reklama

Kto komu v KDH získal a stratil hlasy.

Pýcha a pád...mohlo by sa jednoducho povedať. Ale ako to v živote býva a aj pri hľadaní pravdy, až také jednoduché to zas nie je. Šok je z prepadu KDH, ako aj celkového výsledku volieb...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (19)

Radi by sme našli vinníka, ukázali naňho a ukameňovali...Niet ho. Je to vývoj v rade zlých rozhodnutí viacerých, ktorí mali moc, kompetenciu, zodpovednosť a peniaze. Výsledok je obrazom stavu spoločnosti. Je to zlyhanie nie len politikov, ale aj vzdelávania v školskom systéme, výchovy a mentálneho nastavenia v rodinách, úrovne kultúry a médií čím "kŕmia" národ, ale aj hierarchie Cirkvi...ako sa stratil jej hlas napr. pri hriechoch volajúcich do neba a pod...A ak to celé bolo len zo srandy a dnes by ľudia už takto nevolili, tak o to je to horšie a len to potvrdzuje mentálnu biedu národa...To je len konštatovanie stavu s ktorým sa budú musieť vysporiadať tí, ktorí v širšom zmysle dostali moc viesť tento národ. Toľko na úvod.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cieľom môjho blogu je pozrieť sa vecne na čísla výsledkov KDH v kontexte vyhlásení niektorých členov Predsedníctva, hlavne pána Přídala. Z hľadiska počtu získaných preferenčných hlasov, zdá sa, že nie je to až také zlé, pretože najviac krúžkov získal J. Fígeľ (49.741) P. Hrušovský (19.090), J. Brocka (18.727)...potom nasledujú nové tváre. Takže skupina hlavne okolo p. Hrušovského a Brocku sa cíti oprávnená uchopiť opäť moc, resp. to nejako riadiť... Tak sa pozrime, čo je za číslami a či im dávajú toto oprávnenie?

Na začiatok upozorňujem, že z analýzy som vyhodil podiel predsedu J. Figeľa (skresľoval by analýzu), nakoľko jeho výsledky sú jasné. Na druhej strane Predseda ako taký sa nachádza v inej pozícii pri získavaní voličov a zaslúži si samostatné hodnotenie v kontexte iných súvislosti, ktoré v zmysle Stanov a štruktúry KDH uskutoční Rada a Snem KDH.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Takže pozriem sa na výsledky kandidátov zatriedených do štyroch skupín: Poslanci a nezávislí na kandidátke KDH; Predsedníctvo; Vekové rozdelenie do a nad 47 rokov.

Začnem trošku históriou. Lipšic, Procházka, Žitňanská - ťahúni vo voľbách 2012 (spolu získali 190.445 krúžkov - pozn. nie hlasov) svojím odchodom stiahli približne 39.000 voličov KDH. To by ešte nemusel byť problém, ak by bola za nich náhrada, ktorá dokáže osloviť buď novú cieľovú skupinu, alebo tú pôvodnú...Myslím, že Figeľova snaha získať nové tváre cez projekt KDH Plus a otvorenie kandidátky mladým smerovala k tomu. Ním pozvaní aktivisti - nečlenovia KDH (S3 - pro-life) a plus ľudia okolo Hlinu (S5), priniesli KDH nových cca 15.000 voličov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Graf 1: Poslanci a nezávislí na kandidátke KDH Porovnanie prínosu/straty kandidátov poslancov v medzivolebnom porovnaní 2016/2012 a nečlenov KDH  na kandidátke. Naľavo počet zmeny. Napravo percentuálne vyjadrenie zmeny.
Graf 1: Poslanci a nezávislí na kandidátke KDH Porovnanie prínosu/straty kandidátov poslancov v medzivolebnom porovnaní 2016/2012 a nečlenov KDH na kandidátke. Naľavo počet zmeny. Napravo percentuálne vyjadrenie zmeny. (zdroj: Vlastné výpočty dľa výsledkov ŠÚ SR.)

S2 - Skupina poslancov bez predsedu (Graf 1), zaznamenala totálny prepad. Len dvaja z 11-tich súčasných poslancov/kandidátov dokázali obhájiť a navýšiť svoje výsledky z 2012 a to Hudacký a Zajac. Bohužiaľ, nestačilo to na vybilancovanie straty ostatných, hlavne skupinky S1 (Hrušovský, Brocka, Abrhan, Přidal, Muránsky, Radošovský), ktorá spôsobila stratu 15.160 voličov oproti roku 2012. Jozef Mikloško zaznamenal prepad o 40,4% svojich preferenčných hlasov, čo znamená, že pravdepodobne nedokázal presvedčiť ani "svojich dôchodcov". Ukázalo sa, že jeho aktivity pre podporu "pro-life" zákona zatvárajúceho ženy do basy, v čase vyhlásenia Roka milosrdenstva a výzvy pápeža na citlivosť voči týmto ženám boli kontraproduktívne nielen voči nemu, ale aj hnutiu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Medzivolebné porovnanie zmeny počtu krúžkov podpredsedov s kladným a záporným prínosom. Naľavo počet zmeny. Napravo percentuálne vyjadrenie zmeny.
Medzivolebné porovnanie zmeny počtu krúžkov podpredsedov s kladným a záporným prínosom. Naľavo počet zmeny. Napravo percentuálne vyjadrenie zmeny. (zdroj: Zdroj: ŠÚ SR a vlastné výpočty.)

S4 skupina - ôsmi kandidujúci podpredsedovia - už druhokandidáti. Tu sú výsledky pozitívne, vďaka novým, mladým avšak málo známym a málo preferovaným podpredsedom. V porovnaní s rokom 2012, pokles spôsobený Brockom, Abrhanom a Bobulom vykompenzovali a získali pre KDH o 25% viac preferenčných hlasov. Skokanom volieb v predsedníctve je Mirka Szitová, ktorá síce neskončila v prvej päťke, ale narástla o 425,6%, čo vypovedá o jej intenzívnej práci a dvojnásobne vynaloženej námahe pre KDH za uplynulé obdobie. Blízko 100% nárastu hlasov prispeli Miloš Moravčík a Peter Belinský.

S6 skupina - rozdelenie kandidátov - členov KDH podľa veku. Toto je veľmi zaujímavý uhol pohľadu v kontexte všetkého čo možno počuť na KDH. Priemerný vek kandidátov KDH bol 47 rokov. To je hranica, ktorú som použil na rozdelenie skupiny, ktorú tvoria len členovia KDH prvo i druhokandidáti (bez nezávislých). Mladší mierne prevyšujú (o 5) starších. Takže naozaj kandidátka ponúkala vyváženosť, skúsenosť i mladosť...ale asi tam to aj končí... Pretože mnohí mladí kandidáti sme sa pri osobných stretnutiach stretávali s tými istými námietkami...prečo je tam skupinka (S1) Brocka, Hrušovský atď. či nemajú sebareflexiu a pod. a vôbec nepomohlo voliča presviedčať, či orientovať na nové tváre, možnosť prekrúžkovať, na program a veci s tým spojené. Naozaj každý hlas získaný síce novými, ale skoro neznámymi kandidátmi vyžadoval enormné osobné nasadenie, vďaka čomu voliči niekedy s prižmúrenými očami volili KDH len kvôli osobnému vzťahu s kandidátom. 

Naľavo počet získaných krúžkov. Napravo percentuálne vyjadrenie podielu prvokandidátov.
Naľavo počet získaných krúžkov. Napravo percentuálne vyjadrenie podielu prvokandidátov. (zdroj: Zdroj: ŠÚ SR a vlastné výpočty.)

Aj keď na prvý pohľad starší členovia KDH získali vyšší počet krúžkov, čo súvisí s podielom prvo kandidátov v danej vekovej kategórii tak, ako je už vyššie uvedené, viacnásobný, starší kandidáti významne prispeli k poklesu hlasov v medzivolebnom porovnaní. Naopak, práve mladší, napriek všetkým negatívnym súvislostiam sú skokanmi volieb a v získavaní nových hlasov, a to: Renáta Ocilková (13.906 krúžkov), z prvokandidátov, ale aj ako absolútný skokan člena KDH v počte získaných hlasov a Eva Grey (12.301 krúžkov), medzi druhokandidátmi, ktorá narástla o 144% a nebyť chýbajúcich 0,06% boli by obe v parlamente. 

Nakoniec mi z toho vychádzajú dve správy. Z hľadiska počtu preferenčných hlasov máme tu tri ženy Renátu Ocilkovú, Evu Grey, Mirku Szitovú, ktorých hlas by mal vnútri KDH minimálne zosilnieť. Alebo žeby dozrel čas, aby hnutie viedla žena?

A druhá smutnejšia ... Múdrosť staršieho muža je, že dokáže rozoznať znamenia časov... odísť, nechať rásť a odovzdávať skúsenosti mladším. Avšak páni zo skupinky nerozpoznali tieto časy, svojím blokovaním progresu v predsedníctve a kampane KDH, ako aj aktivitami proti novým, mladým kandidátom počas kampane sa úplne diskreditovali aj na tú čestnú funkciu radcov. Prispeli k dnešnému stavu KDH i politiky. Pán Přidal získal 1.405 krúžkoch a stratil 16,7% oproti 2012, kým pro-life aktivisti a Hlinovci priniesli 15 tis. voličov, napriek tomu chrlí vyhlásenia...

Ak náhodou žijú v mentálnom svete, že sú oprávnení prevziať vedenie hnutia po tomto páde, tak čísla z výsledkov volieb ich usvedčujú zo strašného omylu. Posledný klinec si zabili vo volebnú noc, v ktorú neboli ochotní ani len prísť do Centrály KDH, čím prejavili svoju aroganciu a neslušnosť voči predsedovi a spolukandidátom!

Matej Krčmár

Matej Krčmár

Bloger 
  • Počet článkov:  4
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Bankár, analytik, otec troch detí, milujúci Slovensko a jeho regióny. Hľadajúci podstatu problémov, aby som ich mohol vyriešiť, alebo aspoň zmenšiť. Som kandidát do NRSR za KDH s číslom 59. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu