reklama

Stala som sa cumľom

Naše dvojičky cumeľ od narodenia odmietali. Vyskúšali sme latexové, silikónové, anatomicky tvarované aj guľaté... Všetky s hlbokým odporom vypľuli. Až na jeden.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (14)

Ako "spôsobná" matka som sa celkom potešila, že moje (spôsobné) deti cumlík nechcú. V múdrych knihách som sa totiž dočítala, že cmúľanie dieťa unavuje, a to potom nevládze sať z prsníka. Skúšala som teda sací reflex "naostro". Veď dojčiť som chcela za každú cenu. (To my, spôsobné matky, vieme, čo je pre naše deti najlepšie!)
Keďže moje deti sú letné, a leto 2004 bolo pomerne teplé, bolo treba hasiť smäd každú chvíľu (múdre knihy a časopisy radili: prikladajte k prsníku dieťa častejšie. Nedávajte mu čajík, tobôž nie z fľaše!). Tak som prikladala. Jakubko na mne niekedy "visel" celé popoludnie.
Prsník (keďže cumeľ nebol), bol dobrým prostriedkom aj na utíšenie kričiacich detí. Prisali sa a naraz bolo ticho. Veď sa nedá naraz cicať aj plakať. Takže utišujúci prostriedok bol na svete (a ešte mal aj výbornú sladkú chuť!)
Na uspávanie detí som nepotrebovala ani kolísku ani uspávanku ani pohladenie po čielku, naporúdzi bol vždy pripravený "živý" cumeľ. Deti sme okúpali (večerný rituál), priložila som si ich (aj obe naraz) a cicali, až kým nezaspali (a ja neraz s nimi).
Živým cumľom (ako som samu seba nazvala) som dodnes. A len nesmelo sa sama seba pýtam: dokedy? Nuž, až sem som sa dostala s mojimi dobrými spôsobmi a svojsky interpretovanými najnovšími výsledkami výskumov ohľadne dojčenia a zdravia detí. Mám švagrinu aj kamošku s podobne starými deťmi a keď sa stretneme, porovnávame, koľkokrát ktorá v noci či cez deň dojčila. A verte mi, ide to od desiatich k piatim (vo všetkých troch prípadoch).
Chybička vyskočila na povrch a vo mne teraz rezonuje dobre mienená rada staršej, skúsenejšej generácie: Nenechaj si zo seba spraviť cumeľ. Na začiatku mojej "kariéry cumľa" som sa nad ňou len pousmiala.
Pre výstrahu ostatným, najmä budúcim, o dojčení presvedčeným mamám: aj živý cumeľ sa dá dohrýzť, dostane sa cezeň infekcia a... nedá sa vyhodiť a vymeniť za nový.

Naďa Kubányová

Naďa Kubányová

Bloger 
  • Počet článkov:  13
  •  | 
  • Páči sa:  5x

kvapka v mori; mravec v mravenisku Zoznam autorových rubrík:  človek miliónškrupinySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu