Gastronómia: Fliačky s kyslou kapustou- Tradičný recept našich predkov

Mladá generácia si rada pochutná na tradičných receptoch našich predkov. Fliačky s kyslou kapustou nie sú náročné ani na suroviny, ani na prípravu. S fliačkami si poradia aj menej skúsení kuchári, ktorí varia iba sporadicky.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (18)

  Potrebujeme:

  • 300g kyslej kapusty

  • 150g cestovín (fliačky)

  • 1 menšiu cibuľu

  • slaninu

  • olej

  • soľ

 Postup:

 Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na oleji

Cibuľu nakrájame na krúžky a opražíme na oleji
Cibuľu nakrájame na krúžky a opražíme na oleji (zdroj: Foto: Lórant Kulík)

Pridáme nakrájanú kyslú kapustu. Podľa potreby pridáme trošku vody. Prikryjeme, občas premiešame, kapustu dusíme do mäkka.

K opraženej cibuli pridáme nakrájanú kyslú kapustu, prikryjeme a dusíme kým kapusta nezmäkne
K opraženej cibuli pridáme nakrájanú kyslú kapustu, prikryjeme a dusíme kým kapusta nezmäkne (zdroj: Foto: Lórant Kulík)

Kým sa kapusta dusí, tak necháme v hrnci zovrieť vodu

Počkáme kým voda začne vrieť, pridáme soľ
Počkáme kým voda začne vrieť, pridáme soľ (zdroj: Foto: Lórant Kulík)

Medzitým pripravíme cestoviny, ktoré budeme variť

Najjednoduchší a najrýchlejší spôsob je použiť hotové cestoviny z obchodu
Najjednoduchší a najrýchlejší spôsob je použiť hotové cestoviny z obchodu (zdroj: Foto: Lórant Kulík)

Cestoviny varíme, kým nezmäknú podľa odporúčania, ktoré je uvedené na obale.

Domáce cestoviny je potrebné variť kratšie, cestoviny z obchodu varíme podľa uvedeného návodu
Domáce cestoviny je potrebné variť kratšie, cestoviny z obchodu varíme podľa uvedeného návodu (zdroj: Foto: Lórant Kulík)

Uvarené cestoviny precedíme

Uvarené cestoviny precedíme
Uvarené cestoviny precedíme (zdroj: Foto: Lórant Kulík)

Medzitým nakrájame slaninu

Slaninu nakrájame na drobné kocky
Slaninu nakrájame na drobné kocky (zdroj: Foto: Lórant Kulík)

Nakrájanú slaninu opražíme

Nakrájanú slaninu opražíme
Nakrájanú slaninu opražíme (zdroj: Foto: Lórant Kulík)

K uvareným cestovinám pridáme masť z opečenej slaniny, soľ a dusenú kyslú kapustu.Všetko dobre premiešame, ak je potrebné ešte dochutíme soľou a korením.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
K uvareným cestovinám pridáme masť z opraženej slaniny, soľ a dusenú kyslú kapustu.Všetko dokonale premiešame
K uvareným cestovinám pridáme masť z opraženej slaniny, soľ a dusenú kyslú kapustu.Všetko dokonale premiešame (zdroj: Foto: Lórant Kulík)

Hotové kapustové fliačky podávame čerstvé.Slaninu môžeme dať na vrch taniera, ale môžeme aj zmiešať s cestovinami pri príprave fliačok.

Fliačky s kyslou kapustou podávame čerstvé
Fliačky s kyslou kapustou podávame čerstvé (zdroj: Foto:Lórant Kulík)

Sú známe aj ďalšie varianty receptu, ktoré sa môžu líšiť v jednotlivých regiónoch. Rešpektujeme, ceníme a vážime si všetky verzie, miestne a rodinné varianty tohto receptu. Uvádzame tradičný klasický recept na fliačky s kyslou kapustou. Každý si môže recept prispôsobiť a dochutiť podľa vlastných zvykov.

Prajeme Vám dobrú chuť!

Ďalšie recepty sú dostupné kliknutím na link:

https://kulik.blog.sme.sk/c/515752/gastronomia-zemiakove-placky-harula-recept-overeny-viacerymi-generaciami.html

SkryťVypnúť reklamu

https://kulik.blog.sme.sk/c/514763/gastronomia-vyprazany-bravcovy-rezen-x-rocny-recept-overeny-casom.html?ref=najcit7dni

https://kulik.blog.sme.sk/c/514270/gastronomia-kapor-na-masle-jednoduchy-recept-pre-zaciatocnikov.html

https://kulik.blog.sme.sk/c/513059/gastronomia-holubky-klasicke-plnene-kapustove-listy.html

https://kulik.blog.sme.sk/c/512678/gastronomianajlepsia-varena-ryza-podla-receptury-s-50-rocnou-tradiciou.html

https://kulik.blog.sme.sk/c/513442/gastronomia-jednoduchy-recept-na-leco-s-ktorym-si-bez-problemov-poradia-aj-zaciatocnici.html

https://kulik.blog.sme.sk/c/515207/gastronomia-bryndzove-halusky-recept-na-pripravu-slovenskej-narodnej-pochutky.html

SkryťVypnúť reklamu

https://kulik.blog.sme.sk/c/513871/gastronomia-sampinony-na-smotane-rychlo-lacno-a-chutne.html

Lórant Kulík

Lórant Kulík

Bloger 
  • Počet článkov:  272
  •  | 
  • Páči sa:  1 635x

Po úspešnom absolvovaní Fakulty elektrotechniky a informatiky Technickej univerzity v Košiciach som začal v roku 1997 spolupracovať s denníkom Korzo. Od roku 1998 do mája 2018 som aktívne prispieval z publicistickými článkami a reportážnymi fotografiami do rubrík História, Hobby a Varenie, ktoré pravidelne uverejňoval denník Korzár a Košický večer. Moje príspevky na tému Varenie vychádzali v roku 2006 aj v denníku Nový Čas.V regionálnych denníkoch som sa v publicistických príspevkoch venoval numizmatike, filatelii a ďalším záľubám, ktoré som ilustroval vlastnými fotografiami. Rubrika Hobby v od júna 2018 už nevychádza. Tento blog je voľným pokračovaním na uvedené témy. Je určený pre každého, kto má rád históriu, umenie a rád varí. Trojročné štúdium Dejín umenia na UTV Technickej univerzity v Košiciach som úspešne ukončil v roku 2020 a v roku 2021 Žurnalistické praktikum na akademickej pôde UTV UNIZA v Žiline. Od roku 2023 som členom Združenia historikov moderného výtvarného umenia. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

106 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

223 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu