

Na koláč potrebujeme:
20 gkg masla
25 dkg hladkej múky
citrónovú kôru z jedného citrónu
12 dkg mix mandlí, vlašských alieskových orechov
3 žĺtky
kypriaci prášok do pečiva
1 vajce na potretie
domáci jahodový džem


Začneme pomletím orechov, je na Vás či na to použijete robot, mlynček, alebo ich posekáte. Na dosku nasypeme múku, cuok, pridáme maslo, citrónovú kôru, orechy, žĺtky a na špičku noža kypriaci prášok. Zo všetkých ingrediencií rukami vpracujeme cesto, ktoré zabalíme do sáčku a necháme odpočívať v chladničke asi 30 minút.


Odpočinuté cesto rozvaľkáme asi na 4 mm hrubý plát. Teraz prichádza tá horšia časť. Preniesť cesto do vymastenej formy, keďže je veľmi krehké. Mne sa to samozrejme nepodarilo na jeden krát a potrhalo sa to, ale vo forme sa to dá upraviť. Takže veľa trpezlivosti pri plátaní dier :). Zbytok cesta si odložte na neskôr. Toto celé natrieme vyšľahaným vajíčkom a džemom podľa chuti.

Zo zbytku cesta vyrobíme mriežku, postup je opäť na Vašej fantázii, ktorú potrieme vajíčkom a dáme piecť. V pôvodnom recepte je 200 stupňov 20-25 min., ale mne sa začal pripekať, preto odporúčam 180 stupňov, keď je cesto zlaté a kuchyňa voňavá, je to hotové.



Prajem dobrú chuť!