Avokádo patrí podľa takmer všetkých (vedecky podložených) rebríčkov k 10 superpotravinám sveta (čučoriedky, domáce vajíčka, kokosový olej, mandle, fazuľa, sladké zemiaky/bataty, brokolica, špenát, avokádo, losos). Chcem Vám ukázať 4 veľmi jednoduché recepty, ktoré viete z neho pripraviť do 15 minút..

Všetky recepty sú mimoriadne zdravé, a hlavne veľmi chutné. Navyše ich môžete jesť vlastne koľko chcete (nie za vedro samozrejme) a nepriberiete. Avokádo je perfektný zdroj zdravých tukov, vitamínov a minerálov. Väčšina týchto tukov sú zdravé, mononenasýtené tuky. Väčšina ľudí ma banán zafixovaný ako najlepší zdroj draslíka. Vedeli ste ale to, že avokádo má až o 35% viac draslíka ako banán? Taktiež obsahuje veľa vápnika a horčíka a elektrolytov, ktoré sú veľmi potrebné pre športovcov.
Všetky tieto recepty sú bez múky a cukru. Ak nemáte radi chuť avokáda, uisťujem vás, že avokádo v týchto receptoch nie je takmer vôbec cítiť (dotvára len ľahkú hladkú chuť v pozadí).
1. Avokádový puding
Chutí takmer ako legendárny BEBE puding a je RAW:-)
1 zrelé avokádo
1 zrelý banán
1 PL kvalitného kakaa
1 ČL panenského kokosového oleja
1 PL strúhaného kokosu
štipka škorice
kešu oriešky navrch (+ak máte čerstvé ovocie, najlepšie maliny)

Ošúpané avokádo, banán a kokosový olej dáme do misky a zmixujeme s ponorným mixérom (do 1 min). Pridáme škoricu, kakao, kokos a zamiešane. Zmes nalejeme do pohárikov, navrch dáme kešu oriešky. Necháme odležať do chladničky (Puding je najlepší na druhý deň).
2. Avokádové lievance
Sú veľmi jemné, sladké po banáne. Kajnšmetke môžu navrch lievanca pridať ďatlu:)
1 ks avokádo
2 ks banán
1 PL strúhaného kokosu
4 ks vajce
olej kokosový

Avokádo, banány, kokos a vajcia vymixujeme (najlepšie ponorným mixérom, cca do 1 min). Panvicu si potrieme kokosovým olejom. Každý lievanec opekáme asi 1 minútu z každej strany. Mne chutia aj úplne samotné (samozrejme najlepšie ich podávať s ovocím).

3. Avokádovo-brokolicová polievka
1 ks (hlava) brokolica
1 ks zrelé avokádo
Morská (najlepšie Himajájska soľ)
Čierne korenie korenie, muškátový orech
Zelené pesto
Plátky údeného lososa (voliteľné)

Brokolicu rozoberieme na ružičky, zalejeme vodou a povaríme do mäkka. Odlejeme vývaru podľa toho akú hustú polievku chceme (ja mám rád celkom hustú, teda nechávam tak pol litra vývaru). Dochutíme soľou, korením, pridáme avokádo a asi 4 ČL pesta (polovica malého pohára). Rozmixujeme dohladka, doladíme štipkou muš.orieška. Netreba žiaden olej ani maslo. Mne veľmi chutí s plátkami lososa navrchu.
4. Guacamole
1 ks zrelé avokádo zrelé
3 ks paradajky cherry
1 ks cibuľka (najlepšie jarná), niektorí pridávajú aj cesnak, avšak mne na druhý deň v chuti vadí
šťava z limetky (ak nemáte citrónová, avšak limietka dodá lepšiu chuť)
himalájska (prípadne morská) soľ
chilli paprika (každému podľa chutiJ)
1 ks uhorka (namiesto chleba) alebo semiačkový (bezmúčny) chlieb

Ošúpané avokádo dáme do misky a roztlačíme vidličkou. Rajčinky a cibuľku nakrájame na kocky a zmiešame s roztlačeným avokádom .Pridáme pár kvapiek limetkovej šťavy a trošku soli podľa chuti. Pre štiplavosť pridáme chilli a poriadne vymiešame. Uhorku nakrájame na plátky natrieme s guacamole Alternatívou je semiačkový (bezmúčny) chlieb.