Ako som už spomínal v mojom prvom článku, telo a myseľ sú spojené nádoby. Nie je možné správne myslieť a pritom sa nezačať starať o svoje telo (strava, cvičenie). Základy nového myslenia si veľmi rýchlo vyžiadali zmenu v strave. Dostala sa mi do rúk kniha od Markusa Rothkranza – Uzdrav sa sám. Hovorí sa, že keď niečo čítaš úplne vo vnútri vždy cítiš (vieš) čo je a čo nie je pravda. Už od úvodu som vedel, že to čo hovorí mi dáva jednoducho logiku. „Všetko čo zješ je materiál z čoho si telo tvorí nové bunky“. Denne ich vytvorí milióny (za 1 sekundu 10 miliónov nových buniek) a je rozdiel ak telo tvorí nove bunky z pizze alebo napríklad zo zeleniny. Pochopil som že naozaj je možné vstať ráno s úsvitom úplné oddýchnutý. Ak telo v noci nemusí spracúvať toxíny. Neexistuje takmer žiadna genetická preddispozícia (alebo len v oveľa menšej miere ako veríme), je to len na nás aké bunky telu dáme. Demolácia môjho doterajšieho myslenia pokračovala. Vôbec som si dovtedy neuvedomoval koľko chemikálií do seba dávam. V momente som sa rozhodol, že už si nikdy nebudem kupovať akékoľvek lieky (veď načo by som ich potreboval, keď budem zdravý:-). Rothkranz je úplne na živej strave. Má cez 50, avšak tipovali by ste mu tak 30. Človek by nemal jesť nič čo by nenašiel priamo v prírode. Zamyslite sa nad tým že žiadne zvieratá žijúce vo voľnej prírode nie sú choré (jedia iba surovú stravu), iba tie ktorým je dávaná ľudská varená alebo chemická (granule) strava. Uvedomil som si že ľudstvo je najnemocnejší národ a to hlavne z dôvodu neprirodzenej stravy. Ľudia sa často (radi) zbavujú zodpovednosti, sú leniví a čakajú že im jednoducho doktor pomôže, predpíše lieky a sem tam niečo vyreže. Robia toto ostatné živé tvory?:). Rakovina (a iné choroby) len recyklujú telo. Ničia slabé bunky. A je len na nás či budeme mať všetky bunky zdravé a silné. Človek je jediný tvor na zemi, ktorý si varí jedlo a zároveň jediný tvor, ktorého postihuje rakovina, onemocnenie srdca, cukrovka, skleróza, leukémia, atd. Stačí si to spojiť. Zahriatím jedla na viac než 46°C zabíjame enzýmy. Enzýmy zodpovedajú za to, že všetky telesné funkcie pracujú tak, ako majú. Enzýmy sú pre život nevyhnutné. Všimnite si, ako sa po varenom jedle cítite unavení. Ľudia na surovej strave to tak nemajú.
Keď niekto zje varené jedlo, zvýši sa mu počet bielych krvinek. Keďže varenie pozmeňuje chemickú štruktúru jedla, telo ho potom nerozpozná a vyšle tak na obranu imunitné látky, aby sa mu bránili. Je to tak, naše telo zápasí s jedlom, ktorým sa živíme. Z tohto dôvodu sa cítime tak unavení. A naviac je potreba veľmi veľa energie na trávenie takéhoto jedla (takmer 2/3 našej energie ide na trávenie). Aj preto najdlhšie žijúci ľudia toho veľa nezjedia. Telo v podstate nepotrebuje veľa jedla. Väčšina chorých ľudí je príliš a stravuje sa doslova mŕtvym odpadom bez života. Zoberte si divoké zvieratá. Nie sme schopní povedať koľko majú vlastne rokov. Akonáhle dosiahnu plnej veľkosti, vyzerajú rovnako až do smrti. Napadlo vás niekedy, prečo to tak je? Pretože sa riadia prírodnými zákonmi žitia a stravovania. Jedia potravu, ktorú nájdu v prírode vo svojej prirodzenej forme. Zvieratá nespracovávajú potravu, ani ju nemelú na múku a nepečú ju. Nesmažia ju v panviciach na oleji, nevaria špagety ani nevyrábajú keksy. Zvieratá (voľne žijúce) taktiež nepotlačujú emócie. Jednajú podľa toho ako sa cítia. Nefňukajú, nenariekajú, nenudia sa a neľutujú sa. Nepijú alkohol ani sladké nealkoholické nápoje, nefajčia a ani nesedia celý deň pri počítači alebo televízii. Neflámujú celú noc, nepijú pivo a nejedia chipsy. Zvieratá naopak veľa putujú, poznávajú svet, sú na čerstvom vzduchu, na slnku, jedia prirodzenú stravu, nájdu si druha či družku a pária sa kdekoľvek sa im zachce. Odpočívajú keď sú unavené a vstávajú spolu so slnkom. Kedykoľvek je to je možné, tak si hrajú. A nepotrebujú módne materiálne veci.
Bohužiaľ moja skúsenosť je taká, že väčšina ľudí bude vždy hľadať vždy protiargumenty prečo nie (a nie prečo áno) a nikdy to nevyskúšajú na vlastnej koži aké to je keď sa Vám dramaticky začne zlepšovať zdravie. Keď sa zbavíte neustálej negativity, keď prestanete byť stále unavení a chorí.
Ľudia budú argumentovať svojimi 98-rocnymi babkami čo vždy pojedali chlieb, ukrajovali si slaninku a boli do smrti čiperné. Len ja jednu takú (nie zase úplne v takom vekuJ) babku mám (a poznám ďalšie babky nad 80). Áno sú čiperné avšak majú veľa chorôb a musia jesť tony liekov (aj tá moja). To nie je život, ktorý chcem žiť keď budem starý. Chcem byť v top kondícii aj keď budem mat 80. Úplné bez chorôb, byt schopný cvičiť Kung fu vo vysokom veku v plnom nasadení. Mať dôvod byť úplné šťastný až do smrti. Neprezívať bolesti z vlastných chorôb a chorôb mojich blízkych. Všetky tie choroby sú zo stravy a myslenia. Chcem zomrieť na starobu a nie na choroby. Všetci čo sa klasicky stravujú ich majú, ja v mojom osobnom okolí snáď ani nepoznám prípad plne zdravého človeka s vekom nad 50 rokov bez toho aby mal zdravotne problémy a nebral žiadne lieky.
Akonáhle som dostal len malú časť surovej stravy do môjho jedálnička videl som na sebe obrovsky rozdiel. Naozaj nechcem žiť s cukrovkou, mat nadváhu, byt skrátený, mat problémy so zrakom, zubami a postupne so všetkým v tele. Skúste to a pochopíte sami. Bohužiaľ väčšina to neskúsi pretože to mame jednoducho v povahe a máme slabú vôľu.
Toto nie je ďalší článok o raw strave. Ma Vás nabudiť to naozaj skúsiť. Nebyť len profesor v zdravom stravovaní (to sme snáď už dnes všetci) ale naozaj ucítiť a vidieť zmenu na sebe samom. Časom budete presne vedieť čo si vaše telo pýta a po čom sa necítite dobre.
Podstatou je ta že človek ktorý je len napr. 10% raw stravy (z celkového objemu konzumovanej stravy) tak robí pre seba 5x viac ako ten koho stravu tvorí 95% neživá (uvarená strava). Nájdete určíte milión článkov o tom prečo stravu variť ale realita nepusti.
Ti čo ju odskúšali čo i len na pár dní mi dajú za pravdu (ajkeď účelom tohto článku nie je aby som Vás presvedčil o mojej pravde, o to mi vôbec nejde – chcem vám dať možnosť byť zdravší a v konečnom dôsledku šťastnejší). Tu je nedávny experiment 11 ľudí čo prešli na raw po dobu jedného mesiaca. Pozrite si hlavne výsledky – vo všetkých ohľadoch sa ich zdravie zlepšilo.
http://www.vitarian.sk/clanky/vyziva/2014/vitalita-a-svaly-zivou-stravou
Ak nájdete článok alebo poznáte ľudí ktorí prešli z raw na varenú stravu a zlepšilo sa im zdravie prosím dajte mi vedieť. Veľmi rád prehodnotím svoje momentálne nastavenie.
Dôležitá vec, nenabádam Vás aby ste prešli 100% na raw. Ak pridáte aj malú časť raw do svojej stravy, začnete vidieť výsledky (doporučujem však aspoň raňajky alebo len večere). Postupne je možné podiel zvyšovať avšak zatiaľ neviem posúdiť (na sebe) či 100% raw je prospešné. Môj momentálny podiel 50-70% raw sa mi zatiaľ osvedčil ako ideálny (výsledky dolu). Raw dopĺňam hlavne rybami a domácimi vajíčkami (najmä k večernému šalátu). Na obed jem takmer čokoľvek (ajkeď som na sebe zistil, že sa to postupne mierne mení k zdravším alternatívam ako segedínsky guláš s knedľou:-). Na raňajky ovocno-listové smoothie. Medzi jedlami orechy a sušené ovocie (kúpili sme si skvelú sušičku a domáceho ovocia máme veľa).
Dobré správy. Pri tomto type stravovanie si môžete dať kľudne niekedy bagetu, pagáčik, syr alebo čokoľvek načo máte chuť. Nič sa nestane, pretože v týždennom objeme stravy budete stále v „povolenom podiele“ raw 50-70% (ak si nedáte do týždňa tých bagiet 10:-).
Robil som si takú zaujímavú Excel tabuľku, kde som si písal denne približné gramáže a potravu čo jem. Napriek bagete sem tam a „nie úplne zdravým obedovým menu“ som bol stále v povolenom podiele 50-70% pri týždennom hodnotení.
Avšak takéto články sú veľakrát na nič, každý by to mal skúsiť na sebe. Nato je však treba SILNÁ VOĽA (o tom je môj prvý článok). Tú ma bohužiaľ len malo ľudí. Silnú vôľu a jasný cieľ netreba len pri stravovaní ale vo všetkých oblastiach života. Ale o tom nabudúce:-)