reklama

Ako cestovať lacnejšie?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

1. Dovolenku (letenku a hotel) kúpte s dostatočným predstihom.

Doporučujem cca 2 mesiace pred plánovaným odletom (niekedy treba ešte skôr, ak kúpite neskôr je to skôr o náhode, či sa vám podarí kúpiť letenku ešte lacno). Prečo to tak je? Ceny leteniek u nízkonákladových leteckých spoločností fungujú v podstate formou dražby. Ich cenová politika je nastavená nasledovne. Ak sa vypredá prvých 20 leteniek (z 200 miest) v cene napríklad 25 EUR, cena na stránke automaticky poskočí o 5 EUR (na 30 EUR). Potom je k dispozícii už iba 5-10 leteniek v cene 30 EUR. Akonáhle sa predá týchto 10 leteniek, cena stúpne o ďalších 5 EUR (na 35 EUR) atď. Akonáhle má nízkonákladová letecká spoločnosť vypredaných cca 70% miest z kapacity lietadla (ktoré im postačujú nato aby bol tento let profitabilný), väčšinou nepôjde už s cenou dolu a cena letenky sa bude už len zvyšovať (jednosmerné letenky sa väčšinou pohybujú v pásme 10-200 EUR, záleží od destinácie). Ak sa teda rozhodnete v auguste, že chcete letieť v auguste cena letenky bude najdrahšia. Ak sa rozhodnete kúpiť letenku na august v apríli, jej cena bude určite nižšia ako tá, za ktorú by ste kúpili tú istú letenku v auguste. Ak chcete cestovať mimo hlavnej sezóny (počas obdobia január-jún, september-december) je väčšia šanca že sa vám podarí zohnať letenku za dobrú cenu aj pomerne krátko pred odletom.
Ešte jedna podstatná informácia. Letenku väčšinou nie je možné rezervovať, iba priamo kúpiť (bez možností následnej zmeny termínu alebo zrušenia). Poplatok za zmenu termínu alebo za zrušenie letenky sa pohybuje u nízkonákladových spoločností okolo 100 EUR, teda viac sa vám oplatí kúpiť úplne novú letenku (záleží samozrejme na cene pôvodnej letenky).
To isté, čo platí pri cenách leteniek, platí taktiež pri cenách hotelov. Čím neskôr si hotel zarezervujete tým budete mať k dispozícii menší výber hotelov (pretože prvé sa vykúpia práve tie lacnejšie s dobrým hodnotením). Pri hoteloch (na rozdiel od leteniek) je väčšinou možná rezervácia, teda nie je potrebné ho hneď platiť (bez možnosti vrátenia peňazí).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

2. Lietajte iba s príručnou batožinou.
Cena letenky zahŕňa 1 kus príručnej batožiny (väčšinou max 10kg, kufor väčšinou s max. rozmermi 55x40x20cm) ktorú si beriete priamo na palubu lietadla. Do príručnej batožiny je možné vziať kozmetiku s maximálnych objemom jednej fľašky 100ml (na každý kus kozmetiky, maximálne však 10 fliaš s objemom 100ml). Samozrejme je možné dokúpiť viac kusov batožiny (na check do podpalubia), pri ktorým neplatia tieto obmedzenia (musí však taktiež spĺňať predpísané rozmery a vážiť maximálne 15-20 kg /záleží od leteckej spoločnosti).
Z mojich skúseností sa mi zatiaľ vždy podarilo pohodlne sa zbaliť do 10 kg do kufra s rozmermi 55x40x20cm (dokonca aj sa to často podar dievčatám/dámam, ktoré lietajú s nami na vlastnú päsť). V Keni a Zanzibare sme v pohode prežili dokonca s 5kg:-) Navyše, batožina do podpalubia má taktiež nasledovné 3 negatíva:
i/Platí sa za ňu (30-60 EUR za každý kus),
ii/po dolete musíte na ňu trpezlivo čakať pokiaľ ju vyložia na pás (na rozdiel od ostatných s príručnou batožinou, ktorí úž dávno sedia v buse/taxíku),
iii/ stáva sa že sa stratí (nestáva sa to často ale poznám pomerne dosť prípadov).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

3. Lietajte mimo sezóny.
Všetky ponúkané destinácie majú svoje čaro aj mimo mesiacov júl a august. Uniknete tým najvyšším horúčavám a navyše značne ušetríte na letenke a taktiež cene hotelu. Prímorské destinácie ako cyprus, taliansko (sardínia, sicília), španielsko (malaga, malorka, barcelona), grécko (zakynthos, rodos, kréta), bulharsko majú ideálne podmienky na strávenie dovolenky taktiež v máji-júni alebo v septembri-októbri (hlavne cyprus). Rozdiel v cene dovolenky býva 50% a viac. Bol som v Barcelone v marci, na Cypre v apríli, v Alicante v júni, na Sardínii v septembri, na Malorke v októbri , na Kanárskych ostrovoch v januári, a vždy som bol nadmieru spokojný s počasím ktoré tam v tom ročnom období bolo (bolo nad 25 C, navyše v septembri a októbri je more stále teplé). Ak sa rozhodnete pre exotickú destináciu, určite doporučujem cestovať v mimo leta u nás (a mimo monzúnového obdobia tam).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

4. Po prílete na letisko využívajte verejnú dopravu.
Je samozrejme vždy možnosť sa dopraviť do vášho hotelu taxíkom, avšak verejná doprava je pomerne pohodlnou a hlavne oveľa lacnejšou alternatívou. Verejná doprava funguje na všetkých letiskách (v niektorých destináciách i cez noc) a privezie vás za nízku cenu priamo do centra mesta. Autobusy z letísk chodia väčšinou pravidelne každú polhodinu/hodinu do centra (miest kde sa hotel môže nachádzať).

5. Cestujte do lacných destinácii
Ak sa bojíte, že na dovolenke utratíte na stravu/alkohol príliš veľa, vyberte si bulharsko (prípadne grécko). Každá krajina má svoje naj. Napríklad Cyprus je daňový raj, preto tam stojí litrová vodka Absolut 10 EUR (originál:-). V Grécku je zase možné si požičať skúter na cca 10 EUR za deň a teda veľmi lacno prebrázdiť celý ostrov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

6. Cestujte vo väčšom počte.
V prípade, že vás cestuje väčší počet (najlepšie 4 a viac), je možné ušetriť na ubytovaní a to buď prenajatím apartmánu (skladá sa väčšinou zo samostatnej spálne, pričom druhé dve postele sú v kuchynskej časti) alebo prenajatím bytu/apartmánu napr. cez housetrip (najlepšie pri počte 6-10). Cena na osobu po rozrátaní môže klesnúť i o viac ako 50% v porovnaní ak by ste išli iba 2. Na Cypre sa nám podarilo týmto spôsobom platiť iba 8 EUR na noc na osobu (apartmán pre 3 osoby stál 24 eur na noc).

Obrázok blogu

7. Cestujte aj na kratšie dovolenky.
Ak nemáte dostatok peňazí a predsa len by ste chceli ísť na dovolenku, doporučujem ísť kľudne aj na 3-5 dni. Možno sa vám to zdá krátko, ale je to vždy lepsie ako sedieť doma:-). Lietadlom ste v akejkoľvek európskej destinácii do 2-3 hodím, teda cesta je pomerne nenáročná (aj keď sa jedná o krátky pobyt). Ak sa vám podarí kúpiť spiatočnú letenku napríklad do 50 EUR (čo je úplne bežná cena mimo sezóny), tak dokážete takýto výlet/dovolenku spraviť pod 100 EUR (letenka a hotel).

8. Lietajte z Budapešte / Krakowa.
Veľké množstvo ľudí má problém, ak nie je let z Bratislavy alebo Viedne, pritom si však neuvedomuje jeden dôležitý fakt. Odletom z Budapešte dokážete ušetriť viac ako 50-70% z ceny letenky v porovnaní s Viedňou. Priemerná cena letu z Viedne (Cyprus, Španielsko, Grécko, Bulharsko, Rumunsko) je cca 200-300 EUR, pričom všetky spomínané destinácie sa dajú kúpiť s odletom z Budapešte aj pod 100 EUR (ak ich nekupujete na poslednú chvíľu).
Cesta do Budapešte trvá z BA 2.15 hod (diaľnica), z Trnavy 2.15 hod (cez Komárno). Priamo 5 min od letiska je možné parkovať auto (strážené parkovisko) s cenou 20 EUR na týždeň, pričom Vás priamo zavezú i odvezú z letiska (dokonca dávajú občerstvenie zdarma:-). Kontakt u mňa.

9. Skuste íst inak ako ALL INCLUSIVE.
All incluvive je podľa mňa najväčší chyták na ľudí. Ľudia žijú v omyle, že tým že si zaplatili za all inclusive budú mať bezstarostnú dovolenku a už nič viac neminú. Chcem vám dokázať opak. Dal som si tú námahu a ukážem vám pár prepočtov. Napríklad, priemerná cena ALL Inclusive dovolenky na cypre je 700 EUR (je veľmi ťažké nájsť v cestovných kanceláriách niečo lacnejšie).
Treba si však uvedomiť fakt k čomu Vás kúpa ALL INCLUSIVE zaväzuje. All inclusive vás uväzní na jednom mieste, väčšinou je to iba 1 (slovom jeden) bar v celom vašom komplexe (lebo iba tam sa podáva all inclusive alkohol). Navyše je výber alkoholu bude z toho najhoršieho čo doma majú (domáce necertifikovane pálenky, pivo, víno, nehovorím samozrejme teraz o extra AI balíkoch). Tým že máte AI, bude vám ľúto odísť na výlet okolo ostrova alebo kamkoľvek inam (pretože u vás v hoteli to mate zdarma). Vo finále zistite, že vaše spomienky na krajinu ktorú ste navštívili sa viažu len na vás hotel a na jedinú plaz na ktorej ste boli (pri hoteli). AI by som nazval dovolenku v izolovanom hoteli, nie v krajine v ktorej ste boli (pretože ste nevideli nič z kultúry danej krajiny, nenavštívili ste žiadne ich známe alebo neznáme miesta, nesedeli ste v žiadnej v ich skvelých domácich reštaurácii/tavern ktoré vám mohli dať ochutnať aspoň trochu z ich kultúry).
Teraz sa pozrime na balík dovolenky bez AI, iba s raňajkami. Takmer vsetky dovolenky v Európe ma nestáli viac ako 200 EUR za hotel+ranajky+letenky. Teda máme k dispozícii 500 EUR na týždeň na míňanie (v porovnaní s AI). Obed/večera v priemernej reštaurácii na Cypre/Grécku/Španielsku (samozrejme nehovorím o luxusných reštauráciách) Vás vyjde na 10-15, maximálne 20 EUR (aj s nápojom). Nehovorím teraz o humroch a grilovanom žralokovi:-). To znamená ze náklad na stravu je denne 20-40 EUR (to je 140-280 EUR na týždeň, teda máte veľakrát ešte ďalších cca 200-300 EUR na ďalšie míňanie oproti AI). Stravovanie sa v reštauráciách, kaviarňach alebo tavernách prináša jeden obrovský benefit a to ten, že si sami vyberáte kde chcete jest a hlavne čo chcete jest. Môžete si napríklad sadnúť do reštaurácie na pláži, ktorá vás zaujala na výlete okolo ostrova. Pod palmový tieň, si objednať domácu grécku špecialitu a na záver si dať frappe. Dá sa toto zažiť a AI kde vám každý deň budú ponúkať v tej istej miestnosti skoro ten istý „švédsky“ výber jedla?:-) Samozrejme, každá reštaurácia má navyše svoju jedinečnú atmosféru (prajem Vám napr. zažiť pravý grécky večer), pri AI žiadna atmosféra neexistuje, sedíte 7 dni stále v tom istom komplexe a pijete:-).
Zostalo vám v porovnaní s AI cca 200-300 EUR. Čo s nimi? Napríklad v Grécku si zato môžete zaplatiť skúter na 7 dni (aj za 70 eur/Zakynthos), benzín do skútra (10 eur), výlet okolo ostrova (napríklad celodenný výlet okolo Zakynthosu stoji 20 eur) a stále vám zostane na posedávanie a popíjanie v kaviarňach/tavernách (ktoré si sami vyberiete) 200 EUR. Napríklad na Cypre si môžete kúpiť 10 litrových fliaš Absolut vodky (100 EUR), požičať si auto napríklad na 4 dni, pre objavovanie ostrova (100 EUR na 4 dni) a ešte stále vám zostane 100 EUR.
Ak nemáte AI, nie ste ničím viazaní. Ak sa ráno rozhodnete, že nasadnete na skúter a idete pozrieť opustenú pláž na severe ostrova a cestou sa naobedujete sa v strede ostrova pod najvyšším kopcom, tak to jednoducho spravíte. A verte mi že ak spravíte každý deň niečo jedinečné, nebude vás to stáť viac ako s ALL INCLUSIVE. Aké zážitky si môžete priniesť z dovolenky s AI? (asi ich bude pomenej). Ak ste však typ, co je rád na jednom mieste a netreba mu nič vidieť, k spokojnosti mu stačí jedna pláž, mať čo piť a jesť a nezaujíma vás príroda, nové pláže, ľudia alebo domáca kultúra krajiny, potom je ALL INCLUSIVE pre Vás ta správna voľba:-)

Ak Vás zaujíma cestovanie na vlastnú päsť, pozrite môj cestovateľský portál:kevo-dovolenka.sk-)

Peter Kover

Peter Kover

Bloger 
  • Počet článkov:  18
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Zmyslom môjho blogu je inšpirovať vás aby ste si našli vašu vlastnú cestu ako sa zmeniť k lepšiemu... Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu