reklama

Prečo ľudia meškajú?

Meškanie nie je ani zďaleka taká banalita, ako sa vám zdá. Meškanie nie je iba "počkám o 10 minút dlhšie" a zo strany meškajúceho to nie je iba "prepáč, meškám pár minút". Je to ako epidémia, epidémia nezodpovednosti a ľahostajnosti.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)

Na moju otázku koľko ľudí v okolí meškáva všetci, s jednou výnimkou odpovedali okolo 80%. To vôbec nie je málo, znamená to, že pri ôsmich z desiatich ľudí, ktorých budúci týždeň stretnete, si môžete byť takmer istí, že si postojíte na tom slnku o 10 minút dlhšie, ako ste plánovali. Pre tých, ktorí si dávajú 10 minút rezervu ako ja, to znamená dokonca 20 minút. A je azda 20 minút málo? Ak predsalen hej, prečítajte si toto:

"Minule sme sa s kamarátom dohodli, že príde o 13:00 (on sám to navrhol) a prišiel o pol tretej. Medzi tým sme mu volali asi 5x, že nech maká. On si medzi tým skočil na pizzu, do obchodu a neviem kam ešte. A keď prišiel konečne pred vchod, tak sme naschvál nechodili dole a už po dvoch minútach volal, nadával a bol riadne nervózny, že kde sme. Neznáša čakanie, ale ostatných necháva čakať nehorázne dlho."

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Toto je samozrejme extrémny prípad, avšak každý opýtaný uviedol aspoň jeden taký, takže ani extrémnych prípadov vôbec nie je málo.

Čo si tak myslí meškajúci?

Uveďme si najprv, čo majú zväčša všetky pravidelné meškajúce situácie spoločné. Pravidelnosť. Kto by to bol čakal, však? :) Len málo ľudí meškáva, ak je situácia stretnutia ojedinelá. Uvedomujú si, že prvý dojem v tomto prípade zohráva veľkú rolu a možno už ďalšiu príležitosť na predanie samého seba mať nebudú. Akonáhle sa situácia stáva pravidelnou, pravdepodobnosť údajnej dôležitej udalosti, pre ktorú jedinec meškal sa zvyšuje. Jednou z príčín rozvíjajúceho sa trendu meškania môže byť nepanišovanie situácií, v ktorých človek mešká, respektíve reakcia, ktorú zvolia čakajúci. Niekedy ich dôvod meškania nezaujíma, mávnu rukou, že veď to je iba chvíľa, inokedy sa to berie veľmi easy a začne sa z toho uťahovať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tu je pár odpovedí od mojich známych na otázku, či niekedy niekomu meškanie vyčítali, alebo spravili niečo, aby sa to viac neopakovalo:

"Nemám vo zvyku vyčítať ľuďom, že meškajú. Je to ich osobná vec. Len si na nich utvorím svoj vlastný názor, možno na ich meškanie občas trochu ironicky podotknem. Ja v živote nie som od toho, aby som niekomu robila prednášky prečo nemeškať, ale myslím, že každému sa to meškanie raz vráti ."

"Áno, frajerovi. Stačilo raz a teraz mi dá vedieť, keď ho niečo zdrží. Ostatným nie, pretože som nekonfliktný človek a proste ma to neserie."

Čo je na tých reakciách zlé?

Meškajúci nadobúda pocit, že veď meškanie vôbec nie je zlé a nabudúce ak sa niečo vyskytne, tak sa na čas ani prísť nepokúsi.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ja nehovorím, že máte po meškajúcom kričať, ani vyčítať meškanie. Ale je dôležité upozorniť ho na to, ako veľmi nezdvorilé meškanie je, aj napriek nevine samotného meškajúceho. Nemusí to byť učinné, keď to robí jednotlivec, ale ak sa stane meškanie spoločnosťou odmietané, tak som si istá, že to dôsledky mať bude.

Druhý spôsob vzniku meškajúceho človeka je samozrejme výchova.

"Moja kamarátka nikdy nemeškala, keď mala ísť von, ale na autobus vždy dobehne tesne. Hovorila, že to má od mamy."

Je hlúposť od detí chcieť, aby boli dochviľne, čo sa týka domácich úloh v škole, alebo bližšie k tomuto prípadu, čo sa týka príchodu do školy. Ak im rodičia ukazujú, že chodiť na knap je úplne v poriadku, deti sa to budú pokúšať robiť tiež a z pár nestihnutých presností sa stane meškanie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ďalší spôsob ako sa nový meškajúci rodí je nasledovný. Predstavme si, že žijeme na planéte plnej meškajúcich s názvom Zem. Všetci okolo nás meškajú, len my nie. Je to hrôza lebo: nezapadáme, trpíme čakaním a všetci si z nás robia srandu, že máme fóbiu z meškania. Celkom pekné riešenie je začať meškať tiež. Vtedy budeme chodiť ako keby na čas, nikto na nikoho nebude čakať a všetci budú spokojní.

ZLE

No dobre, ale prečo zle, keď sú všetci spokojní? Jednak preto, lebo časom začneme meškať ešte aj na meškaný čas, ale hlavne meškanie má oveľa ďalekosiahlejšie následky!

Akokoľvek "ujeto" to znie, meškanie učí človeka úplne zabúdať menežovať si čas, učí ho veci odkladať možno až donekonečna. Nie je vôbec ťažké preniesť meškanie aj na odovzdanie práce, príchod do práce, alebo na neschopnosť učiniť veci, ktoré spraviť chceme, akurát to chce trochu viac úsilia.

Druhá strana meškania je aj to, že niekto na vás naozaj čaká a príjemné to vôbec nie je.

Preto ľudia, prosím, nemeškajte.

Kristína Blašková

Kristína Blašková

Bloger 
  • Počet článkov:  12
  •  | 
  • Páči sa:  0x

matfyzáčka, ktorá stále polemizuje o spoločnosti Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu