reklama

Viac škody, ako úžitku

Základný strategický strednodobý plánovací dokument určujúci smerovanie samosprávneho kraja, jeho priorít a zámerov, je Plán hospodárskeho a sociálneho rozvoja kraj ( PHSR), ktorý je platný do konca roka 2015.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Od začiatku bolo zrejmé, že nové vedenie sa tento dôležitý strategický dokument nechystá napĺňať. Dnes na stránke VUC nájdete takéto zdôvodnenie jeho nenapĺňania:

PHSR BBSK plní predovšetkým úlohu koordinačného a podkladového koncepčného materiálu, s veľmi obmedzenou možnosťou priamo finančne podporovať implementáciu definovaných špecifických cieľov a opatrení z rozpočtu BBSK. 

Práve preto, že nie je možné napĺňať ciele PHSR len z rozpočtu BBSK, je nutné systematicky a dlhodobo pracovať na príprave projektových zámerov s dostatočným časovým predstihom. V tomto programovom dokumente sa pojednáva o investícii do kraja vo výške cca 139mil Eur. Jeho neplnením prichádza len Banská Bystrica približne o 40mil.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V roku 2014 sa vôbec na VUC BBSK nepripravoval žiadny z najdôležitejších strategických dokumentov. Nefungovali ani komisie a poslanci so županom sa nedokázali dohodnúť ani na rozpočte. V prvom roku „vlády M. Kotlebu“ bolo až 14 zasadnutí zastupiteľstva, viac ako polovica z nich mimoriadnych, čo znamená, že ak poslanci niečo schválili, predseda im to nepodpísal a tak za účelom prelomenia veta poslanci zvolali mimoriadne zasadnutie, na ktorom opätovne schválili už schválené. Odpočtovanie činnosti VUC BBSK bolo za týchto podmienok obtiažne. 

Naša komunikácia s vedením kraja je napriek populistickým a zavádzajúcim vyjadreniam župy na bode mrazu. Z pozície watchdogovej organizácie QUO VADIS, o.z. boli zaslané 3 žiadosti o sprístupnenie informácii. Odpoveď bola zaslaná len na jednu z nich, aj to neúplná. Na otázky týkajúce sa fungovania Regionálnej správy ciest sme dodnes neobdržali žiadne informácie. Odpočet plnenia PHSR nebol zaslaný vôbec. Neodpovedali ani na otázky týkajúce sa programu regionálnej zamestnanosti, akým spôsobom boli refinancované mzdové náklady 75 ľudí, zamestnaných na obdobie 3 až 6 mesiacov. Pri snahe o rozhovory s vedúcimi oddelení úradu nám bolo zaslané písomné vyrozumenie, v ktorom nás slušne „odbili“, s odôvodnením, že zamestnanci úradu majú povinnosť mlčanlivosti. Na ďalšie písomne zaslané žiadosti doposiaľ vôbec neodpovedali. ( http://zbystrujeme.sk/poziadali-sme-zupu-o-informacie/ ).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Za takmer 2 roky vedenie ĽSNS urobilo viac škody ako úžitku. Správy z médií ako i vystavené vysvedčenie županovi, na ktorom sa podieľali najmä starostovia a starostky z BBSK, ( pozri nasledujúce blogy) svedčia o netransparentnosti a nekompetentnom vedení kraja, ktoré nás - občanov BBSK—bude stáť takmer 19mil. Eur o ktoré sme už prišli a ďalších 139 mil. Eur, ak M. Kotleba zostane verný svojej ideológií. Jeho aktivity za posledný pol rok však nasvedčujú tomu, že viac ako blaho Banskobystričanov ho zaujíma jeho vlastná kampaň do NR SR.

 Ambície Kotlebu sú jasné—už sa vidí na hrade

Súčasná politická situácia bohužiaľ prispieva k tomu, aby sa jeho plány naplnili. Kým pred pol rokom ešte nikto neveril, že by Mariána Kotlebu opäť niekto mohol zvoliť do funkcie predsedu BBSK, s nástupom protimigračnej politiky, ktorou Kotleba obohatil svoje aktivity, sa jeho vízie stávajú jasnejšími. Zdá sa, že Koltebovi a jeho prívržencom hrá každá okolnosť do karát. Súčasnému predsedovi BBSK nemožno upierať schopnosť umne prezentovať situácie tak, aby z nich dokázal vytĺcť kapitál v podobe zvyšovania preferencií ( "zneúctenie pamiatky zosnulých hrdinov počas SNP" alias incident s vyvesením čiernych zástav počas osláv SNP, či "pošliapanie demokracie" alias zadržiavanie Kotlebovcov na ceste na protest z Trnavy do Gabčíkova 1.9.2015 ). 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Napriek informáciám o nekompetentnosti a neschopnosti viesť kraj, napriek netransparentnosti a zneužívaniu funkcie predsedu BBSK na zamestnávanie svojich prívržencov a vlastnú kampaň
( http://kosova.blog.sme.sk/c/384769/bystricka-zumpa.html?ref=viacbloger), napriek dôkazom o nekompetentnom nakladaní s verejnými financiami a postupnej likvidácii Regionálnej správy ciest (http://kosova.blog.sme.sk/c/385438/tajomna-regionalna-sprava-ciest.html,http://kosova.blog.sme.sk/c/385617/ucelova-likvidacia-regionalnej-spravy-ciest.html?ref=viacbloger), napriek dogmatickým ideologickým postojom ovplyvňujúcim výkon jeho funkcie namiereným dokonca proti kultúre i rozhodnutiam ministerstva (http://www.studiotanca.sk/index.php?page=aktualne&new=230 ), sa zdá, že jednoduché heslá proti Rómom, migrantom a súčasnej nedemokratickej skorumpovanej vláde sú presne tým, čo mobilizuje časť Slovenska a získava hlasy Kotlebovej dekadencii.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V snahe neposudzovať aktivity a činnosť Mariana Kotlebu len subjektívne, sme sa rozhodli venovať náš čas rozhovorom a anketám s občanmi BBSK, ale najmä so starostami a starostkami, primátormi a primátorkami, poslancami a poslankyňami VÚC a ostatnými verenými činiteľmi, ktorí boli ochotní venovať nám priemerne 2 hodiny svojho času. Jediným osloveným primátorom, neochotným stretnúť sa s nami bol primátor Rimavskej Soboty. Na základe hodnotenia oslovených ľudí sme vystavili Marianovi Kotlebovi Vysvedčenie pre župana. Ďalšie blogy budú venované známkam Mariana Kotlebu vo funkcii predsedu BBSK aj so slovným hodnotením respondentov. 

Viac na www.zbystrujeme.sk a https://www.facebook.com/nie.v.nasom.kraji

Ingrid Kosová

Ingrid Kosová

Bloger 
  • Počet článkov:  52
  •  | 
  • Páči sa:  66x

Poslankyňa NRSR, manažérka, učiteľka Montessori, feministka, členka predsedníctva Progresívneho Slovenska. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu