reklama

Aké tajomstvo vydala Brestovská jaskyňa?

Ste presýtení horúčav, nebojíte sa tmy a neprekážajú vám schody? Vyrazte do Brestovskej jaskyne a prídete si na svoje.

Aké tajomstvo vydala Brestovská jaskyňa?
Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Ak sa niekedy vyberiete do Zuberca - sympatickej dedinky neďaleko od Liptovského Mikuláša - určite si nenechajte ujsť príležitosť pozrieť si Brestovskú jaskyňu. Nachádza sa v Zubereckej doline vo výške 867 m n. m. a vedie k nej prekrásna pohodlná cestička rozprávkovým lesom. Od jaskyne to už máte len na skok do Múzea oravskej dediny, kde uvidíte, ako žili naši predkovia. Môžete tak spojiť adrenalínový zážitok s nádychom kultúry.

Najfascinujúcejšie na Brestovskej jaskyni je, že vznikla v druhohorách činnosťou vodných tokov. Odvtedy sa neustále mení a postupne vydáva svoje tajomstvá profesionálnym potápačom, ktorí v nej bádajú a dostali sa až do jej útrob za sifónmi. Na prvý pohľad sa môže zdať, že Brestovská jaskyňa patrí medzi tie menej známe, no nenechajte sa zmiasť. V sezóne sú jednotlivé vstupy vybookované na pár mesiacov vopred. Z bezpečnostných dôvodov do jaskyne môže vojsť maximálne skupina pätnástich ľudí so sprievodcom. My s priateľom sme v tomto mali kus šťastia, že sme sa sem vybrali mimo hlavnej sezóny a dočkali sme sa privátnej prehliadky len pre nás dvoch.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Sprievodca Bestovskou jaskyňou zrejme netušil, že mu prídu klienti, no nenechal na seba dlho čakať. Operatívne prifrčal na svojom autíčku a do jaskyne sme vstupovali presne podľa harmonogramu vstupov. Veľmi príjemne nás prekvapil jeho profesionálny prístup a zanietenie pre to, čo robí. Aká príjemná vítaná zmena oproti nadurdenej recepčnej z penziónu, o ktorej je môj predchádzajúci blog! Kým sme sa cestou po jaskyni skláňali, drepovali a robili čudné pohyby, aby sme prešli úzkymi, strmými a miestami klzkými priestormi, v duchu sme vzdávali vďaku predajcovi vstupeniek, ktorý nám odporučil, aby sme sa príliš nenaobliekali, lebo hoci sa v lete teplota v jaskyni pohybuje len okolo 5 stupňov Celzia, pri prekonávaní dvesto štyridsiatich schodov sa človek poriadne zahreje.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vedeli ste, že Brestovská jaskyňa nemá osvetlenie? My nie a riadne nás to prekvapilo. Celú cestu sme si museli svietiť čelovkami a mať na hlave helmy, ktoré nám rozdal sprievodca. Ten sa po jaskyni pohyboval s takou ľahkosťou a sebavedomím, že sme ho tajne obdivovali. Pripomínal nám čierneho pantera, keď mrštne, ostražito a elegantne beží džungľou za tmy. Ochotne a priateľsky odpovedal na všetky naše zvedavé otázky a dokonca sa zaujímal, odkiaľ prichádzame a aké povolanie vykonávame. Najväčšie prekvapenie zo všetkých nás čakalo na konci sprístupnenej časti jaskyne.

Skôr ako sme sa vydali na cestu späť, sprievodca nás vyzval, aby sme zhasli čelovky a užili si terapiu tmou. Žartoval, že on nás tu teda už nechá a poberie sa k východu. Smiali sme sa, no v tej absolútnej tme a vlhkosti nám veru tuhla v žilách krv. Cestou späť sme opäť museli prejsť klzkými schodami a uvažovať nad každým jedným krokom. Boli sme preštastní, keď sme po päťdesiatich minútach v tme vyšli na svetlo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tak nám teda Brestovská jaskyňa vydala niekoľko svojich tajomstiev. Skúste tam ísť a uvidíte, aké tajomstvá vydá vám. Verte, že z nej si každý návštevník odnesie svoj vlastný zážitkový suvenír.

Kristína Jakubičková

Kristína Jakubičková

Bloger 
  • Počet článkov:  177
  •  | 
  • Páči sa:  699x

Mám rada prácu so slovami. Vyberať to najvýstižnejšie je pre mňa také napĺňajúce, ako keď niekto rád skladá puzzle a nachádza zodpovedajúci diel skladačky. Ja si skladám vety a z nich súvetia a text. Zoznam autorových rubrík:  SpoločnosťPolitikaPsychológiaOsobnostný rozvojVzťahyŽivotné prostredie

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu