reklama

Československý John Havlicek: Hondov posledný rok v NBA

Ako posledné overenie sa rozhodneme zavolať Willovi McDonoughovi, rezidentnému Sherlockovi Holmesovi redakcie. „Dajte mi päť minút,” hovorí. Potom zavolá naspäť. „Havlicek,” povie, definitívne.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Obrázok blogu

Kapitán prišiel pred poludním oblečený pre televízne kamery, Beth a deti majúc na sebe svoje najlepšie nedeľné oblečenie, a celú rodinu zoradil za dlhý stôl. „Toto musí byť jedno z najhoršie strážených tajomstiev v histórii,” povedal Red Auerbach, pozerajúc sa na Havliceka, ktorý sa trochu rozpačito usmieval.
„V rozpore s tým, čo si myslíte,” začal Havlicek, zatiaľ čo kamery vrčali a blesky na fotoaparátoch sa blýskali. 
„Red mi predlžuje kontrakt na ďalšie dva roky. Ale vážne, toto je môj šestnásty a posledný rok ako hráč. Je to niečo, o čom som dlho premýšľal. Vedel som, že toto bude môj posledný rok, už keď som sa dostavil do kempu . . . Ešte predtým som to prebral s Redom. Toto sa proste zdalo ako vhodný čas oznámiť to. Dá to ľuďom v iných mestách príležitosť, aby ma uvideli hrať ešte raz.”
Oznámenie sa chystalo byť urobené pred týždňom v piatok, ale zasiahla snehová búrka, povedal Havlicek. „V nedeľu bola búrka stále s nami. Toto bola ďalšia príležitosť.”
Takže pokiaľ Celtics nepostúpia do playoff, Kapitán bude hrať svoj posledný zápas 9. apríla proti Buffalu v Boston Garden, deň po jeho tridsiatich ôsmich narodeninách; v ten dátum preňho klub usporiada „deň”, tak ako spravili pre každého Celtica končiaceho kariéru. Takisto bude vyradené jeho číslo a na jeseň vyvesené pod strop haly.
Keď odíde, Havlicek si so sebou odnesie prinajmenšom tri ligové rekordy – najviac odohraných zápasov (1232), najviac odohraných zápasov v playoff (172) a najviac 1000-bodových sezón za sebou (16). Bude mať osem prsteňov šampióna NBA. A odíde ako stelesnenie tradície, podobnú ktorej asi už nikdy znova neuvidíme. 
„Kariéra, ktorú som mal, mi priniesla veľký úspech a šťastie,” hovorí teraz Havlicek.
„Snáď všetko, čo hráč môže dosiahnuť, som dosiahol. S Celtics som prešiel z jednej éry do druhej. Som v podstate posledné spojivo medzi Russellovsko-Auerbachovskou érou a touto.”
V roku 1960 bol vynechaný z nominácie do olympijského basketbalového mužstva – jedno z veľkých sklamaní jeho života, tvrdil – avšak Havlicek bol úžasným všestranným športovcom. Cleveland Browns ho draftovali ako wide receivera z Ohio State dva roky na to a len neochotne sa ho vzdali. V tíme už mali jedného z najlepších hráčov na svojej pozícii, Garyho Collinsa, na chytanie prihrávok. Takže Havlicek šiel do Bostonu, kde sa Bob Cousy chystal odohrať svoju poslednú sezónu, a hlásil sa Auerbachovi.
„Päť minút po tom, čo prišiel,” hovoril Auerbach, „som ho dal do tréningového zápasu. A potom som sa otočil ku koučovi Navy Benovi Carnevaleovi – pozerali sme ho spolu – a povedal mu, dívaj sa, akého sakramentsky dobrého hráča sme získali.” 
Havlicek vedel hrať na poste forwarda aj guarda, posúvajúc sa bleskovo z jednej pozície do druhej, neprestávajúc behať . . . stále behať . . . a napriek tomu sa nikdy nezdalo, že by sa na ňom objavila čo i len kvapka potu. A bol odolný – za šestnásť rokov chýbal iba v štyridsaťjeden zápasoch. Ak bol Auerbach symbolom trvalosti Celtics, pri postrannej čiare a ako funkcionár, Havlicek bol týmto symbolom na palubovke. Bol Hondo, John Wayne v zelených teniskách, pripravený na čokoľvek, čo sakra prišlo. 
Teraz sa chystal . . . iste, bude nablízku, povedal Auerbach. John zostane v definitívnom a priamom spojení s klubom . . . ale to bolo v hmlistej budúcnosti. Teraz je prvoradá rodina, Beth trpezlivo čakajúca jednu dekádu, a biznis záujmy v Ohiu.
Už hovoril s televíziou CBS o tom, že by robil spolukomentátora jej NBA basketbalových prenosov, a zaoberať sa samozrejme bude aj rybárčením. „A,” hovorí John Havlicek, „rád by som videl, ako niektoré z tých ostrovov vyzerajú v zimnom období.”

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Výňatky o Havlicekovi z knihy Krátka sezóna:

https://ceskoslovenskyjohnhavlicek.wordpress.com/2017/10/10/kratka-sezona-1977-78/

Lukas Kuba

Lukas Kuba

Bloger 
  • Počet článkov:  68
  •  | 
  • Páči sa:  57x

Členovia Československo-americkej basketbalovej siene slávy: John Havlicek, Joe Lapchick, John Kundla, Pat Riley, Bob Netolicky, Don Kojis, Jeff Hornacek, Billy Gabor, Bill Bertka, Chuck Mencel, Chips Sobek, Frank Kudelka, Bill Mlkvy, Bill Hanzlik, Mike Smrek, Jeff Bzdelik, C.J. Kupec, LaMelo Ball, Lonzo Ball, Steve Novak, Pat Cummings, Bob Sura, Shavlik Randolph, Steve Vacendak, Johnny Ezersky, Mike Bytzura, Dick Holub, Joe Holup, Ron Shavlik, Skip Harlicka, John Konchar, Dick Bunt, Dave Fedor, Frank Oleynick, Howie Janotta, Tom Kondla, Dick Nemelka, J.P. Macura, Eric Mika, A.J. Green a Chuck Jura Zoznam autorových rubrík:  Nezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu