reklama

Fed: americká ekonomika ožíva

Americký Fed na otázku, či v dohľadnej dobe porastú úroky, odpovedal jasne: Nečakajte žiadne zmeny, kým sa ekonomika jednoznačne nezlepší.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

V očakávaní trhu môže byť Fed nútený sprísniť menovú politiku skôr, ako sa očakávalo, špičkoví americkí centrálni bankári doručili investorom jednoduchý odkaz zameraný na rastúce výnosy amerických dlhopisov a cenové riziká: Nečakajte žiadne zmeny, kým sa ekonomika jednoznačne nezlepší.

Predseda Fedu Jerome Powell, ktorý v stredu svedčil pred Výborom pre finančné služby Snemovne reprezentantov, zdôraznil prísľub americkej centrálnej banky, že vráti ekonomiku späť na plnú zamestnanosť, bez akýchkoľvek obáv z inflácie.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Sme k tejto výzve úprimní,“ odpovedal Powell zákonodarcom na otázku ohľadom prognóz Fedu, že inflácia zostane do roku 2023 na/alebo pod úrovňou 2%.

Fed vyhlásil, že nebude zvyšovať úrokové sadzby, kým inflácia neprekročí 2%.[1] Môže to trvať viac ako tri roky,“ uviedol Powell. Aktuálna miera inflácie podľa preferovaného opatrenia Fedu je asi 1,3%.

Powellove vyjadrenia viedli k úsiliu centrálnej banky presvedčiť verejnosť a najmä investorov na dlhopisovom trhu, že nebude sprísňovať menovú politiku, kým nebude zrejmé, že sa ľudia vrátia do práce.

Výnosy dlhopisov štátnej pokladnice USA v poslednej dobe vzrástli, pričom sa sústreďuje na riziko potenciálneho zvýšenia inflácie, keď USA rozširuje svoj očkovací program proti koronavírusu, plánujú ďalšie fiškálne výdavky a smerujú k postpandemickému znovuotvoreniu ekonomiky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ceny na finančných trhoch majú lepšiu perspektívu pre americkú ekonomiku a „to je vhodné“, povedal viceprezident Fedu Richard Clarida pre Americkú obchodnú komoru v Austrálii.

Clarida uviedol, že na jar vidí nárast inflácie nad 2%, ale do konca roka sa vráti zhruba na túto úroveň.

Martin Krištoff

Martin Krištoff

Bloger 
  • Počet článkov:  70
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Pracoval som ako hlavný analytik spoločnosti CFD World. Viac ako dva roky som pôsobil ako finančný analytik u obchodníka s cennými papiermi CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s. Venujem sa dlhodobo portfolio managementu a analýzam akciových titulov z hľadiska fundamentálnych a technických ukazovateľov. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu