reklama

Otčenáš Alfonza Muchu v Bánovciach nad Bebravou

Tento článok vo fotografiách mapuje výstavu ručne maľovaných reprodukcií diela "Otčenáš" českého secesného maliara Alfonza Muchu, konanú v Bánovciach nad Bebravou v dňoch 4. mája 2009 - 10. mája 2009. Tiež jej slávnostné otvorenie 2. mája 2009.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)
Obrázok blogu

Výstava sa uskutočnila v dôstojných priestoroch Pastoračného centra na Farskej ulici v Bánovciach nad Bebravou, ktoré poskytol rímskokatolícky Farský úrad v Bánovciach. Vďaka za to a za spoluprácu vôbec patrí najmä bánovskému dekanovi Mgr. Dominikovi Gurínovi.

Na otvorení výstavy sa ako účinkujúci podieľali:

  • Simoneta Adamková a študentky ZUŠ Dezidera Kardoša Bánovce nad Bebravou: interpretácia hudobnej skladby Pater Noster (autor: Budai Erika, 1991)

  • Michal Klučka a Renáta Jursová z Bratislavy: prednes textu diela Otčenáš (autor: Alfonz Mucha, 1899, slovenský preklad 2008)

  • Martin Králik: úvodné slovo

Okrem spomenutých patrí vďaka všetkým, ktorí sa podieľali na tom, že sa výstava mohla uskutočniť. A všetkým, ktorí sa na ňu prišli pozrieť.

Obrázok blogu

Budova, v ktorej sa výstava konala, bola postavená začiatkom 20. storočia ako Sporiteľňa (Takarékpénztár). Neskôr v nej pôsobil Rímskokatolícky učiteľský ústav a po 2. svetovej vojne až donedávna ju využívala SPŠ strojnícka. Dnes sa na 1. poschodí nachádza Farské pastoračné centrum. V jeho priestoroch sa konala naša výstava. Záber pochádza z dobovej pohľadnice (vydal Ármin Herzka, Bán, približne v roku 1908).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Vchod do budovy, na dverách plagát k výstave.

Obrázok blogu

Plagát k výstave.

Obrázok blogu

Vstup do miestnosti, v ktorej sa výstava konala.

Obrázok blogu

Otvorenie výstavy, 2.5.2009 o 19.00. Martin Králik v úvodnom príhovore predstavil autora a dielo.

Obrázok blogu

Zbor mladých speváčok zo ZUŠ Dezidera Kardoša, pod vedením Simonety Adamkovej zaspieval skadbu Pater Noster (latinský Otčenáš) z roku 1991.

Obrázok blogu

Michal Klučka a Renáta Jursová z Bratislavy prednesom oživili Muchov meditatívny text, tvoriaci kľúčovú časť vystaveného diela. Odznel ich vlastný autorský preklad do slovenčiny.

Obrázok blogu

Zbor talentovaných mladých speváčok umocnil umelecký zážitok opakovanou interpretáciou skladby Pater Noster.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Na vernisáž bolo zvedavých približne 40 ľudí všetkých vekových kategórií. Výsledok hodnotili v osobných rozhovoroch veľmi pozitívne.

Obrázok blogu

Ľudia prišli na osobné pozvanie, no objavili sa aj neznáme tváre.

Obrázok blogu

Výstavná miestnosť s obrazmi, plná ľudí. Radosť pozerať.

Obrázok blogu

Po skončení oficiálnej časti sa všetci presunuli k vystavenému dielu.

Obrázok blogu

Reakcie naznačovali, že aj keď Muchu z počutia poznal takmer každý, Otčenáš a vôbec duchovné smerovanie autora bolo neznáme. Dielo zaujalo najmä svojou hĺbkou a aktuálnym odkazom.

Obrázok blogu

Dielo je Muchovou interpretáciou najznámejšej kresťanskej modlitby. Resp. jeho vhľadom do jej obsahu. Otčenáš rozdelil do siedmych veršov. Každému z nich venoval trojicu obrazov. V tejto kompozícii bolo dielo aj vystavené. Na fotografii obrazy k "Posväť sa Meno Tvoje".

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Vo výstavných priestoroch sa počas týždňa objavilo okolo 250 návštevníkov. Nie je to veľa, no nie je to ani málo. Mnohí odchádzali hlbšie pohnutí ideou diela aj úsilím, ktoré bolo pre realizáciu výstavy vynaložené. Na fotografii "Otče náš, ktorý si na Nebesiach" a "Posväť sa Meno Tvoje".

Obrázok blogu

Vystavené obrazy boli vyhotovené ako dar ľuďom, bez nároku na honorár. Bez nároku na honorár vystúpili aj všetci účinkujúci na otvorení. V rovnakom duchu bol počas celého pracovného týždňa podávaný výklad k dielu. To všetko v úcte k mužovi veľkého a citlivého ducha, ktorý takto dal svetu mnohé zo svojich najhlbších diel. "Posväť sa Meno Tvoje" a časť "Príď Kráľovstvo Tvoje".

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

"Príď Kráľovstvo Tvoje"

Obrázok blogu

Kútik venovaný Alfonzovi Maria Muchovi (1860 Ivančice - 1939 Praha).

Obrázok blogu

"Buď vôľa Tvoja, tak v Nebi, ako i na Zemi", "Chlieb náš každodenný daj nám dnes, Ó, Pane", "Odpusť nám naše viny, ako ich my odpúšťame svojim vinníkom" a "Neuveď nás do pokušenia, ale zbav nás od zlého".

Obrázok blogu

V pravom zadnom rohu "Amen". Na pravej stene panel venovaný samotnej výstave, ako odkaz autorov myšlienky na jej realizáciu.

Obrázok blogu

V strede české vydanie Otčenáša z roku 1902, ktoré slúžilo ako podklad pre tvorbu vystavených ručne maľovaných reprodukcií.

Obrázok blogu

Orgován pre Alfonza Muchu.

Bánovská výstava je šťastne za nami. No už pri vzniku obrazov bolo našim zámerom, aby ich vzhliadol čo najširší okruh ľudí z celej republiky. Lebo majú čo povedať a môžu podnietiť k činom. Výstavu sme od začiatku plánovali ako putovnú. Vo výhľade je ďalšie jedno alebo dve zastavenia. Ale to je stále málo. Pokiaľ sa vás dielo dotklo a dokážete si dať námahu s organizáciou výstavy, ozvite sa. Ak bude váš úmysel čistý a realizácia výstavy bude vo vašich silách, určite sa dohodneme. Budeme vďační aj za sprostredkovanie kontaktu.

Martin Králik

Martin Králik

Bloger 
  • Počet článkov:  28
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Absolvoval FMFI UK. Žije a pracuje zväčša v Bánovciach nad Bebravou, Bratislave a Prahe.Kontakt: kralikm[zav]pobox(bod)skZobrazovanie reklamných bannerov na týchto stránkach je vecou prevádzkovateľa.Autor blogu sa od ich obsahu dištancuje. Zoznam autorových rubrík:  Bánovce nad BebravouOchrana súkromiaAplikovanie IT do životaKultúraŠportCestovanie

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu