reklama

Urobme konečne zmenu volebného zákona

Každý z poslaneckých kandidátov  NR SR by mal mať svoj program, ktorý bude presadzovať a na ktorý bude získavať ostatných poslancov zo svojej aj z iných strán. Toto je  môj názor na zmenu volebného zákona .

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

- vytvorenie volebných obvodov tak, aby sa volil jeden poslanec za kraj a jeden za okres. Počet poslancov by bol zhruba polovičný ako teraz.. Každý okres a kraj by mal zastúpenie, čím by sa zabezpečila rovnomernosť zastúpenia a tým aj rovnomernosť rozvoja SR. Zároveň by sa a ušetrilo nemálo finančných prostriedkov. Kandidátov by navrhovali politické strany a hnutia, trebárs maximálne štyroch v jednom volebnom obvode, ale boli by možní aj nezávislí kandidáti . Skrátka vo volebnom obvode by sme volili osobnosti. A keďže tých okresov je dosť a na malom území, boli by to osobnosti známe, ktoré majú u ľudí kredit. Myslím že týmto spôsobom by sa veľmi rýchlo zmenila partokracia na demokraciu aspoň vo voľbách.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

- mandát poslanca NR SR nezlúčiteľný s plne plateným mandátom v samospráve tzv. megamandát, ako aj s akýmkoľvek iným pracovným zaradením, kde by mohol vzniknúť stret záujmov - napríklad aj účasť vo firmách kde sú štátne zákazky, dozorné orgány a štatutárne orgány spoločností s podielom štátu. Jednoducho poslanec by mal byť profesionál, ktorý sa naplno venuje tejto práci a zastupovaniu ľudí. Už zo zodpovednosti poslanca za osud všetkých ľudí v spoločnosti vyplýva to, že nemôže vykonávať inú prácu, nakoľko ak by poctivo vykonával prácu poslanca, určite by nestíhal nič iné poriadne robiť, alebo ak poslanec plnohodnotne stíha robiť aj niekoľko iných funkcií potom nám stačia poslanci len na polovičný úväzok. Nikto ani poslanec totiž nie je megačlovek.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

- pre rovnosť šancí všetkých strán a všetkých nezávislých kandidátov jasné pravidlá kampane, rovnaný prístup k médiám avšak reálny, nie len daná možnosť. To znamená každá zo strán, ktorá by kandidovala svojho kandidáta a každý nezávislý poslanec by dostal vo verejnoprospešnej televízii a rozhlase rovnaký čas na svoju prezentáciu. Nie možnosť ale reálny čas. Na to je verejnoprávna televízia aby toto všetko zmenežovala a zabezpečila. Práve na tieto verejnoprávne veci sme platili koncesie a budeme verejnoprávnej televízii odvádzať dane. Mesiac pred voľbami by boli všetci nezávislí kandidáti a strany prezentovaní rovnaký čas v médiách. Žiadne hovory s vybranými politikmi, žiadne platené reklamné rozhovory, názory a pod. Nie je správne aby koaličné aj opozičné strany mali x možností na svoju prezentáciu. Poslanci a vláda majú dostatok času na svoju prezentáciu svojou prácou a výsledkami svojej činnosti mimo kampane. Keď volebný boj tak z rovnakej štartovej čiary a za rovnakých podmienok. Porušenie moratória by malo viesť až z vylúčenia strán a nezávislých osobností z volebnej kandidátky. To čo robia niektoré súčasné kandidujúce strany je výsmech volebnému zákonu a hrubé zneužitie finančného vplyvu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

- povinná volebná účasť. Podmienená napríklad neuplatnením nezdaniteľnej položky, nevyplatením nejakých dávok a pod. Majú ju v Luxemburgsku aj v Belgicku, na Cypre aj v Austrálii. Sú to demokratické krajiny a zároveň aj úspešnejšie ako je naša SR. Človek sa predsa musí vyjadriť k tomu čo sa ho bezprostredne týka. Aj niektoré rozhodnutia v európskej únii musia podporiť /nehovorím už o zúčastnení sa/ všetky štáty, ktorých sa to týka. Až za tejto podmienky sa poslanci stanú zástupcami ľudí. Pretože dnes zastupujú malú časť obyvateľstva.

- zrušenie výplaty strán za získané hlasy, prípadne potom platba každej strane za každý hlas aj keď nezíska 3 percentá rovnako. Je veľmi zlé ak strany, ktoré vo voľbách nemajú úspech zafinancujú z volebnej kaucie časť volieb tým úspešným. Takto si sami ničíme demokraciu. Nie každý má štedrého sponzora. Alebo je politika len pre bohatých a pre finančné skupiny? Alebo už zákon má vytvárať podmienky na korupciu a klientelizmus a na závislosť politikov na finančných skupinách? Takto peniazmi zamedzíme možnosti hovoriť do vecí verejných širokému okruhu ľudí len preto, že nemajú dostatok financií.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

- presadenie povinnosti vyhlásiť rozhodnutie v referende ako zákon a následne v súlade s týmto zákonom upraviť príslušné normy. Samozrejme za povinnej účasti v referende. Všetko v zmysle zásady „Salus populi suprema lex" - Vôľa ľudu je najvyšším zákonom. Dnes sa politici stavu a výsledkom referend len rehocú. Dokonca vyzývajú na neúčasť na nich. Je to hnusné opovrhovanie najvyššou formou demokracie.

- Odvíjanie platov všetkých čo sú platení zo štátneho rozpočtu a verejných zdrojov určeným pomerom od minimálnej mzdy. Od prezidenta, členov vlády, poslancov = motivácia vytvárať podmienky na vyššiu mzdu a tým aj svoju mzdu. Samozrejme za podmienky že tieto platy jednoznačne musia kopírovať zásluhovosť danej pozície a výšku dosiahnutého vzdelania.

-rovnosť pred zákonom odstránením trestnoprávnej, priestupkovej imunity, ako aj imunity pred občianskoprávnymi sankciami /napr. porušenie stavebného zákona, pravidiel na ochranu životného prostredia, ale aj porušenia volebného moratória a pod. / u poslancov, prezidenta, sudcov s výnimkou výrokov v úrade.

Som kandidátom Strany demokratickej ľavice za poslanca NR SR č. 37. V prípade že sa Vám môj program páči dajte o ňom vedieť aj ostatným. Ak nie dajte mi vedieť v čom aby som sa vedel poučiť.

Eduard Krištof

Eduard Krištof

Bloger 
  • Počet článkov:  53
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som úplne obyčajný človek, ktorým som bol vždy a aj ním ostanem. Som absolvent právnickej fakulty UK v Bratislave. Bol som robotník, radový policajt, riaditeľ v polícii, vyšetrovateľ, v súčasnosti som výsluhový dôchodca, zamestnanec a živnostník zároveň. Nad všetkým pre mňa stojí čistý štít. Moje heslo je:"čestne žiť, nikomu neškodiť, dať každému čo mu patrí." Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu