Tento článok je pokračovaním predošlej témy "Telo a mysel sú spojené nádoby". Budem sa venovať jednotlivým potravinám ktoré bežne jeme, avšak dajú sa nahradiť inou alternatívou. Mô "bežný" jedálniček zverejním čoskoro:-)
Mäso.
Ľudia majú veľmi dlhý tráviaci trakt, v ktorom rozkladajúce sa mäso hnije, kvasí a zásobuje tím choroby. Mimochodom, približné 150 g surového mäsa (napr. sushi) bežne obsahuje viac než 10 000 vajíčok mikro-parazitov a larví, ktoré čakajú na vyliahnutie. Divoké zvieratá sú chránené pred týmito parazitmi extrémne silnými žalúdočnými šťavami. Strava bohatá na pokrmy z masa spôsobuje tvrdnutie ľadvín, pretože telo potrebuje veľa vápniku, aby spracovalo vysoký podiel živočíšnych bielkovín (u rastlinných bielkovín to tak nie je). A tak si telo berie chýbajúci vápnik z kostí a spôsobuje ľadvinové kamene. Ľadviny si totiž nedokážu poradiť s takým množstvom vápniku. Vegetariáni tento problém nemajú. Vegetariáni (ako medzi ľuďmi, avšak taktiež medzi zvieratami!) žijú dlhšie než mäsožravci vrátane človeka.
Ďalším problémom je kvalita mäsa ktorú si môžete kúpiť. Hydina rýchlene „vypestovaná“ v 50x50cm klietkach s fiktívnym dňom a nocou (pomocou striedavého umelého osvetlenia). Jeme kurčatá ktoré nikdy nepoužívali svoje nohy, plné hormónov a liekov. Kravy ktoré sa nikdy nepásli na zelenej tráve, žijúce v strese s mliekom plným hnisu, krvi a hormónov. Všetko to síce vieme, ale snažíme sa na to zabudnúť keď si kupujeme v supermarkete pekný steak mäsa. Možno len málo z nás by si ten steak dokázali vyrezať z porazenej kravy avšak kúpiť si ho v supermarkete nám nerobí problém.
Aj preto si mäso už nekupujem (sem tam na obedové menu ho zjem, ale aj to sa možno časom zmení). Prispôsobil som sa situácii. Inak vedeli ste že 90% obilia sa používa ako krmivo pre dobytok? To znamená, že 7 miliárd ľudí konzumuje reálne len 10% dopestovaného obilia. Ak by ľudia jedli napríklad len o 10% mäsa menej ušetrilo by sa 10-násobne viac obilia! A teda i ornej pôdy. Stále nové zalesnené územia a pralesy padajú za obeť pre našu stále väčšiu potrebu jesť mäso.
Vedeli ste, že na vyprodukovanie mäsa len o gramáži 200g treba 5 galónov pšenice? (teraz si to premietnite koľko obilia treba na celú kravu). K tomu obrovské množstvo vody navyše. Zamorené spodné vody kravskými výkalmi atď. Doporučujem pozrieť si film Diet for new America. To sú holé (overiteľné) fakty. Suma sumárum, cely svet by mohol mať dostatok jedla už dnes ak by ľudia obmedzili jedenie masa len o 10%.
Bielkoviny
Bielkoviny sú tvorené z aminokyselín. Takmer všetko v prírode obsahuje aminokyseliny. Najväčšie zvieratá na zemi sa neživia mäsom. Odkiaľ ale teda berú tu všetku svalovú hmotu? Slony, nosorožce, búvoli, kravy a kone jedia trávu, listy a ovocie. Gorily sú päťkrát silnejšie než ľudia. Živia sa však listami a ovocím.
Čínska štúdia (živočíšne vs rastlinné bielkoviny) je najobsiahlejšia a najkomplexnejšia štúdia na túto tému, ktorá bola kedy vypracovaná. Univerzity v Cornelle a Oxforde skúmali účinky príjmania živočíšnej a rastlinnej stravy na 650 000 ľuďoch v 26 provinciách Indonézie počas 22 rokov. Jedna skupina ľudí sa živila mäsom, zatiaľ čo druhá len rastlinnou stravou. V skupine, ktorá jedla mäso a živočíšne bielkoviny, sa vyvinula rakovina, zatiaľ čo skupina na surovej rastlinnej strave zostala zdravá. Potom sa obom skupinám strava prehodila. Ľuďom s rakovinou bola podávaná surová rastlinná strava a oni sa uzdravili! Pôvodne zdravá skupina začala jest mäso a ľudia onemocneli rakovinou. Tento postup sa opakoval celkom 50x v priebehu 22 rokov! Pozrite Wikipédiu: http://en.wikipedia.org/wiki/The_China_Study
Mliečne produkty.
Mlieko nám nedodáva vápnik, robí pravý opak: odoberá vápnik z kostí, vďaka čomu sú kosti krehké a ľahšie sa zlomia. Prečo? Mliečne produkty sú pre naše telo zápalové, naše telo je nútené vyrovnať pH tak, že si berie zásadité minerály, odkiaľ to je možné, teda z našich kostí. Vylúčiť mlieko a jogurty nebolo také ťažké, horšie to však bolo so syrmi. Keďže večer jedávam len šalát z čerstvej zeleniny, vždy si ho dopĺňam o bielkoviny navyše (ryby, vajcia alebo syr). Avšak syr v šaláte jedávam len veľmi zriedka a stále som v nábehovej fáze. Celkovo mám zatiaľ podiel surovej (raw) stravy cca 50-70%. Je dosť možné, že sa to ustáli na tomto percente, pretože mám aj 6 tréningov do týždňa (+ ranný strečing) a cítim že potrebujem bielkoviny navyše. Podstatné pre mňa je že aj takýto podiel surovej stravy priniesol želané efekty (pozrite záverečnú časť môjho článku "Telo a mysel sú spojené nádoby").
Pečivo a všetky výrobky z múky.
Tieto jedlá sú jednou z hlavných príčin nemocí v dnešnej spoločnosti. Chlieb alebo rožok je upečený (tepelne upravený), čo znamená, že všetko živé bolo zničené. Má veľmi nízku nutričnú hodnotu. V tele sa mení na sacharidy, ktoré sú potravou pre parazity, baktérie, kvasinky, plesne, rakovinu a cukrovku. Cukor (sacharid) nie nič iného, než čistá, koncentrovaná, skryštalizovaná kyselina. Je to jedno z najnávykovejších a najzhubnejších jedál na svete. Jediný rozdiel medzi kokaínom a cukrom je v čase, za ktorý vás zničí. Osobne bolo asi pre mňa najťažšie sa rozlúčiť s čerstvým chrumkavým chlebom (inak je úplne jedno či je celozrnný aj keď je to lepšia voľba). Do mojich cca 31 rokov som jedával na raňajky v podstate vždy chlieb s niečím (saláma, syr, vajcia atď). Neskôr som si (mylne) myslel že vločky alebo musli sú lepšou voľbou. Avšak po krátkom čase som pochopil že pomerne rýchly sacharid provokujúci inzulín nebude asi tá pravá voľba. Potom však prišla moja priateľka s knihou od p.Mačingovej – Najedzte sa do sýtosti. Tá kniha zaznamenala u mňa prevrat (hlavne v raňajkách). 4 týždňový program obedov a večerí som dodržoval tak jemne zľahka, avšak na raňajkách som si dal vždy záležať. Prvý týždeň sme mohli jesť len strúhanú mrkvu, jablko, hrozienka, med, orechy a škoricu. Mali ste vidieť môj výraz v tvári keď som to prvýkrát jedolJ Po týždni už prišla na rad pre mňa prijateľnejšia kombinácia banán/kiwi, ktorú v podstate jedávam doteraz (avšak spolu s špenátovými/šalátovými/púpavovými listami a troškou kokosového oleja) v rannom smoothie. Keď nemám možnosť spraviť si smoothie nahradzujem to domácimi vajíčkami (samozrejme bez chleba) so zeleninou.
Pôst (hladovka).
Štúdie na Cornellovej univerzite dokazujú, že pokiaľ človek drží pôst 24 hodín, telo nestráca žiadne bielkoviny, iba tuky. Kulturisti, ktorí držia pôst raz za týždeň tak vlastne rýchlejšie priberú na svalovej hmote, pretože je ich telo potom čistejšie a pracuje efektívnejšie. Oveľa viac o pôste (24hod - 7 a viac dní) vám poviem neskôr. Veľmi dobre spracované knihy na túto tému spravil Malachov (Totálna detoxikácia atď.) a Bragga (Ako sa dožiť 120 rokov). Pôst je podľa nich v podstate všeliek na všetko. Dovolí telu sa úplne zregenerovať (keďže nemíňa energiu na trávenie). Osobne som skúsil môj prvý post (36 hodín) cca pred rokom a výsledkami som bol ohromený. Keď som videl, čo zo mňa vychádza už po 24 hodinách, pochopil som čo všetko sa môže v tele nahromadiť za tie roky. Po celodennom pití len čistej filtrovanej vody bol môj moč silne tmavý, toxíny sa začali dostávať všetkými prostriedkami von, na jazyku som mal silný žltý povlak. Ak by sa Vám podarilo držať pôst dlhšie (týždeň a viac), telo sa začne zbavovať všetkých najslabších a chorých buniek. Zbavíte sa všetkého nepotrebného tuku a svaly vám zostanú (tie pravé, avšak nie tie zavodnené z posilňovne). Počas hladovky je dobré sa častejšie sprchovať a cvičiť ako keby ste mali normálny režim. Hladovku (aspoň tú krátku 24-36 hodín) sa snažím držať aspoň každé dva mesiace (ideálne je podľa Malachova každý týždeň). Tam však ešte nie som:-)
Očista.
Je dôležité si uvedomiť zdravie nezískate tím, že len zaradíte niečo do svojej stravy, najväčší rozdiel urobí to, čo z nej naopak odstránite. Musíme sa najprv zbaviť všetkého odpadu, ktorý nám zamoruje bunky už od narodenia. Keď bude niekto jesť výhradne surovú stravu, nemá istotu, že bude zdravý, pokiaľ si nevyčistí organizmus. Očistná kúra sa musí stať pravidelnou činnosťou, aj keď sa domnievame, že sme očistení, neustále dýchame jedovaté splodiny zo vzduchu, pijeme vodu z jedovatých plastových fliaš (chlór obsiahnutý v pitnej vode poškoduje tepny a plast je toxický estrogén spôsobujúci rakovinu). Pomáha veľmi už spomínaný pôst/hladovka.
Dôležité je aj množstvo stravy. Jeme viac ako potrebujeme. Testy to potvrdili - laboratórne krysy žily dvakrát dlhšie po zredukovaní ich príjmu potravy na polovicu. Sami to taktiež vidíte v realite, najdlhšieho veku sa dožívajú chudí ľudia (napr. Japonci).
Nebudúce sa už budem venovať už inej téme ako strave:-). Ako iste viete strava sama o sebe nič nezmení, vždy je to súhrn všetkých faktorov naraz...