reklama

Marvinove neplechy alebo ako sme vďaka štvormesačnému austrálskemu ovčiakovi zmúdreli

S príchodom šteniatka "padla za vlasť" nejedna papuča a kvety v záhrade ľahli popolom. Čo nás naučil o živote?

Marvinove neplechy alebo ako sme vďaka štvormesačnému austrálskemu ovčiakovi zmúdreli
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Keď som pred dvomi mesiacmi prvýkrát zazrela to malé roztomilé klbôčko so štyrmi labkami, podlomili sa mi kolená. Kým som sa nad ním pomaly ale isto roztápala ako sneh na jarnom slnku, rozbehlo sa mi to stelesnenie maximálnej roztomilosti v ústrety. Ani si nevšimol, že popri tej radosti skoro povláčil vlastnú paničku po trávniku! Nevedela som sa rozhodnúť, či sú na ňom najmilšie labky s bielymi "podkolienkami", zvedavý ňufáčik, dlhý huňatý chvost, ktorým usilovne kmital zo strany na stranu, akoby sa chcel vzniesť z miesta a odletieť, alebo očká, v ktorých sa mu zračila múdrosť a túžba vymýšľať neplechu. Taká malá guľôčka a také veľké nadšenie a energia!

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ak sa trochu vyznáte v plemenách psov, možno viete, že austrálsky ovčiak je veľmi energický, priateľský, veselý, učenlivý, prirodzene inteligentný a neskutočne zvedavý. Neustále si pýta pozornosť a vymýšľa nové dobrodružstvá. Stačí sa len chvíľu zahľadieť do jeho múdrych očí a hneď je jasné, že premýšľa, čo by kde vyparatil. Najväčšiu radosť mu robí fetovanie smradľavých tenisiek (labužnícky si do nich zakaždým zaborí ňufák), kradnutie ponožiek a hryzenie všetkého, čo sa pred jeho ostrými zúbkami nedokáže ukryť. Vyzerá ako anjelik, no v skutočnosti je to čertík v psom kožúšku. Za tých pár mesiacov, čo je u nás, už stihol znefunkčniť notebook, ktorý oblial vodou, dokaličiť pár papúč, vyhrýzť nespočetné množstvo dier do nohavíc, prekopať celý trávnik a zrealizovať svoj vlastný plán výsadby kvetov v záhrade. Kdekoľvek sa objaví, prinesie so sebou suvenír v podobe plejády bielych chlpov, ktoré potom levitujú priestorom, kým ich nezhltne vysavač.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nezainteresovatný človek si možno pomyslí, že starať sa o šteniatko nie je nič extra. V skutočnosti je ale tento názor veľmi ďaleko od pravdy. Vyžaduje si to veľkú zodpovednosť a schopnosť obetovať značnú časť svojho pohodlia. Pri takom malom psíkovi treba stále predvídať, čo by mohol zhodiť alebo rozhrýzť a byť mu neustále v pätách, aby nezožral niečo, čo nemá. On totiž hryzie a žerie všetko a najradšej to, čo má zakázané. Každú chvíľu ho vidíte niečo chrúmať a spiklenecky sa pri tom tváriť a vás ide poraziť od nervov, aby si neublížil. Tak mu páčite z papuľky rôzne bizarnosti, osmrkanými vreckovkami počnúc a nebezpečne malými predmetmi končiac.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nemá veľký zmysel pre poriadok a na uprataný byt v spojitosti so šteniatkom treba rovno zabudnúť. Bežne sa zabáva, keď vylieva z misky všetku vodu, ktorú mu niekto naleje v dobrej viere, že je smädný. Kým vy upratujete ten oceán, ktorý sa objavil uprostred miestnosti, šteniatko dôležito odkráča o pár metrov ďalej a kým za ním ozlomkrky dobiehate, ono nahodí nevinný výraz a v zlomku sekundy zmení izbu na psiu toaletu. To už vám tečie pot z čela, čo sa toľko zohýbate, krčíte nosom a fučíte s handrou v ruke. Malý lapaj si z toho nič nerobí, daruje vám jeden zo svojich neodolateľných kukučov a beží degustovať nohy stoličky alebo sa liepať na kuchynskú linku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nie, šteniatko vás nenechá vydýchnuť, no zároveň svojským spôsobom učí umeniu byť tu a teraz. Možno si zrazu všimnete, že sa vďaka nemu smejete oveľa častejšie a úprimnejšie, ako ste zvykli. Aj by ste sa chceli hnevať, no nejde to, lebo len čo sa naň pozriete, musíte, chtiac-nechtiac, prepuknúť v hurónsky smiech, až vám slzy tečú po tvári a bezmocne sa chytáte za brucho, čo zas ten malý huncút vymyslel. Náš Marvin má na rozosmievanie patent. Minule nás dostal, keď voľakde odhryzol kúsok konárika a priniesol nám ho v papuľke pyšne ukázať. Inokedy si zas ľahne do stredu záhonu kvetov a aj keď ho niekoľkokrát odtiaľ odnesieme, zakaždým sa vráti nazad a tvári sa ako neviniatko.

Napriek všetkým jeho výčinom je nemožné si ho neobľúbiť. Každý podľahne jeho čaru, a to dokonca aj naša deväťročná Eliška. Tá už má rada svoj pokoj, lebo je to distingvovaná staršia psia dáma, no aj tak sa s ním občas rada pohrá. Malý diablik vtrhol do našich životov ako chlpaté torpédo. Niet však dňa, kedy by som nebola za neho vďačná. Vďaka nemu sme sa stali veselšími ľuďmi, ktorí sa učia častejšie smiať a nebrať všetko tak vážne. Zlepšili sme si vzťahy a obohatili sa o živý element radosti. V takejto atmosfére sa nám veru nažíva oveľa radostnejšie.

Kristína Jakubičková

Kristína Jakubičková

Bloger 
  • Počet článkov:  178
  •  | 
  • Páči sa:  718x

Mám rada prácu so slovami. Vyberať to najvýstižnejšie je pre mňa také napĺňajúce, ako keď niekto rád skladá puzzle a nachádza zodpovedajúci diel skladačky. Ja si skladám vety a z nich súvetia a text. Zoznam autorových rubrík:  SpoločnosťPolitikaPsychológiaOsobnostný rozvojVzťahyŽivotné prostredie

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu