reklama

Najlepší profi basketbalisti z éry pred NBA (1920–1949)

Cowboy, Tarzan či Mr. Basketball. Zabudnuté legendy, ktoré vládli basketbalu v časoch Stalina, Hitlera a Roosevelta.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Obrázok blogu
(zdroj: Josh Elias)

Po ultimátnom dream teame trojkovej éry (1979–2019) a ultimátnom dream teame prvých troch dekád NBA som sa rozhodol v tomto koncepte pokračovať ďalej do minulosti a vybrať top hráčov, ktorí vynikali v basketbale v období od konca prvej svetovej vojny do založenia NBA. S výberom mi pomohol Josh Elias, bloger zaoberajúci sa ďalekou históriou basketu. Asi bude prekvapením, že som do mojej desiatky nezaradil Georgea Mikana, v r. 1950 vyhláseného za najväčšieho hráča posledných päťdesiatich rokov a azda najstaršieho borca, ktorého meno niečo hovorí súčasným fanúšikom. Mikan však v 40. rokoch v profi basketbale odohral len tri sezóny – je skôr považovaný za hráča z 50. rokov – a keďže sme ho spomenuli pri UDT 1949–1979, chcel som sa dať priestor iným slávnym basketbalistom, na ktorých sa už v podstate zabudlo. Ešte podotýkam, že ide výlučne o hviezdy z radov profesionálov, hoci aj vysokoškolský/amatérsky basket mal hráčov (napríklad strelecký revolucionár Hank Luisetti, obrovitý pivot Bob Kurland alebo senzačná kométa Alex Groza), ktorí by si zaslúžili miesto v tomto supermužstve. (Ak by si niekto chcel prečítať o tom, aký bol pro basketball v Amerike pred sedemdesiatimi a viac rokmi, tu sú texty o dvadsiatkach, rokoch Veľkej depresie, vojnových a povojnových rokoch. A na mojom starom blogu som dal dokopy krátky prehľad najdôležitejších zmien v basketbalových pravidlách v tejto časovej perióde.)

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

***

ABL ... American Basketball League (1925–1931 a 1933–1953)

NBL ... National Basketball League (1937–1949; MBC ... Midwest Basketball Conference (1935–1937))

WPBT ... World Professional Basketball Tournament (1939–1948)

BAA ... Basketball Association of America (1946–1949)

NBA ... National Basketball Association (od 1949)

***

'23 NAT HOLMAN

HOLMAN, Original Celtics (1921–1929)
HOLMAN, Original Celtics (1921–1929) 

Vek basketbalu, keď sa narodil (1896): 4 roky

Svojho času najjagavejšia hviezda „Cage Game“ (okolo hracej plochy bývalo pletivo alebo sieťka), najslávnejší zo slávnych starých Celtics, známy ako Mr. Basketball. Mnohí jeho súčasníci sa ho snažili napodobniť a byť ako on. Na vrchole začal byť od sezóny 1920/21 (Celtics ho podpísali po legendárnej nerozhodnej World Championship sérii proti New York Whirlwinds), dovtedy žiadny basketbalista neukázal takú širokú škálu útočných i obranných zručností, akou disponoval Holman, najvšestrannejší hráč 20. rokov. Presne strieľal, nerobilo mu problém presadiť sa strelecky, vynikajúco ovládal loptu (povestné boli jeho finty), skvele čítal hru a prihrával – bol prototypom neskorších playmakerov, taktiež dobrým obrancom a neustále bol v pohybe. Na ihrisku sa správal ako džentlmen, vysoko disciplinovaný muž, ktorý zriedkakedy ukázal svoje emócie. Aj vďaka tomuto bol vzorom pre celú generáciu mladých hráčov. Medzi jeho najväčšie hráčske úspechy patrili dva ligové tituly v ABL ('27 a '28), tiež bol niekoľko desaťročí úspešným vysokoškolským koučom-inovátorom na City College of New York, čím sa zaradil medzi najvplyvnejšie postavy prvých šesťdesiat rokov basketbalu. Úspech mali aj jeho publikácie o košíkovej, najznámejšia niesla názov Scientific Basketball; ako tréner viedol basketbalové kliniky po celom svete. Holman, ktorého rodičia boli židovskí imigranti z Ruského impéria, bol v r. 1950 vyhlásený za tretieho najlepšieho hráča histórie, v hlasovaní ho predbehli len Mikan s Luisettim.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

MVP v NBA, keď zomrel (1995): David Robinson

'44 BOBBY MCDERMOTT

MCDERMOTT, Fort Wayne Zollner Pistons (1941–1946)
MCDERMOTT, Fort Wayne Zollner Pistons (1941–1946) 

Vek basketbalu, keď sa narodil (1914): 22

Kto bol priekopníkom stepbacku, populárnej strely súčasnej NBA? S veľkou pravdepodobnosťou McDermott, ktorý žiaril a terorizoval obrany v 30. a 40. rokoch. Keď mal tento superskórer (prvý v NBL s priemerom 20 bodov na zápas a najlepší strelec v dejinách tejto súťaže, pre rovesníkov „najväčší strelec z diaľky v histórii hry“) v ruke loptu, súperi museli byť v pozore od momentu jeho prekročenia stredovej čiary. Okrem svojej prvotriednej obojručnej strely z miesta s vysokánskym oblúkom bol aj veľmi silný, nie obzvlášť rýchly, ale keď potreboval, dokázal vniknúť do koša a výborne bránil. V mojom výbere by bol ideálnym partnerom Holmana v backcourte. Na rozdiel od Nata bol Bobby typ rebela, ktorý sa s nikým a ničím nesral. Mával nahnevaný výraz v tvári, hral agresívne a bojovne, chcel zvíťaziť za každú cenu. Určite by nezískal cenu pre naj spoluhráča, neštítil sa totiž vynadať ani hráčom z vlastného tímu. Mimo ihriska bol náladový, pijan, často sa pobil a umrel po autonehode. V basketbale bol však kráľ: zvolili ho za najlepšieho hráča v histórii NBL, štyrikrát za sebou bol MVP ligy, najužitočnejším bol raz ('44) aj na prestížnom turnaji WPBT, NBL vyhral celkovo trikrát (ten tretíkrát spolu s rookie Mikanom v Chicagu), WPBT s Pistons trikrát v rade, plus na začiatku kariéry raz ABL. V druhej polovici kariéry bol hrajúcim trénerom a hoci hral ešte vyše roka po vzniku NBA v nižších ligách – až kým ho nevyhodili po tom, čo v zúrivosti odtrhol šatňové dvere –, v NBA šancu nedostal.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

MVP v NBA, keď zomrel (1963): Bill Russell

'49 JOE FULKS

FULKS, Philadelphia Warriors (1946–1954)
FULKS, Philadelphia Warriors (1946–1954) 

Vek basketbalu, keď sa narodil (1921): 29

V tomto tíme by hral Jumpin' Joe, niekedy nazývaný „prvý z veľa bodov dávajúcich forwardov“, na krídle. Ďalší senzačný skórer v zostave (a ďalší alkoholik, sakra) a takmer dvojmetrový chlap. Fulks bol najväčšou hviezdou BAA do príchodu Mikana – v r. 1949 ho magazín The Sporting News nazval „najväčším basketbalistom v krajine“. Vo februári toho roku nasúkal 63 bodov, čo bol rekord BAA (ktorý už predtým stanovil trikrát), o 15 bodov viac než rekord Mikana približne týždeň predtým a o 21 viac než rekord Mikana v NBL rok predtým. V prvej sezóne BAA 1946/47 doviedol Warriors k titulu ako najlepší strelec ligy, na začiatku 50. rokov si potom dvakrát zahral v NBA All-Star Game (išlo o prvé dva zápasy hviezd) a ďalšej pocty sa mu dostalo pri príležitosti 25. výročia NBA, keď bol zaradený medzi top hráčov všetkých čias. Bol inovátor, začal totiž strieľať jednou rukou, čo bol revolučný prvok v profesionálnom baskete. Nevšedná bola aj jeho moderná streľba z výskoku (mimochodom, aj to bola revolučná vec a Joe bol prvý profík, ktorý takto pálil pravidelne), pretože loptu vypúšťal na kôš z pravej strany od tela, až sa zdalo, že ju odhadzuje z ucha. Ďalej bol známy svojimi zakončeniami po otočke, dôraznými nájazdmi do koša a veľmi dobrou streľbou trestných hodov. Pred profi kariérou bojoval ako mariňák vo vojne a asi aj to prispelo k jeho problémom s alkoholom. Zomrel tragicky, pil celú noc so synom svojej priateľky, ktorý po ich hádke schytil brokovnicu a zabil Fulksa strelou do krku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

MVP v NBA, keď zomrel (1976): Kareem Abdul-Jabbar

'33 TARZAN COOPER

COOPER, New York Rens (1929–1941)
COOPER, New York Rens (1929–1941) 

Vek basketbalu, keď sa narodil (1907): 15

Tarzan si vyslúžil svoju prezývku vďaka svojim rozmerom, veľkej sile a húževnatému doskakovaniu, hoci v porovnaní s neskoršími hviezdnymi pivotmi meral len niečo okolo 193 cm. Čierni basketbalisti v časoch segregácie nemohli hrávať v „bielych“ ligách, aj keď pred 40. rokmi sa našli tri výnimky, vytvárali teda kočovné mužstvá, ktoré brázdili po USA a merali si sily v zápasoch proti lokálnym tímom. Bezkonkurenčne najlepším takýmto nezávislým celkom v ére Black Fives bol New York Renaissance. Rens boli azda top družstvom pred NBA. Tvrdil to napríklad legendárny John Wooden, ktorý proti nim hral, či Joe Lapchick, ktorý chválil Tarzana ako najlepšieho centra, akého kedy videl. Rens porážali i popredné belošské tímy (mimochodom, prvý duel medzi belošskými a černošskými profíkmi sa konal v 1922), legendárne sú ich série proti Celtics o titul neoficiálneho šampióna v krajine a v 1932/33 na čele s titanom tridsiatok Tarzanom vyhrali neuveriteľných 88 zápasov za sebou – a väčšina z nich sa konala v totálne nepriateľskom prostredí. Prvý turnaj, v ktorom sa predstavili prvotriedne tímy bez ohľadu na rasu, bol Svetový profesionálny basketbalový turnaj. V jeho prvom ročníku v '39 zvíťazili práve Rens. Cooper, atletický zázrak a veľký pracant s prevratnou intuíciou pre hru, zakladal z doskokov rýchle protiútoky a dominoval pod oboma košmi. WPBT vyhral ešte raz, s nepremožiteľnými Washington Bears v '43. Dokázal zahrať aj na poste forwarda a túto úlohu by mal aj v tejto základnej päťke.

MVP v NBA, keď zomrel (1980): Julius Erving

'39 LEROY EDWARDS

EDWARDS, Oshkosh All-Stars (1936–1949)
EDWARDS, Oshkosh All-Stars (1936–1949) 

Vek basketbalu, keď sa narodil (1914): 22

Centrom v mojej starting five by bol chlapík s podobnou výškou ako Tarzan, prezývaný Cowboy alebo Lefty (ľavák). Je doslova škandalózne, že tento velikán stále nie je v Basketbalovej sieni slávy. Všetci ostatní z tejto desiatky tam už dávno sú. V jeho neprospech možno hralo to, že mal na svoju dobu až príliš slobodného ducha a bol excentrik. Navyše, univerzitu Kentucky opustil už po dvoch rokoch, čo bolo vtedy neslýchané. Stal sa prvým vychýreným basketbalistom, ktorý sa namiesto štúdia rozhodol pre zárobok. College basketballu vládol ako dovtedy málokto, súperi ho častokrát dokázali zastaviť len faulami. Od roku 1935 hral v MBC a o rok neskôr podpísal aj s nezávislým tímom z Oshkoshu. Keď sa v 1937 All-Stars prihlásili do novej NBL-ky, Leroy hneď dominoval aj tam. Koncom 30. a počas vojnových rokov bol absolútnou superhviezdou: prvým v NBL s 30 a neskôr s 35 bodmi v zápase, dvojnásobným šampiónom ligy plus v 1942 aj víťazom WPBT a pravidelným účastníkom finále oboch súťaží, trojnásobným MVP a streleckým kráľom (1938–1940). A k tomu ešte vlastnil krčmu. Bol obojruký a jeho špecialitou bola strela ponad hlavu. Vedel hrať chrbtom ku košu a zblízka či z diaľky, jeho pokusy poväčšine prepadli cez sieťku. Okrem toho bol skvelý doskakovač, excelentný obranca, klamlivo rýchly a obratný, mal slušný výskok, kvalitne prihrával, hral tvrdo ale vždy férovo. Nie nadarmo ho Mikan označil za najlepšieho a najsilnejšieho hráča, akému kedy čelil – a to už bol Edwards starší a za zenitom.

MVP v NBA, keď zomrel (1971): Kareem Abdul-Jabbar

'47 BOB DAVIES

DAVIES, Rochester Royals (1945–1955)
DAVIES, Rochester Royals (1945–1955) 

Vek basketbalu, keď sa narodil (1920): 28

Syn Walesana prezývaný Houdini z Harrisburgu by bol so 185 cm najvyšší z mojich štyroch guardov (Holman a McDermott boli vysokí okolo 180). Daviesov atraktívny štýl hry diváci zbožňovali. Hovorí sa, že v prvých rokoch NBA ľudia chodili viac ako na neho len na Mikana. Bol úžasný driblér – najlepší v prvej polovici 20. storočia, kúzelník s loptou, rýchlik, inovatívny plejmejker a generál na palubovke, jeho prihrávky mali oči. S basketbalkou vedel také triky, že protivníkom neraz od úžasu spadla sánka. Dribling s prehodením lopty poza chrbát vraj vymyslel on. Dribling medzi nohami a prihrávky ponad hlavu boli preňho rutinou. Tieto manévre však nerobil preto, aby sa predvádzal. Prvoradé bolo vyprodukovať body a výhry. Tiež mal strelecký talent. Pri strelách na kôš vypúšťal loptu z rúk mimoriadne rýchlo a bol jedným z prvých hráčov, ktorí si vedeli vytvoriť vlastnú strelu. A okrem tohto všetkého ešte aj dobre vyzeral. Zahral si v ABL, NBL, BAA a NBA, po vysokoškolskej kariére slúžil cez vojnu rok v americkom Navy, kde hájil farby námorníckeho basketbalového výberu. S Royals vybojoval dva tituly, v 1946 (NBL) a 1951 (NBA), v NBL bol v '47 MVP, v NBA v 50. rokoch štyrikrát All-Star, v 1971 sa dostal do NBA Silver Anniversary Teamu, rok predtým ho časopis Sport označil za šiesteho najväčšieho hráča prvej polky storočia, jeho číslo 11 je vyradené Sacramentom Kings (klub vznikol v Rochestri). Po skončení kariéry pracoval pre Converse Rubber Shoe Company.

MVP v NBA, keď zomrel (1990): Magic Johnson

'27 BENNY BORGMANN

BORGMANN, Fort Wayne Hoosiers (1926–1929) (Pozn.: Na fotke je v drese Patersonu Crescents.)
BORGMANN, Fort Wayne Hoosiers (1926–1929) (Pozn.: Na fotke je v drese Patersonu Crescents.) 

Vek basketbalu, keď sa narodil (1898): 6

Borgmann by bol na moderný profesionálny basketbal malý, mal výšku len 173 cm, ale pred storočím mu to bohato stačilo na to, aby sa mohol stať ofenzívnou jednotkou 20. rokov a najväčším útočným hráčom svojej generácie. Pochopiteľne, okrem solídnej výšky mal aj iné prednosti: vynikajúcu streľbu z väčších vzdialeností (Bennyho primárna zbraň), dobré šestky, rýchlosť a schopnosť šikovne sa dostať ku košu. Často sa stalo, že v zápase strelil 10 a viac bodov – na dnešnú dobu nič výnimočné, ale to bolo v ére, keď väčšina klubov len zriedkavo dala v stretnutí viac ako 30 bodov. Borgmann bol nielen ofenzívnym strojom (pätnásť korún kráľa strelcov v rôznych ligách), ale aj železným chlapom, v kariére odohral takmer 3000 zápasov (pre porovnanie, líder NBA v počte odohraných zápasov Kareem zastal na čísle 1797). Vyčítalo sa mu, že so svojimi tímami nedosiahol výraznejší úspech, na jeho obranu však treba dodať, že napr. v ABL vládli dominantné celky Cleveland Rosenblums a Celtics a v rokoch 1928 a 1929 dotiahol Fort Wayne do finálovej série a v sezóne 1924/25 nastúpil za tím Kingstonu, ktorý porazil mocných Celtics v sérii nazvanej „Bitka storočia“. Už počas hráčskej kariéry bol pár sezón hrajúcim koučom, v 40. rokoch potom chvíľu koučoval v ABL a NBL. Popri baskete hral bejzbal (a neskôr aj manažoval) v nižších ligách, v čom by si rozumel s Daviesom, ktorý bol taktiež dobrým bejzbalistom. V 1961 sa stal jedným z prvých hráčov v Basketbalovej sieni slávy.

MVP v NBA, keď zomrel (1978): Moses Malone

'22 JOHNNY BECKMAN

BECKMAN, Original Celtics (1920–1927 a 1929)
BECKMAN, Original Celtics (1920–1927 a 1929) 

Vek basketbalu, keď sa narodil (1892): 10 mesiacov

Ako železného muža som spomínal Borgmanna, pod touto prezývkou však bol v profibaskete známy Beckman. Na ihriskách strávil temer tridsať sezón a bol považovaný za „Babe Rutha basketbalu“. Tento 178-centimetrový forward bol basketbalovou atrakciou číslo jeden a Holman ho raz nazval najväčším hráčom, akého kedy poznal. Počas slávnych dní originálnych Celtics im kapitánčil a funkciu kapitána by zastával aj v tomto tíme snov. Je otázne či sa narodil v 1892 alebo o tri roky neskôr, ale pravdepodobnejší je ten skorší rok. Nech je to akokoľvek, keď sa pripojil k Celtics, bol už skúsený mazák s dekádou pod košmi za sebou. Spolu s Holmanom boli hlavnými strelcami tímu a počas svojich vrcholných rokov do 1925 hrával pravidelne cez 150 zápasov za sezónu. Okrem triumfu s Clevelandom na konci kariéry (roku 1929 v ABL) získal predtým štyri ďalšie tituly v rôznych ligách, celkovo hral za najmenej dvadsaťpäť tímov, v ABL bol i hrajúcim koučom a raz ho predali za nevídanú sumu 10 000 dolárov (ľudia v 2023: ha-ha). Vždy patril medzi top ligových strelcov, v najlepších rokoch bol bleskurýchly – majster rýchlych protiútokov, k tomu kompletný ofenzívny hráč (perfektné šestky, výborná streľba z diaľky a vniky do koša) a čo viac, svoje individuálne schopnosti dokázal dať do služieb kolektívu. Bola radosť s ním hrať vďaka jeho oddanosti tímu, obrane, bojovnosti, nesebeckosti a obrovskej túžbe vyhrávať. Johnny bol proste líder. Takýchto hráčov potrebuje každé družstvo.

MVP v NBA, keď zomrel (1968): Wilt Chamberlain

'40 POP GATES

GATES, New York Rens (1938–1949)
GATES, New York Rens (1938–1949) 

Vek basketbalu, keď sa narodil (1917): 25

Posledný, ktorého som do tejto skvadry vybral. Rozhodoval som sa medzi ním a Wee Willie Smithom, prototypom Billa Russella. Nakoniec som zvolil Popa (v preklade „tatko“ ho volali preto, lebo ako chalan hrával stickball so staršími a ľudia si mysleli, že má viac rokov), úžasného univerzála, ktorý dokázal zahrať na všetkých postoch (mal meter deväťdesiat). Také typy sú vzácne. Ako kompletný útočník s kvalitnou streľbou z miesta a veľmi dobrým ovládaním lopty neustále hrozil obranám súperov, zároveň bol defenzívny špecialista a silný v doskakovaní. Obľuboval rýchly basketbal, ale vynikol v každom štýle. Dobre sa pohyboval bez lopty a exceloval v zbehoch ku košu. Ako černoch musel existovať v realite rasovo segregovaného basketbalu, aj keď na konci 30. rokov pomaly svitalo na lepšie časy. Rens si ho vyhliadli ako talentovaného mladíka a hneď ako nováčik sa stal jedným z kľúčových hráčov klubu. Rens v jeho prvej sezóne, 1938/39, vyhrali 68 zápasov v rade a získali titul na WPBT. Bol jediným basketbalistom, ktorý sa predstavil vo všetkých desiatich ročníkoch turnaja a víťazstvo slávil aj o štyri roky neskôr v drese Bears. V '46 ako jeden z prvých černochov nastúpil v NBL a darilo sa mu tam tak, že sa dostal do NBL All-Time Teamu. V 1948/49 sa stal vôbec prvým afroamerickým koučom v nejakej profilige, ako hrajúci tréner viedol Dayton Rens v NBL, prvý černošský tím v „bielej“ lige. Kariéru ukončil v päťdesiatkach ako hrajúci kouč Harlem Globetrotters.

MVP v NBA, keď zomrel (1999): Shaq O'Neal

'25 JOE LAPCHICK

LAPCHICK, Original Celtics (1923–1928 a 1931–1936)
LAPCHICK, Original Celtics (1923–1928 a 1931–1936) 

Vek basketbalu, keď sa narodil (1900): 8

Syn moravských prisťahovalcov sa tvrdým tréningom vypracoval na prvého naozaj agilného big mana. Do dvoch metrov mu chýbalo len pár centimetrov a túto vtedajšiu obriu výšku plne využil na dominanciu pod košmi. Éra rozskoku po každom koši bola ako šitá preňho, v tejto hernej činnosti málokedy našiel premožiteľa. Považuje sa za najlepšieho centra tohto obdobia, v záverečných rokoch na palubovkách ho zatienil len jeho kamarát Tarzan. Bol svalnatý, s dlhými pažami, skvelý prihrávač, mal dobrú strelu a na rozdiel od iných vysokých pivotov-súčasníkov sa dobre pohyboval bez lopty a vedel vystreliť i zo strednej vzdialenosti. S Celtics podpísal v 1923 (sté výročie!) a to katapultovalo jeho kariéru do výšin. Ukázalo sa, že Lapchick na pivote bol posledný diel skladačky – Trojlístky vládli basketu v Amerike väčšinu dekády. Big Czech vyhral štyrikrát ABL, prvé dva razy s Celtics, následne s Rosenblums a keď začiatkom 30. rokov Veľká depresia zapríčinila koniec ABL-ky, Lapchick znova putoval po Štátoch s obmenenými Celtics, napriek problémom s kolenami. Pamätné sú najmä jeho súboje s Tarzanom, s ktorým si pred zápasmi nepodávali ruky, ale namiesto toho sa vrúcne objali. Potom začal úspešnú trénerskú kariéru, najprv na univerzite, potom v BAA/NBA (NY Knicks), nakoniec sa vrátil na St. John's. Ako vysoko rešpektovaná a eminentne vplyvná osobnosť zohral kľúčovú rolu v popularizácii a rasovej integrácii basketbalu. V mojom UDT tíme by bol náhradníkom Cowboya.

MVP v NBA, keď zomrel (1970): Willis Reed

'45 Kouč EDDIE GOTTLIEB

GOTTLIEB, Philadelphia Sphas (1925–1946)
GOTTLIEB, Philadelphia Sphas (1925–1946) 

Vek basketbalu, keď sa narodil (1898): 6

„Gottlieb bol asi tak dôležitý pre basketbal ako basketbalka.“ Koučom mojej desiatky by bol židovský rodák z Kyjeva, ktorý sa v USA vypracoval na „Mogula“ (magnáta) basketbalu. Bol fanatik do športu, rodený promotér, schopný biznismen, vplyvný bos a priekopnícky inovátor. Mal brilantnú pamäť, vyznačoval sa energickosťou, húževnatosťou, občas tvrdohlavosťou, ale vždy bol mužom s osobnou integritou. Jeho najväčšou vášňou bol basket. Najskôr ho hral v ním zorganizovanom mužstve Philadelphia SPHAs. V r. 1925 začal SPHAs koučovať. Úspechy sa dostavili. Jeho znamenitý tím napríklad v 1926 porazil v sériách hraných na dve výhry Celtics aj Rens a od 1930 do štyridsiatok dominoval v Eastern Basketball League a ABL (celkovo desať titulov, z toho sedem v ABL). Na lavičke býval emotívny, vyžadoval perfekcionizmus; ideálom bolo vyhrať a zabaviť plnú halu. Preferoval ofenzívny štýl hry, rýchly prechod do útoku s mnohými prihrávkami. Po vojne pomohol so založením BAA a o tri roky nato zohral dôležitú rolu v zlúčení BAA s NBL a vytvorení NBA. Bol spätý s organizáciou Philadelphia Warriors: ako kouč (1946–1955), manažér a vlastník. S Philou triumfoval hneď v prvom ročníku, v tom ďalšom stroskotali vo finále, ako majiteľ/GM sa opäť mohol tešiť z prvenstva v 1956. Pre NBA bol významnou persónou. Dlhodobo predsedal jej pravidlovej komisii a až do smrti každé leto sám vypracovával rozpis ligy. Do sezóny 2022/23 bola po ňom pomenovaná cena nováčika roka NBA.

MVP v NBA, keď zomrel (1979): Kareem Abdul-Jabbar

***

Ďalších desať: obávaný tvrďas Tom Barlow (Trenton Royal Bengals), ďalekonosný strelec Sonny Boswell (Harlem Globetrotters), brilantné krídlo Joe Brennan (Brooklyn Visitations), vynálezca pivotovania Dutch Dehnert (Original Celtics), inteligentný playmaker Buddy Jeannette (Fort Wayne Pistons), bleskurýchly líder Fats Jenkins (New York Rens), dominantný center George Mikan (Minneapolis Lakers), geniálny shooter Pappy Ricks (New York Rens), defenzívny démon Willie Smith (New York Rens) a „Clown Prince“ basketbalu Goose Tatum (Harlem Globetrotters).

***

Ako bonus som poskladal 10-členný tím z najlepších čs. Američanov prvej polovice minulého storočia.

Základná päťka: George Sobek – zlatoruký borec Toleda (NBL), Bill Chanecka – víťazný typ, topstrelec Wilkes Barre (ABL), Herm Witasek – skokan a obranár Oshkoshu (NBL), Dick Holub – podkošový strelec NY Knicks (BAA), Joe Lapchick – pivotmanské eso Celtics (ABL)

Náhradníci: Joe Polcha – nebojácny rozohrávač Troy (ABL), Frank Shimek – hviezdny guard Fort Wayne (ABL), Otto Kolar – tvrdý univerzál Sheboyganu (NBL), Johnny Ezersky – strelecké krídlo Providence (BAA), Joe Sotak – podkošový „býk“ Hammondu (NBL)

***

Aký bude basketbal v roku 2123? Túto otázku som položil autorovi basketbalového blogu CrunchTime Ondrovi Motejlkovi:

Jak prý bude vypadat basketbal za 100 let, zeptal se mě Lukáš. Zajímavá otázka. Člověk může popustit totálně uzdu své fantazii. Sto let je totiž ukrutně dlouhá doba. Tak moc dlouhá, že je celkem jisté, že tu už nebudu nejen já, ale ani nikdo z vás, kteří to teď budete číst. To znamená jediné – nikdo mě nebude konfrontovat s tím, co tady vyplodím. Absolutní tvůrčí svoboda, nulová odpovědnost. Krása.

Pokračovanie na CrunchTime.

Lukas Kuba

Lukas Kuba

Bloger 
  • Počet článkov:  68
  •  | 
  • Páči sa:  57x

Členovia Československo-americkej basketbalovej siene slávy: John Havlicek, Joe Lapchick, John Kundla, Pat Riley, Bob Netolicky, Don Kojis, Jeff Hornacek, Billy Gabor, Bill Bertka, Chuck Mencel, Chips Sobek, Frank Kudelka, Bill Mlkvy, Bill Hanzlik, Mike Smrek, Jeff Bzdelik, C.J. Kupec, LaMelo Ball, Lonzo Ball, Steve Novak, Pat Cummings, Bob Sura, Shavlik Randolph, Steve Vacendak, Johnny Ezersky, Mike Bytzura, Dick Holub, Joe Holup, Ron Shavlik, Skip Harlicka, John Konchar, Dick Bunt, Dave Fedor, Frank Oleynick, Howie Janotta, Tom Kondla, Dick Nemelka, J.P. Macura, Eric Mika, A.J. Green a Chuck Jura Zoznam autorových rubrík:  Nezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu