reklama

Znížiť požadovanú cenu alebo ešte netreba?

Zníženie ceny nehnuteľnosti, ktorú už predávajúci začal ponúkať na realitnom trhu, je veľmi citlivá záležitosť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Pre majiteľa, ale aj pre nás, realitných maklérov, lebo majiteľovi musíme zdôvodniť, prečo mu odporúčame úpravu ceny smerom nadol. Ako teda zistíte aj sami, kedy je nutné ísť s cenou dole, aby ste s predajom pohli, či už predávate individuálne, alebo cez realitnú kanceláriu?

1. Pravidlo 20 dní. V zásade platí, ak nemáte obhliadky na predávanej nehnuteľnosti, niekde je chyba. Vo väčšine prípadov je to premrštená cena. Držím sa pravidla, že ak sa do 20 dní neuskutoční žiadna obhliadka nehnuteľnosti ani ponuka na jej kúpu, riešim s majiteľom možnosť zníženia ceny. Počet dní pri tomto pravidle môžete zvýšiť na 30 - 45, ak predávate nehnuteľnosti s vyššími cenovkami, napr. Penthouse v 3 vežiach, vilu na Kolibe, alebo exkluzívny rodinný dom v Rači.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

2. Veľa obhliadok a žiadna ponuka na kúpu. Niektorí majú zase opačnú skúsenosť. Požiadavky na obhliadku nehnuteľnosti prichádzajú ako na bežiacom páse, pretože je to super nehnuteľnosť, v dobrej lokalite, s vynikajúco spracovaným inzerátom. Ale zo žiadnej obhliadky nevzišiel nádejný kupujúci. Mali sme takýto prípad s bytom v Petržalke. Byt videlo nespočetné množstvo záujemcov, ale neprišla žiadna konkrétna ponuka na kúpu. Po drobnej úprave ceny sa byt predal prakticky na prvej obhliadke.

3. Poznajte svoju konkurenciu. Je naozaj výhoda, ak pri predaji nehnuteľnosti viete, proti komu stojíte. A to nie iba z pohľadu cien konkurentov, ale aj ich vlastností. Tieto informácie pomôžu lepšie určiť predajnú cenu nehnuteľnosti a môžu byť užitočné aj pri znižovaní ceny. Ak sú na predaj na jednej ulici 3 podobné rodinné domy, a ten Váš nemá napr. garáž, alebo je v horšom stave a predaj sa vám nedarí, je čas na úpravu ceny.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

4. Oceňte nehnuteľnosť správne a objektívne, a šanca, že predáte rýchlo a bez potreby znižovať cenu, je celkom veľká. Porovnajte svoju cenu nielen s podobnými nehnuteľnosťami na rovnakej ulici, či rovnakej štvrti, ale aj s tými v žiadanejších lokalitách vášho mesta. Rýchlo zistíte, či ste svoju cenu neprestrelili.

Matej Kucharič

Matej Kucharič

Bloger 
  • Počet článkov:  7
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Pôsobím v realitnom biznise od roku 2006. Začínal som ako realitný maklér v Bratislave. Som spoluzakladateľom realitnej spoločnosti MAGNUM Real, ktorej tím v súčastnosti vediem.Môj najrýchlejší predaj nehnuteľnosti od uvedenia na trh, až po podpis zmluvy, bol 8 dní. Rád prinášam a zavádzam novinky do portfólia našich realitných služieb.Som zakladajúci člen ZRKS (Združenie realitných kancelárií Slovenska)Som fanúšik a rekreačný hráč beach-volejbalu. Atmosféra mesta New York ma vždy dostane.www.matejkucharic.sk Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu