
Bobuľové ovocie je synonymom ľahkosti, osvieženia, zdrojom najjemnejších vôní, najintenzívnejších farieb a najrozmanitejších chutí. Do tejto síce skôr pôžitkovej, ale o to viac zdravšej alternatívy ideálnej výživy patria maliny, jahody, ale aj čučoriedky, či dokonca brusnice. Myslím, že v posledných rokoch sa síce vyzdvihuje ich vplyv na celkové fyzické zdravie, ale akosi sa už pozabudlo na ich nenahraditeľný protirakovinový potenciál, ktorý by som vám chcela týmto článkom aspoň sčasti priblížiť.
Elágová kyselina...
Keďže vieme, že práve fytochemické látky majú ďaleko lepšie účinky v prevencii nádorov než vitamíny, stojí za pripomenutie, že zo všetkých fytochemických látok, ktoré sa nachádzajú v drobnom - bobuľovom ovocí, je to práve elágová kyselina, ktorá nám môže najviac pomôcť v boji s touto zákernou chorobou. Nachádza sa predovšetkým v malinách, jahodách, alebo dokonca v niektorých orechoch. Ak sa rozhodnete konzumovať bobuľové ovocie hoci len z dôvodu vysokej koncentrácie elágovej kyseliny, odporúčam vám skôr jahody ako maliny. V jahodách sa totiž tejto fytochemickej látky nachádza až 95 % v dreni, zatiaľčo v malinách sa drvivá väčšina (90%) vyskytuje v semenách. Samozrejme, ak ste milovník malín, na ich semenách si s radosťou pochutnáte. A ak máte vo zvyku v lete denne zjesť aspoň hrnček čerstvo nazbieraných černíc ako ja - poteším vás. Aj tie totiž obsahujú takmer rovnaké množstvo tejto vzácnej protirakovinovej zbrane. Ale či sa rozhodnete pre jedno, druhé, či rovno oboje, jedno je isté - podobne ako jahody, aj maliny obsahujú veľké množštvo protirakovinových látok, práve preto sú z medicínskeho hľadiska veľmi sľubnou potravinou. Aj keď myslím,že by bol priam hriech viazať význam malín výhradne s prítomnosťou elágovej kyseliny. Tie malé šťavnaté plody toho "dobrého" ukrývajú nepochybne viac.
Antokyanidíny...
Ak vám to nič nehovorí - osviežim vám trochu pamäť. Sú to práve tieto látky - antokyanidíny, vďaka torým sú jahody a maliny tak žiarivo červené, marhule oranžové, slivky modro-fialové, hrušky žlté.... Najviac sa ich však nachádza - opäť- v malinách, a predovšetkým v čučoriedkach. Pokiaľ ich nepestujete doma, ponúkam slušnú alternatívu - ak niekedy budete mať cestu do Krakowa, tak práve v malopoľskom regióne ich bežne kúpite popri ceste. Čerstvé, natrhané z okolitých lúk a lesov. Je to priam rozprávková príroda. Ak ste niekedy cestovali Malopoľskom, dáte mi za pravdu.
Aj keď stále nie je prebádané, či a do akej miery sa antioxidačné vlastnosti potravín podieľajú na vzniku rakoviny, bolo dokázané, že antokaynidíny majú aj iné vlastnosti, nielen antioxidačné. Pri pokusoch sa ukázalo, že má významný vplyv na zastavenie syntézy DNK a tým rastu buniek. Viac o tomto síce neviem, ale v budúcnosti sa vplyv antokyanidínov nachádzajúcich sa hlavne v čučoriedach a malinách na rakovinu určite prebáda viac.
Proantokyanidíny...
Hoci sa tieto látky nachádzajú hlavne v kakau a škorici, čo sa týka bobuľového ovocia, sú to brusnice a čučoriedky. O dôvod viac vychutnať si nejaké to popoludnie s čučoriedkami! Ak si myslíte, že je jedno, ktoré z tohto druhu ovocia skonzumujete, nie je to pravda. Konkrétne tieto látky sa v ostatnom ovocí nachádzajú v podstatne menšom množstve.
Pochopiteľne, výskum zameraný na protirakoviný potenciál látok ako napr. proantokyanidíny je ešte len v plienkach, ale už teraz má povzbudivé výsledky. Zistilo sa napríklad, že tieto látky blokujú rast roôznych typov rakovinový bunie, najmä v hrubom čreve. Nemyslíte, že by to mohlo hrať významnú úlohu v prevencii resp. liečbe práve tekéhoto druhu rakoviny? Nerozumiem len, prečo stále nevyužíme ta úžasnú silu drobného ovocia v boji s tak nemilosrdnou chorobou. Rozumiem, že ide o sezónne ovocie, a v obchode nekúpite vždy to, čo si myslíte, že je naozaj zdravé.
Ja osobne si maliny, jahody, či dokonca aj čierne či červené ríbezle oberám a konzumujem priamo pri kríkoch. Viem, že nie každý má takúto možnosť. Ale som presvedčená, že z času na čas si aj vy môžete pochutnať na tejto fytochemickej bombe. Dá vám to oveľa viac ako nejaké vitamínové doplnky! Prečo? Vitamínový doplnok totiž obsahuje len jeden, prípadne zopár druhov. Jedna taká jahoda obsahuje možno až tisíce rôznych fytochemických látok! A kombináciou s inými plodmi sa toto množstvo samozrejme zväčšuje. Chcete urobiť pre svoje zdravie maximum? Doprajte si z času na čas drobné osvieženie v podobe sladkých malín, jahôd či čučoriedok. A nielen v období ich dozrievania, ktoré sa pomaly, ale isto blíži.
...ako zbraň proti rakovine.