta Find My Way s naostrenými psych gitarami



Zoltan Koros

Zoltan Koros

Bloger 
  • Počet článkov:  12
  •  | 
  • Páči sa:  3x

Medzi Bohom a diablom je vždy muzika... Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu