
Dôvodom, prečo tieto problémy nie sú triviálne je, že obal organel je v podstate tvorený tekutou lipidovou membránou, v ktorej sú ponorené bielkoviny. Ak takáto organela voľne pláva v roztoku mimo bunky, nadobudne guľovitý tvar. Mitochondrie sa však v bunke formujú ako dlhé rúrkovité štruktúry (obrázok). Výskum z posledných rokov naznačuje, že za tvarovanie organel je do veľkej miery zodpovedný cytoskelet, bunková kostra, na ktorú sú organely pripojené. Mitochondrie sú metabolicky veľmi aktívne. Na ich povrchu dochádza k robustnému vymieňaniu solí medzi bunkou a organelou. A s tým je spojený veľký problém. Z chémie vieme, že ak majú dva roztoky oddelené polopriepustnou membránou rozdielnu koncentráciu rozpustených látok, dochádza k procesu nazývanému osmóza. Je to vlastne pasívny pohyb vody cez lipidovú membránu. Nevyvážená koncentrácia mitochondriálnych solí teda môže spôsobiť pohyb vody do alebo z mitochondrií, čo spôsobí ich scvrkávanie alebo puchnutie. Tento efekt bol demonštrovný už v 50-tych rokoch minulého storočia na izolovaných mitochondriách mimo bunky. Puchnutie priamo v bunke bolo pozorované neskôr pri procese apoptózy.
Už dlhšie je teda známe, že v membránach mitochondrií sa nachádzajú proteíny, ktoré sú schopné vyrovnávať koncentráciu solí v tejto organele, a tým zabrániť osmóze. Stále sa ale nedarilo tieto proteíny identifikovať. Až do minulého roku, kedy sa Ľubomírovi Tomáškovi a jeho kolegom z Prírodovedckej fakulty Univerzity Komenského podarilo nájsť dva takéto faktory, MDM31 a MDM32. Slovenskí autori vo svojej práci, ktorá sa objavila v americkom časopise Genetics , ukázali, že po vyradení týchto proteínov skutočne dochádza k puchnutiu mitochondrií vo vnútri bunky. Ich tvar sa pritom mení z rúrkovitého na guľovitý. Puchnutie je sprevádzané hromadením horčíkových solí vo vnútri organel. Navyše ako prví na svete dokázali manipulovať osmózu a puchnutie mitochondrií priamo v bunke. Ich práca tak potvrdila hypotézy vyslovené ešte v 60-tych rokoch minulého storočia a vytvára základ pre štúdium uvedených princípov na molekulárnej úrovni.