reklama

EXPO zazeračky 2010

Až keď človek dorazí na opačný koniec zemegule, tak pochopí, akí sme my Slováci k sebe občas (alebo veľmi často?) neprajní. Mnohí naši ľudkovia dokážu totiž prvoplánovo hľadať chyby aj na sebalepšom výtvore našich kreatívcov a organizátorov medzinárodných podujatí. Zarážajúce je, že takýto postoj zaujímajú aj Slováci, ktorí nikdy nevytiahli päty z našej krajiny – takže posudzujú dačo iba z druhej ruky – aby reč nestála...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (20)
Slovenský pavilón v noci
Slovenský pavilón v noci 

 Pôvodne som chcela písať o tom, akí sú Číňania nadšení zo slovenského pavilónu na EXPO 2010 v Šanghaji. Ale predbehli ma podaktorí neprajní novinári, architekti, diplomati, a pseudoodborníci na cestovný ruch - jednoducho typickí Slováci, ktorí nedokážu s hrdosťou povedať: vďaka za prezentáciu Slovenska v zahraničí (veď ju potrebujeme ako soľ) ! Okrem toho treba dodať, že svetová výstava trvá pol roka a v tomto časovom horizonte sa tiež kde-čo udeje: vystrieda sa niekoľko desiatok hostesiek, príde zopár stoviek oficiálnych návštev, ale najmä niekoľko stotisíc návštevníkov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 To všetko je ale šmahom jediného šomravého, ba až urážlivého pohľadu vetované, lebo slovenská predstava je väčšinou iná. Aká? To nie je dôležité. Ale vraj Česi majú lepšiu expozíciu. Áno, je priestrannejšia i pestrejšia, keďže dostali na pavilón 7x vyšší rozpočet. Alebo Nemci. Tí však mali v rozpočte na šanghajské EXPO 100x viac. Každý z týchto otrávených jedincov ale zabúda na návštevníkov: a čuduj sa svet, tí v Šanghaji sú nadšení, spokojní, vysmiati - a najmä v trpezlivej pohode (dokážu vyčkávať aj niekoľko hodín, aby si pozreli tú-ktorú expozíciu). Sú to totiž jedineční Číňania, ktorí doprajú úspech aj iným. Navyše nie sú žiadni nerváci a celý deň si pospevujú. A keď si pozriete návštevnú knihu slovenskej expozície, tak pozitívnym superlatívom niet konca-kraja. A státisíce fotografií usmiatych šikmookých človiečikov s našimi švárnymi tanečníčkami, ale aj s dobovými exponátmi budú pre nich dlhé roky spomienkou na to, že navštívili slovenský pavilón. Dokonca akceptovali aj skutočnosť, že už nie sme Čechoslováci - veď český pavilón je vedľa slovenského, tak to rozdelenie je viac ako evidentné.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Nevadí, azda sa raz zmeníme. Za seba a množstvo dobroprajných Slovákov blahoželám slovenskému realizačnému tímu, ktorý rozhodne na nikoho nezazerá a nehrá sa na izolovanú republiku v ďalekom svete. Na vlastné oči som videla množstvo spokojných návštevníkov a jeden z čínskych novinárov mi povedal, že sme sa priam úžasne trafili do čínskej hravej nátury s našim príťažlivým pavilónom. Mne sa náš pavilón páčil, i film Pavla Barabáša o našej krajine, aj správanie nášho personálu. Pravdaže, chcela by som raz vidieť nadšene omráčených návštevníkov po vzhliadnutí našej expozície (ako napr. nemeckej), ale ako sa hovorí, zatiaľ sa radšej držme pri zemi a vyskakujme do reálneho rozpočtu, ktorý nám bol pridelený. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Najprv som nechápala, čo si to Číňania pri vonkajšom pohľade na slovenský pavilón kreslia do svojich drobných dlaní; čínsky novinár mi to však rozlúštil: slimáčik-máčik... tento pavilón sa nám páči. Bravó Slováci!

Obrázok blogu

 foto: Eva Krajmerová

Eva Krajmerová

Eva Krajmerová

Bloger 
  • Počet článkov:  235
  •  | 
  • Páči sa:  9x

Autorka v júli 2012 zomrela. Blog nechávam na jej pamiatku. Dcéra Katka Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu