reklama

RIP pán generál

Tragická smrť generála Lucanskeho sa dotkla mnohých ľudí na Slovensku. Pred Policajným prezídiom v Bratislave vzniklo pietné miesto, kde si ľudia stále chodia uctiť Lučanského pamiatku.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (38)

Generál Milan Lučanský bol človekom, ktorý navždy zmenil políciu na Slovensku... Počas svojej tridsaťročnej karéry pomohol objasniť veľké množstvo závažných trestných činov. Z mnohých spomeniem kauzu Kyselinári, vraždu podnikateľa Jána Kubašiaka či prípad mafiánskeho bossa Mikuláša Černáka. Pred posledným menovaným mali pritom mnohí policajti strach a rešpekt a preto nebolo vôbec jednoduché zostaviť tím na vyšetrovanie jeho zločinov. Lučanského to však neodradilo a napriek strachu o svoju rodinu sa na túto náročnú úlohu podujal a pomohol dostať bossa všetkých bossov za mreže. Podľa jeho vlastných slov však neraz prežil aj krušné chvíle. Napríklad, keď ráno nastúpil s rodinou do auta, preventívne ho radšej skontroloval, či sa pod ním náhodou nenachádza výbušná nálož.
 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Milan Lučanský
Milan Lučanský (zdroj: Facebook)

Pod vedením generála Milana Lučanského polícia zmenila svoj obraz, stala sa dôveryhodnejšou v očiach verejnosti. Zároveň sa zmenil spôsob komunikácie s ľuďmi, polícia začala viac využívať sociálne siete. 

Posledné týždne sme sa stali svedkami hromadných zatýkaní, pri ktorých boli často ako prví prítomní novinári. Samozrejme, orgány činné v trestnom konaní si musia robiť svoju prácu a odhaľovať trestnú činnosť. Ale vždy musí byť rešpektovaná prezumpcia neviny, nakoľko nikto z obvinených nebol zatiaľ právoplatne odsúdený. Na sociálnych sietiach môžete nájsť množstvo príspevkov, v ktorých si ich autori prajú ako vianočný darček hlavu konkrétneho funkcionára, politika či sudcu. Žiaľ, k tejto rozvášnenej atmosfére prispievajú aj niektorí politici. Veľmi populárne je napríklad zostavovanie pexesa hláv, ktoré majú padnúť, či veľavravné statusy nášho pána premiéra k jednotlivým zatknutiam. 
 

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Likvidačné pexeso pani Remišovej
Likvidačné pexeso pani Remišovej (zdroj: Facebook)

Nemusím pripomínať, že takéto statusy si mohla prečítať aj rodina pána Lučanského, rovnako ako aj on samotný. Ako sa pri tom museli asi cítiť? Dovoľte mi ešte spomenúť slová našej pani prezidentky. "Žiadny politik neurčuje vinu a nevinu obvinených a nie je ani tým, ktorý by mal hodnotiť dôkaznú situáciu a vyvolávať vášne. O vine a nevine obvinených rozhodne na základe dôkazov súd v spravodlivom procese a s plným rešpektom k právam obvinených osôb."

Nemilosrdní sú aj niektorí diskutéri na sociálnych sietiach, ide hlavne o sympatizantov určitých vládnych strán. Tí nešetrili ani generálovu manželku či syna, s radosťou zdieľali s verejnosťou rôzne "zaručené pravdy". Paradoxne ide väčšinou o ostrých kritikov fašizmu a chuligánstva. Podobnosť prejavu s kotlebovcami čisto náhodná? Posúďte sami...
 

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Pamiatku Milana L. si prišlo uctiť množstvo ľudí.
Pamiatku Milana L. si prišlo uctiť množstvo ľudí. (zdroj: Facebook)

Ozvali sa aj hlasy, ktoré veria tomu, že niektorí politici sa na tejto tragédii priživujú. K tomuto môžem povedať len jedno. Niektorí možno áno, iným je to však úprimne ľúto. Rovnako ako v prípade zavraždeného Janka Kuciaka. Aj tam sa bohužiaľ našli jedinci, ktorí z tejto smutnej situácie vytĺkali politický kapitál. 
 

Nech už bol Milan L. obvinený z čohokoľvek, v tejto chvíli je to bezpredmetné. Treba si uchovať v pamäti to dobré a v jeho prípade bolo toho naozaj dosť. O tom, že si robil svoju prácu dobre, svedčí aj fakt, že si získal rešpekt predsedu parlamentu Borisa Kollára, ako aj advokáta Daniela Lipšica. Jeho rodina, rovnako ako aj verejnosť, si zaslúži vedieť, čo sa v cele v ten osudný deň presne stalo. 
 

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Bývalý policajný prezident Milan Lučanský
Bývalý policajný prezident Milan Lučanský (zdroj: Facebook)

Odpočívajte v pokoji, pán generál. 
 

Ľudmila Križanovská

Ľudmila Križanovská

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  90
  •  | 
  • Páči sa:  3 800x

Zaujimam sa o témy ako psychológia, osobný rozvoj, zdravie. Dlhé roky som pracovne pôsobila v Uk a teraz si užívam všetky radosti a starosti, ktoré život na Slovensku prináša.Milujem prechádzky v prírode, rovnako ako aj blogy Irenky Simunekovej. :) Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu