
Sú mnohí ľudia, ktorí propagujú vegetariánstvo alebo vegánstvo, ďalej je tu skupina, ktorá verí svojej pravde, že za všetko zlo môžu sacharidy a lepok, a preto máme konzumovať hlavne živočíšne potraviny a zeleninu. Ale v rôznych časopisoch a internetových portáloch sa zároveň píše, že konzumácia mäsa predsa spôsobuje civilizačné ochorenia vrátane rakoviny! Tak ako to teda je? Keď vynecháme ryžu, chlieb a zemiaky, musíme ich predsa niečim nahradiť. Nie je lepšie jesť to, čo si naše telo žiada a hlavne všetko s mierou?
Na svete neexistuje krajina, ktorej obyvatelia by konzumovali čisto vegetariánsku alebo vegánsku stravu. Je síce pravda, že napríklad v Japonsku sa konzumuje veľa zeleniny a rýb, čo môže byť aj jeden z dôvodov, prečo sa títo ľudia dožívajú vysokého veku. Ale nevyhýbajú sa napríklad ani bravčovému masu. Sama som navštívila japonskú reštauráciu v Liverpoole a ponúkali tam práve rôzne pochúťky z tohto mnohými “zatracovaného masa”. Spomínam, si na jednu príhodu zo Španielska, kde som si dopriala kuraciu pečienku. Ja osobne mám vegetariánske jedlá veľmi rada, ale zas nie som zástancom žiadnych extrémov, a teda keď na to mäso občas dostanem chuť, tak si ho proste dám. Pri stole so mnou sedela kamarátka vegetariánka, ktorá si k môjmu jedlu neodpustila poznámky typu, že aké je to nezdravé, a prečo som si neobjednala niečo zdravšie. Namiesto toho, aby som túto diskusiu rázne ukončila, s cieľom nerozhnevať si kamarátku, a teda nepokaziť dovolenku, sa zúfalo vyhováram na to, že zvyknem mať málo hemoglobínu a jedlo z kuracej pečienky je pre mňa doslova “liekom”. Moja kolegyňa sa nevzdáva a následne vyťahuje z rukáva “argument”, na ktorý sa ani reagovať neda. Pohotovo odpovedá, že na nedostatok železa sa predsa neumiera, a teda som si tú moju pečienku objednala úplne zbytočne! Ja blbá, že má to nenapadlo! V duchu sa teším na koniec “duchaplnej” konverzácie a na stretnutie s mojimi mäsožravými kamarátmi, ktorí si síce nedokážu odoprieť obľúbený steak pie, ale zato sú to príjemní pohodoví ľudia a neriešia hlúpostí. Týmto nechcem útočiť na vegetariánov, to vôbec nie, len si myslím, že keď chcem niečo urobiť pre svoje zdravie, lepšou alternatívou ako úplne vynechať nejakú potravinu (v tomto prípade mäso ), je zaradiť do svojho jedálnička viac ovocia a zeleniny. Pokiaľ ide o mäso, tak je ideálne zamerať sa na konzumáciu kvalitného masa bez rôznych antibiotík (ak dotyčný má možnosť také mäso zohnať), a možno tiež obmedziť jeho konzumáciu.
Pozrime sa na ďalšiu teóriu, ktorá si v poslednej dobe získala kopec priaznivcov a to je bezlepková diéta pre neceliatikov. Pamätám sa ako sa raz jeden nemenovaný doktor vyjadril, že bezlepková biéta je nevhodná pre ľudí, ktorí netrpia celiakiou. Myslím si, že aj tu platí staré známe “všetko s mierou”, hlavne strava by mala byť rôznorodá. Bezlepková diéta totižto vylučuje nielen konzumáciu chleba a pečiva, ale aj ovsených vložiek, jačmenných krúpov, mnohých hotových jedál... Naopak odporúča konzumovať tvrdé syry, mlieko, jogurty, mäso, ovocie zeleninu.... Na podobnom princípe vlastne funguje aj nízkosacharidová diéta, ktorá okrem potravín obsahujúcich lepok odporúča tiež obmedziť aj konzumáciu ryže, zemiakov, niektorých druhov ovocia a zeleniny, čiastočne aj strukovín. Nie som síce lekárka, ale zdravý rozum mi hovorí, že takéto radikálne obmedzenia môžu mať po dlhšej dobe nepriaznivé účinky na zdravie. Pozrela, som si pár diskusných fór, aby som si prečítala aj názory ľudí,ktorí si tento typ diéty na vlastnej koži vyskúšali. Aj keď sa tam jedna pisateľka zmienila, že sa po obmedzení sacharidov cíti fyzicky dobre, ale na druhej strane tiež priznala, že po roku od nasadenia vysoko proteínovej diéty, mala v krvi zvýšené množstvo kyseliny močovej, čo predtým nikdy nemala. Ďalší pisateľ sa sťažoval, že ho trápi zvýšené búšenie srdca, na čo mu propagátor “High proteín Diet” odpovedal, že to s tým určite nesúvisí a je to “zaručene “ nervového pôvodu.
Ako hovorí MUDr Michal Piják, neexistuje jeden typ diéty, ktorý by vyhovoval všetkým ľuďom. Napríklad červené mäso môže byť pre človeka, ktorý prekonal niekoľko infarktov nevhodné, ale naopak pre dlhoročnú vegetariánku s anémiou môže byť jeho konzumácia doslova liekom.
Keď nám ochorel rodinný príbuzný, rozprávala som sa s jeho ošetrujúcich lekárom, ktorý sa zmienil, že to koľko bude ešte žiť, závisí od toho, akú bude máte chuť do života. Okrem psychickej pohody je dôležitá aj radosť z prítomného okamihu, a k tomu patrí aj RADOSŤ Z DOBRÉHO JEDLA. Keď sedíme v reštaurácií a objednáme si jedlo, namiesto toho aby sme si užili večeru s blízkou osobou, budeme len rozmýšľať, že či v omáčke náhodou nie je mlieko, ktoré ja ako vegánka nemôžem.
Mnohí z nás radi poznávame nové krajiny a kultúry, a teda aj miestne stravovacie zvyklostí. Keď sme v Anglicku, väčšinou ochutnáme miestnu špecialitu “Fish and chips” a rôzne “pasties”. Ach zasa tie zatracované sacharidy! V centre mesta nikde nevidíme podnik, ktorý by nám ponúkol “zdravé” vysoko proteínové jedlo za dobrú cenu, a tak radšej zostaneme hladní. Moja známa ostala v Španielsku radšej hladná, akoby mala ochutnať “nezdravú” paellu, pretože jej to “len biela ryža” a teda jej to po výživovéj stránke nič nedá. Keďže odmieta aj mäso a mlieko (to je vraj len pre teliatká), a morské plody, ktoré ponúkali v reštauráciách neboli podľa nej čerstvé, veľa toho na výber naozaj nemala. Aspoň večer sa konečne dostala k čerstvej zelenine zo supermarketu a to ju zachránilo pred hladovaním.
Jedzme vyváženú stravu, vyhýbajme sa jednostranným diétam vylučujúcim väčšinu potravín, a hlavne počúvajme svoje telo. To nám už len povie čo je pre nás dobré.