reklama

Novinky o členoch Československo-americkej basketbalovej siene slávy

Starým otcom ktorej bývalej All-Star hviezdy NBA bol moravský Slovák? ... Veľký sympaťák Charley Mencel. ... Rekordy slovenských Američanov v NBA. ... RIP Hondo :(

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Novinky týkajúce sa CSABHOF: V zime a na jar som pracoval na blogu o Čechoch a Čechoameričanoch v NBA; urobil som rozhovor s Chuckom Mencelom (online verziu si môžete prečítať tu, doplňujúci článok o jeho basketbalovej kariére je tu); skontaktoval som sa s matkou Jeffa Hornaceka (jeho starý otec pochádzal z Tasova, malej obce na Slovácku), s Billom Hanzlikom (jeho dedko Hynek Josef Hanzlík emigroval do USA na začiatku minulého storočia, kde sa neskôr oženil s Češkou Norou), s C.J.-om Kupecom (jeho starý otec František Kupec sa narodil pri Orlíku nad Vltavou, jeho stará mama Sofie Vaicová v obci Vinařice), so Skipom Harlickom (jeho dedo, krajčír Petr Harlička, žil pri Prahe), so Steveom Vacendakom (jeho dedko Ján Beseda a babka Mária Solomanová z matkinej strany boli Slováci, jeho otec Vacendak slovenský Američan) a s Jonom Koncakom (Jonov prastarý otec bol Poliak - jeho pôvodné priezvisko bolo Kończak, čiže som musel Koncaka vyradiť z CSABHOF); a zistil som, že Bob Suraslovenské korene.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Apropo, ako by vyzeral tím zložený zo slovenských Američanov, ktorí hrali v NBA a jediného Slováka, ktorý si v tejto najprestížnejšej basketbalovej súťaži zahral?

PG Bob Sura
SG Billy Gabor
SF Pat Riley
PF Richard Petruška
C Mike Smrek (Kanaďan)

Lavička: rozohrávači Chips Sobek, Frank Oleynick, krídla Bill Mlkvy, Johnny Ezersky, Dave Fedor a podkošoví hráči Pat Cummings a Joe Holup.

Tréneri: hlavný kouč John Kundla, asistenti Bill Bertka a Jeff Bzdelik.

Rekordy slovenských Američanov v NBA:

Body ... 38 (Riley)
Doskoky ... 20 (Cummings)
Asistencie ... 13 (Sura)
Zisky ... 6 (Sura)
Bloky ... 5 (Smrek)
Trojky ... 6 (Sura)

Zo žijúcich členov CSABHOF je najstarším 91-ročný Bill Bertka, ktorý stále pracuje pre Lakers. Bohužiaľ, 25. apríla nás vo veku 79 rokov opustila najväčšia basketbalová legenda s československými koreňmi - John Havlicek. Havlicek skonal po trojročnom boji s agresívnou formou Parkinsonovej choroby. Odpočívaj v pokoji, Hondo. (Mimochodom, v októbri minulého roku urobil autor Michael McClellan s Havlicekom zaujímavý rozhovor... The John Havlicek Interview.) Po Havlicekovom úmrtí som sa skontaktoval s Donom Havlicekom, ktorý bol Hondovou vzdialenou rodinou. Don mi rozprával o tom, ako sa raz s Hondom stretol po zápase Celtics a o svojej snahe vypátrať, aký bol príbuzenský vzťah medzi ním a Johnovým otcom Frankom. Don mi spomenul aj to, že jeho bratrancom bol William „Raps“ Rapavy (1928-1997), syn Slovákov, ktorí emigrovali do Ameriky v 1905. Jeho matka bola sestra Donovej babičky. Rapavy bol jedným z najlepších basketbalových koučov v histórii štátu New York. Žil v meste Schenectady, basket hrával na strednej aj vysokej škole a je členom Športovej siene slávy Schenectady. Posledná vec: môjmu kamarátovi Reinisovi sa nepodarilo spojiť s Billom Mlkvym, ostáva už len dúfať, že Bill nemal nejaké zdravotné komplikácie a ten sľubovaný podcast sa podarí tento rok uskutočniť.

Lukas Kuba

Lukas Kuba

Bloger 
  • Počet článkov:  68
  •  | 
  • Páči sa:  57x

Členovia Československo-americkej basketbalovej siene slávy: John Havlicek, Joe Lapchick, John Kundla, Pat Riley, Bob Netolicky, Don Kojis, Jeff Hornacek, Billy Gabor, Bill Bertka, Chuck Mencel, Chips Sobek, Frank Kudelka, Bill Mlkvy, Bill Hanzlik, Mike Smrek, Jeff Bzdelik, C.J. Kupec, LaMelo Ball, Lonzo Ball, Steve Novak, Pat Cummings, Bob Sura, Shavlik Randolph, Steve Vacendak, Johnny Ezersky, Mike Bytzura, Dick Holub, Joe Holup, Ron Shavlik, Skip Harlicka, John Konchar, Dick Bunt, Dave Fedor, Frank Oleynick, Howie Janotta, Tom Kondla, Dick Nemelka, J.P. Macura, Eric Mika, A.J. Green a Chuck Jura Zoznam autorových rubrík:  Nezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu