reklama

Americký FED znížil kvôli koronavírusu sadzby. Trhy však ostávajú pesimistické

Americká centrálna banka - FED - sa mimoriadne zišiel, aby znížil úrokové sadzby v snahe ochrániť najsilnejšiu ekonomiku sveta pred následkami koronavírusu. Tento krok ale trhom nestačil - indexy pokračovali v poklese.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Predseda Federálneho rezervného systému (FED) Jerome Powell pri tejto úprave úrokových sadzieb opäť prezentoval svoje presvedčenie, že americká ekonomika zostáva aj naďalej silná. Pritom však pripustil, že rýchle šírenie vírusu podstatne zmenilo nedávne optimistické vyhliadky americkej centrálnej banky ohľadom ekonomického rastu krajiny.

V utorok zavreli všetky tri hlavné indexy amerického akciového trhu (Dow Jones, S&P 500, Nasdaq) takmer o 3 % nižšie ako deň predtým. Súbežne klesol výnos 10-ročných dlhopisov prvýkrát pod 1 %. Odvtedy však indexy opäť mierne podrástli.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Lídri FEDu sú presvedčení, že negatívny efekt koronavírusu je len dočasný. Zároveň sú presvedčení, že americká ekonomika je v súčasnosti dobre pripravená na podobné výkyvy na finančných trhoch.

Otvorenou otázkou však je, do akej miery a dokedy môže FED pokračovať v uvoľňovaní menovej politiky a zmierňovaní dopadov koronavírusu na americký finančný trh. Každopádne, kým budú predstavitelia FEDu presvedčení, že riziko recesie je stále citeľné, budú naďalej veľmi agresívne pokračovať v znižovaní úrokových sadzieb.

Uvoľnenie sadzieb zo strany centrálnych bánk môže opäť „naštartovať“ trh s úvermi a zvýšiť dopyt po nich kvôli nižším nákladom na pôžičky. Šéf FEDu však poznamenal, že nie je v jeho silách opraviť narušené dodávateľské reťazce, ani presvedčiť ľudí, aby cestovali či dokonca chodili do školy, najmä ak miestne vlády alebo spoločnosti takéto činnosti zakazujú.

Martin Krištoff

Martin Krištoff

Bloger 
  • Počet článkov:  70
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Pracoval som ako hlavný analytik spoločnosti CFD World. Viac ako dva roky som pôsobil ako finančný analytik u obchodníka s cennými papiermi CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s. Venujem sa dlhodobo portfolio managementu a analýzam akciových titulov z hľadiska fundamentálnych a technických ukazovateľov. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu