Nová odroda majiteľov slovenských reštaurácií

Hovorí sa, že rodičov a šéfov si vyberať nemôžeme. Podaktorí si zahundrú: Hlavná vec, že platia... Ale akým spôsobom? Nájdu sa totiž dosť často slovenskí kuchári, čašníci a prevádzkári, ktorí dostávajú  mzdu iba v gastro lístkoch... Ako si z toho majú platiť účty? „Čo ja viem, to je ich vec!" mykne plecom majiteľ nejednej reštaurácie...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (12)
Obrázok blogu

 Ako mám vysvetliť svojmu dospelému synovi, ktorý vyštudoval hotelovú akadémiu, že nemá šťastie na solídnych zamestnávateľov? Chalan môže byť v podstate vytešený, že býva doma u rodičov. A že mu hoci nerada - vymieňam gastráče za eurá, aby si mohol aspoň zaplatiť telefónny účet a kúpiť dačo na seba. Keď však jeden z nabúchaných majiteľov zmlátil dodávateľa mäsa, ktorý odmietol miesto peňazí prijať gastro lístky, šokovaný syn v rámci skúšobnej lehoty vzal radšej nohy na plecia.

 Keď odtiaľ vypadol, tak po mesiaci mu ďalší exkluzívny putikár oznámil, že si odvody do zdravotnej a sociálnej poisťovne on a všetci ostatní zamestnanci budú platiť sami - a nech mu zaplatia aj za predchádzajúci mesiac, inak im odtrhne hlavu. Pochopili sme, že je to ďalší z rady mafiánov, ktorí si tvoria v našej krajine vlastné zákony.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Objavila sa i zamestnávateľka - naoko solídna dámička - ktorej však kúpil reštauráciu jej zbohatlícky synáčik. Reštaurácia ako lusk, ale finančná disciplína pani fajnovej sa zakladala na výhovorkách, vzdychoch a vyčítavých pohľadoch. „Ale zlatko, však ty si slobodný, teraz ti dám stovku a na budúci týždeň ďalšiu..." Výplatu v celku nevidel ani raz... a boli to najviac štyri stovky mesačne v eurách.

 Do centra Bratislavy už mnohí skúsení čašníci a kuchári odmietajú nastúpiť. Skoro všetci majitelia by ich totiž najradšej zamestnávali načierno. Alebo na živnostenský list. Alebo sa ich v neoficiálnej skúšobnej lehote pohotovo zbavujú. A keď už, tak im do zmluvy napíšu minimálnu mzdu s prísľubom, že im dajú na ruku viac. Ale realita je často iba v intenciách minimálnej mzdy.

SkryťVypnúť reklamu

 Čo ostáva podobným nešťastníkom? Vziať nohy na plecia, kúpiť si lístok na vlak či lietadlo a odfrčať do zahraničia. V Taliansku, Rakúsku, či v Alžbetkinom kráľovstve dostanú mnohonásobok toho, čo im slovenskí putikári ponúkajú. Nejeden z podobných slovenských gastropodnikov má síce aj niekoľko hviezdičiek - ale podnikateľské svedomie ich majiteľov má často hodnotu zapľuvanej krčmy. Hoci sú pôvodnými šéfmi najčastejšie multimilionári, šedé eminencie ministrov a iných papalášov. Tak sa u nás podniká.... pekne po slovensky! Našťastie existujú aj v tomto segmente biznisu svetlé výnimky - pokiaľ ich tí vyššieuvedení nezlikvidujú, trebárs vydieračským vymáhaním výpalného. Ako sa z tohto zakliateho kolotoča vymotať? To naozaj neviem... 

Eva Krajmerová

Eva Krajmerová

Bloger 
  • Počet článkov:  235
  •  | 
  • Páči sa:  19x

Autorka v júli 2012 zomrela. Blog nechávam na jej pamiatku. Dcéra Katka Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,071 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

223 článkov
Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu