reklama

Matematika priaznivcov HZDS

Tento článok nie je o politike, názov strany je tam len preto, že som sa túto "zaujímavosť" dočítal práve na webe strany ĽS-HZDS.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Tak poďme na to. Na webe HZDS je rubrika "Ohlasy občanov". Jeden taký zverejnený (a to si dovolím tvrdiť, že ohlasy filtrujú a nezverejňujú automaticky - veď ešte si to overím) nezmysel je tu.

Obrázok blogu

Tak poďme pekne po poriadku.

V ČSSR (rok 1972 - takže existoval takýto štátny útvar) bolo podľa autora 94,3 percenta obyvateľov buď Čechov alebo Slovákov, teda 5,7 percenta bolo iných. Ako autor ďalej sám uvádza, vraj boli obyvatelia maďarskej národnosti zhruba 4 percentá. ČSSR malo v tej dobe zhruba 14,3 milióna obyvateľov (údaj pre 1970. rok podľa Wikipédie). 4 percentá z 14,3 milióna je zhruba 570 tisíc.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Možno autor textu nepostrehol, že ČSSR (ba ani iná forma spoločného štátu či federácie) už neexistuje. Tak mu skúsim objasniť, ako dnes štatistiky môžu uvádzať hodnotu okolo 10 percent.

Slovenská republika má zhruba 5,4 milóna obyvateľov. Ak by sme podľa údaja vyššie (570 tisíc) predpokladali, že obyvateľia maďarskej národnosti sa rozmnožujú "tak akurát" a teda ani nepribúdajú ani neubúdajú, tak 572 tisíc je zhruba 10,6 percenta z 5,4 milióna.

Takže vážený pán Markulák, tie 4 percentá z roku 1972 v ČSSR zhruba zodpovedajú 10 percentám v roku 2009 v SR. Tieto čísla teda nikto nemusí manipulovať. Nikto k nim nemusí prirátať aj iné národnosti - a už vôbec nie z nejakého strachu či hlúposti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pevne verím, pán Markulák, že (vzhľadom na web, kde som Váš text našiel) ani Vy nebudete voliť niekoho len zo strachu, či dokonca hlúposti.

Peter Kotrčka

Peter Kotrčka

Bloger 
  • Počet článkov:  64
  •  | 
  • Páči sa:  0x

nič extra. Zoznam autorových rubrík:  OpenSourceFotografovanieCestovanie a iné

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu