reklama

Prvýkrát súhlasím s Eduardom Chmelárom

Nie však s jeho proruskými postojmi. Jeho pohľad na situáciu v zdravotníctve je však podľa môjho názoru veľmi triezvy.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (17)

Mojej pozornosti neunikla jedna vec. Ako sa Matovič snaží popudiť menej rozhľadených ľudí proti lekárom. Nenávisť voči predsedovi lekárskeho odborového združenia Petrovi Visolajskému šíria hlavne utajené profily na sociálnych sieťach podporujúce Oľano. Ja si myslím, že mnohí z nich sami nie sú presvedčení o tom, čo tak zanietene hlásajú, len aby podporili každý Igorov (hoci aj nezmyselný) krok. Chcú v ľuďoch vzbudiť dojem, že Dr. Visolajský klame verejnosť a celkovo nahráva opozícii. Bude teraz každý, kto si dovolí kritizovať túto vládu, označený ako smerák alebo fašista? Biedne vybavenie nemocníc, zastarale pristroje, nedostatok kvalitných zdravotníkov a celkovo zadĺžené zdravotníctvo je vizitkou nielen tejto vlády, ale aj dvanásťročného bačovania Smeru. Nie, pán Matovič, nemyslím si, že lekárom ide len o zvýšenie platov. Keby tomu tak bolo, jednoducho to vyriešia odchodom alebo oslovia svojho nadriadeného. Tých 27'000 EUR, ktoré ste ponúkli predsedovi LOZ, nijako nepomôže presvedčiť kvalitných lekárov a zdravotné sestry, aby zostali pracovať na Slovensku. Najmä, keď sa začínajúcim lekárom na klinike nemá kto venovať, lebo každý má veľa práce. Nemocnice sa tak nebudú môcť zbaviť menej kvalitných a hulvátskych zdravotníkov, keďže za nich nemajú adekvátnu náhradu. Áno, ukrajinskí lekári môžu čiastočne pomôcť v tejto ťažkej situácii, ale skúsení odborníci, ktorí sa rozhodli odísť, tu budú chýbať. Mnohí študenti medicíny si radšej zvolia štúdium v ČR, kde po škole aj väčšinou zostávajú.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu
(zdroj: Zdroj : Topky.sk)

Vieme akou mierou tolerancie disponujú niektorí naši spoluobčania. Mnohí sú frustrovaní zo svojej životnej situácie a vinia za to utečencov, LGBTI komunitu, či najnovšie aj štrajkujúcich lekárov. A ešte keď verejnosť pozná ich platy, tak už sú v jej očiach úplne odpísaní. Ale títo ľudia nemôžu za ich nešťastné životy. Mnohých ľudí frustruje, keď niekto bojuje za lepšie finančné ohodnotenie, hoci zarába niekoľkonásobne viac ako oni. Cítiť to hlavne v komentároch na sociálnych sieťach. Nechcem tým ľuďom arogantne napísať, že sa mali lepšie učiť, prípadne si nájsť lepšie platenú prácu. Viem, že nie všetci máme v živote rovnakú štartovaciu dráhu a viacerí ľudia sú v situácii, ktorá im neumožňuje napríklad vycestovať za prácou. Ale keď sa budú večne porovnávať s inými a živiť v sebe závisť, pôjde to s nimi len dole z kopca.

A že si berú štrajkujúci lekári pacientov ako rukojemníkov? Môže sa to tak na prvý pohľad javiť, ale skúsme sa vžiť do kože absolventa medicíny, ktorý je jazykovo zdatný. Má možnosť pracovať v zahraničnej nemocnici so špičkovým zariadením, kde ho na 100% pripravia na výkon povolania. K tomu dostane aj podstatne lepšie finančné ohodnotenie. Kto z nás by si radšej zvolil ako pracovisko nemocnicu s plesnivými stenami, kde pravidelne prichádza do kontaktu s arogantnými pacientmi? A to všetko za podstatne nižšiu mzdu.

Igor Matovič chce všetko riešiť svojimi bombastickými nápadmi. Namiesto systémových zmien je za hromadné rozdávanie financií zo spoločnej kasy. Hm, koho mi to len pripomína? A jeho rozumnejší spolustranícki kolegovia (Naď, Heger) žiaľ nemajú dostatok odvahy, aby mu oponovali. Slovensko sa borí v problémoch a nejaká očista krajiny od skorumpovaných sudcov a politikov už ľudí nezaujíma. Možno by len stačilo viac počúvať odborníkov, pán Matovič. A Robert Fico by dnes nemal takú obrovskú podporu. Bývalý premiér pritom nevenuje súčasnej situácii v zdravotníctve veľkú pozornosť. Aj keď má na nej nemalý podiel viny. Radšej rieši vyhodených novinárov v RTVS.

Ľudia, za súčasnú zlú situáciu nie sú zodpovední lekári, ale politici, ktorých si opakovane volíme.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
(zdroj: Facebook E. Chmelára)
Ľudmila Križanovská

Ľudmila Križanovská

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  90
  •  | 
  • Páči sa:  3 800x

Zaujimam sa o témy ako psychológia, osobný rozvoj, zdravie. Dlhé roky som pracovne pôsobila v Uk a teraz si užívam všetky radosti a starosti, ktoré život na Slovensku prináša.Milujem prechádzky v prírode, rovnako ako aj blogy Irenky Simunekovej. :) Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu