reklama

Športovci nie sú nesmrteľní (aj keď si niektorí zrejme myslia opak)

Šport je vraj receptom na dlhovekosť. Áno, aj nie. Aj srdce trénovaného človeka môže dotĺcť predčasne.

Športovci nie sú nesmrteľní (aj keď si niektorí zrejme myslia opak)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Bežeckým svetom cez víkend otriasla obrovská tragédia. Väčšina priaznivcov tohto športu sa musela štipnúť, prefackovať a obliať kýblom ľadovej vody, aby sa im rozjasnila myseľ. Mnohým nepomohlo ani to. Zdráhali sa uveriť, aj keď internetový priestor zaplavila informácia, že Milan Leskovský alias Lesky skolaboval na pretekoch a všetky pokusy oživiť ho stroskotali. Vie sa o ňom, že to bol známy DJ, moderátor a nadšený športovec, ktorému v poslednom čase zvlášť zachutil triatlon. Ľudia ho mali radi pre jeho veselú povahu a nadanie všade priniesť so sebou veľa zábavy. Na triatlonových pretekoch v Rovinke sa tento zabávač zrútil z bicykla a už nevstal. Za príčinu jeho smrti médiá pokladajú infarkt.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zdá sa, že zdravý životný štýl a predčasné úmrtie na zástavu srdca nejdú dokopy. Lenže aj srdce trénovaného človeka môže vypovedať službu. Oba extrémy sú škodlivé - záhaľka a ingorovanie zásad zdravého stravovania, aj opakovaná nadmerná športová záťaž a prehliadanie potreby oddychu. Ak niekto "preteká" vo všetkých oblastiach svojho života s túžbou stáť na stupni víťazov, môže veľmi ľahko vyhorieť a hrozí mu aj smrť. Preťažené telo vysiela jemné signály, že má dosť, no v zápale toho, že žijeme rýchlu dobu, nevieme byť sami so sebou, potláčame únavu, málo spíme, nestravujeme sa primerane a kašleme na regeneráciu, si to nemusíme vôbec všimnúť. A potom je už zrazu neskoro.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Je zarážajúce, že usporiadateľ pretekov v Rovinke pozabudol na to, že teploty v lete stúpajú až k tropickým hodnotám, a nenaplánoval ich na skoré ranné hodiny. Teplotné extrémy, ktoré sme zažívali počas uplynulých dní, predstavujú pre ľudský organizumus enormnú záťaž. Kardiovaskulárny systém má čo robiť, aby zvládal pumpovať krv cez zúžené cievy, a ochladzovanie beží na plné obrátky. Aj najmenšia námaha je v takých podmienkach pociťovaná ako atletický výkon storočia. Stačí, že prejdeme z jednej izby do druhej a leje z nás, akoby sme práve dobehli maratón. A niekto v takom počasí ide podávať vrcholový športový výkon. Pri aktivite teplota tela výrazne stúpa a aj preto všetci zdravotníci svorne hovoria, že ísť športovať inokedy ako v skorých ranných alebo neskorých večerných hodinách predstavuje recept na malér. Stačí, aby horúčava a športový výkon výraznejšie narušili rovnováhu minerálov v tele a môže nás "vypnúť". Tí šťastnejší sa pozbierajú, tí menej šťastní, ktorí svoj organizumus neúmerne zaťažovali dlhodobo, nie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Obrázok blogu

Športovci sú zvyknutí na bolesť a sebazápor. Vraj v tréningu platí "no pain, no gain". Ak sa táto okrídlená veta vezme doslova, človek sa s veľkou pravdepodobnosťou dotrénuje k zraneniu a žiadne "gain" sa konať nebude. V extrémnom prípade môže dokonca umrieť, ako sa to tento rok stalo napríklad štyrom ďalším triatlonistom počas dvoch po sebe nasledujúcich mesiacov a 21 účastníkom ultramaratónu v čínskej provincii Gansu. Aj keď šport ako taký vo všeobecnosti zdraviu prospieva, nevypláca sa, ak sa v ňom niekto opakovane neriadi heslom "radšej šanovať, ako banovať". Čím je človek starší, tým viac naberá na dôležitosti odpočinok a disciplína v pohybe, oddychu a strave. Čo sa však v mladosti naučíš, na starobu akoby si našiel - znie známe príslovie - a tak radšej žiť striedmo a učiť tomuto životnému štýlu aj svoje deti, ako potom smútiť nad zbytočnými stratami ľudí, ktorí pre tento svet mohli ešte urobiť veľa dobrého.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Obrázok blogu
Kristína Jakubičková

Kristína Jakubičková

Bloger 
  • Počet článkov:  174
  •  | 
  • Páči sa:  688x

Mám rada prácu so slovami. Vyberať to najvýstižnejšie je pre mňa také napĺňajúce, ako keď niekto rád skladá puzzle a nachádza zodpovedajúci diel skladačky. Ja si skladám vety a z nich súvetia a text. Zoznam autorových rubrík:  SpoločnosťPolitikaPsychológiaOsobnostný rozvojVzťahyŽivotné prostredie

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu