Gastronómia: Lokše bandurkové - Zemiakové lokše majú - X - ročnú tradíciu na Slovensku

Nie je našim cieľom variť recepty, ku ktorým treba 37 surovín z 5 predajní. Nebudeme variť jedlá typu krémové šafránové rizoto s cuketovými tagliatte s píniovými orieškami, ale jednoduché fotorecepty, dnes Lokše bandurkové.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Potrebujeme:

1kg zemiakov

300 g polohrubej múky

125g masla

soľ

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke, ale môžeme ich variť aj bez šupky.

Zemiaky uvaríme v šupke
Zemiaky uvaríme v šupke (zdroj: Foto: Lórant Kulík)

Uvarené zemiaky ošúpeme.

Uvarené zemiaky ošúpeme
Uvarené zemiaky ošúpeme (zdroj: Foto: Lórant Kulík)

Uvarené a očistené zemiaky popučíme.

Zemiaky popučíme
Zemiaky popučíme (zdroj: Foto: Lórant Kulík)

 Počkáme kým zemiaky vychladnú, pridáme múku a soľ.

K zemiakom pridáme múku a soľ
K zemiakom pridáme múku a soľ (zdroj: Foto: Lórant Kulík)

Vypracujeme zemiakové cesto.

Vypracujeme zemiakové cesto
Vypracujeme zemiakové cesto (zdroj: Foto: Lórant Kulík)

Zemiakové cesto vytvarujeme ako valček a nakrájame na približne rovnaké kusy (na snímke).

Zo zemiakového cesta vytvarujeme valček, ktorý nakrájame na približne rovnaké kusy
Zo zemiakového cesta vytvarujeme valček, ktorý nakrájame na približne rovnaké kusy (zdroj: Foto: Lórant Kulík)

Na doske vyvaľkáme lokše do kruhovitého tvaru.Dávame pozor, aby mali prijateľnú hrúbku a neboli tenké.

Na drevenej doske vyvaľkáme cesto do kruhovitého tvaru
Na drevenej doske vyvaľkáme cesto do kruhovitého tvaru (zdroj: Foto: Lórant Kulík)

Pečieme z oboch strán na suchej panvici. Upečené lokše potrieme rozpusteným maslom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Zemiakové lokše pečieme z oboch strán na suchej panvici
Zemiakové lokše pečieme z oboch strán na suchej panvici 

Hotové lokše môžeme stočiť, podobne ako palacinky.

Hotové lokše môžeme podávať aj stočené
Hotové lokše môžeme podávať aj stočené (zdroj: Foto: Lórant Kulík)

 Alebo ich môžeme prehnúť do trojuholníka.

Môžeme lokše servírovať aj tak, že ich prehneme do trojuholníka
Môžeme lokše servírovať aj tak, že ich prehneme do trojuholníka (zdroj: Foto: Lórant Kulík)

Sú známe aj ďalšie varianty receptu, ktoré sa môžu líšiť v jednotlivých regiónoch. Rešpektujeme, ceníme a vážime si všetky verzie, miestne a rodinné varianty tohto receptu. Uvádzame tradičný klasický recept na zemiakové lokše. Každý si môže recept prispôsobiť a dochutiť podľa vlastných zvykov.

Prajeme Vám dobrú chuť!

Ďalšie recepty sú dostupné kliknutím na link:

https://kulik.blog.sme.sk/c/514763/gastronomia-vyprazany-bravcovy-rezen-x-rocny-recept-overeny-casom.html?ref=najcit7dni

https://kulik.blog.sme.sk/c/515752/gastronomia-zemiakove-placky-harula-recept-overeny-viacerymi-generaciami.html

SkryťVypnúť reklamu

https://kulik.blog.sme.sk/c/514270/gastronomia-kapor-na-masle-jednoduchy-recept-pre-zaciatocnikov.html

https://kulik.blog.sme.sk/c/513059/gastronomia-holubky-klasicke-plnene-kapustove-listy.html

https://kulik.blog.sme.sk/c/516273/gastronomia-fliacky-s-kyslou-kapustou-tradicny-recept-nasich-predkov.html

https://kulik.blog.sme.sk/c/512678/gastronomianajlepsia-varena-ryza-podla-receptury-s-50-rocnou-tradiciou.html

https://kulik.blog.sme.sk/c/513442/gastronomia-jednoduchy-recept-na-leco-s-ktorym-si-bez-problemov-poradia-aj-zaciatocnici.html

https://kulik.blog.sme.sk/c/515207/gastronomia-bryndzove-halusky-recept-na-pripravu-slovenskej-narodnej-pochutky.html

SkryťVypnúť reklamu

https://kulik.blog.sme.sk/c/513871/gastronomia-sampinony-na-smotane-rychlo-lacno-a-chutne.html

Lórant Kulík

Lórant Kulík

Bloger 
  • Počet článkov:  272
  •  | 
  • Páči sa:  1 635x

Po úspešnom absolvovaní Fakulty elektrotechniky a informatiky Technickej univerzity v Košiciach som začal v roku 1997 spolupracovať s denníkom Korzo. Od roku 1998 do mája 2018 som aktívne prispieval z publicistickými článkami a reportážnymi fotografiami do rubrík História, Hobby a Varenie, ktoré pravidelne uverejňoval denník Korzár a Košický večer. Moje príspevky na tému Varenie vychádzali v roku 2006 aj v denníku Nový Čas.V regionálnych denníkoch som sa v publicistických príspevkoch venoval numizmatike, filatelii a ďalším záľubám, ktoré som ilustroval vlastnými fotografiami. Rubrika Hobby v od júna 2018 už nevychádza. Tento blog je voľným pokračovaním na uvedené témy. Je určený pre každého, kto má rád históriu, umenie a rád varí. Trojročné štúdium Dejín umenia na UTV Technickej univerzity v Košiciach som úspešne ukončil v roku 2020 a v roku 2021 Žurnalistické praktikum na akademickej pôde UTV UNIZA v Žiline. Od roku 2023 som členom Združenia historikov moderného výtvarného umenia. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu