Napriek sľubom vládnej koalície o znížení cien potravín prostredníctvom zníženej DPH, ekonomickí analytici predpovedajú pretrvávanie vysokých cien aj v nadchádzajúcom roku. Podľa najnovších analýz slovenskí spotrebitelia v súčasnosti míňajú až 17 percent svojich výdavkov na potraviny, čo predstavuje mimoriadne vysoký podiel v kontexte Európskej únie.
Slovensko nad priemerom EÚ
Porovnanie cenovej úrovne s okolitými krajinami odhaľuje znepokojujúce skutočnosti. Slovensko prevyšuje priemer EÚ o päť percent, pričom susedné krajiny vykazujú výrazne nižšie cenové hladiny. Česká republika sa drží na úrovni 98 percent priemeru EÚ, zatiaľ čo Poľsko dosahuje len 76 percent.
Októbrové štatistiky potvrdzujú ďalší nárast cien, najmä v kategóriách základných potravín ako oleje a mliečne výrobky. Tento vývoj je obzvlášť problematický vzhľadom na to, že Slovensko patrí medzi najchudobnejšie krajiny EÚ z hľadiska parity kúpnej sily.
Prečo regulácia nie je odpoveďou
Ekonomické analýzy naznačujú, že cenová regulácia nepredstavuje udržateľné riešenie. Skúsenosti zo zahraničia, najmä z Maďarska, dokumentujú negatívne dôsledky takýchto opatrení. Obchodné reťazce často reagujú na reguláciu zdražovaním neregulovaných produktov, čo v konečnom dôsledku vedie k celkovému zvýšeniu výdavkov domácností.
Systémové riešenia
Odborníci navrhujú komplexný prístup k riešeniu situácie prostredníctvom viacerých opatrení:
- Systematický monitoring správania obchodných reťazcov
- Posilnenie dozoru nad trhovými praktikami
- Hĺbková analýza príčin nadpriemerných cien v slovenskom maloobchode
Aktuálna situácia si vyžaduje dlhodobú stratégiu namiesto krátkodobých zásahov. Kým prebiehajú diskusie o možných riešeniach, slovenskí spotrebitelia naďalej čelia jedným z najvyšších cien potravín v regióne.
Ekonomické prognózy naznačujú, že bez systémových zmien nemožno očakávať výraznejší pokles cien ani v nasledujúcom období. Jednostranné opatrenia ako zníženie DPH alebo cenová regulácia pravdepodobne neprinesú očakávané zlepšenie situácie pre spotrebiteľov.