Potrebujeme:
1kg zemiakov
300 g polohrubej múky
125g masla
soľ
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke, ale môžeme ich variť aj bez šupky.
![Zemiaky uvaríme v šupke]()
Zemiaky uvaríme v šupke (zdroj: Foto: Lórant Kulík)
Uvarené zemiaky ošúpeme.
![Uvarené zemiaky ošúpeme]()
Uvarené zemiaky ošúpeme (zdroj: Foto: Lórant Kulík)
Uvarené a očistené zemiaky popučíme.
![Zemiaky popučíme]()
Zemiaky popučíme (zdroj: Foto: Lórant Kulík)
Počkáme kým zemiaky vychladnú, pridáme múku a soľ.
![K zemiakom pridáme múku a soľ]()
K zemiakom pridáme múku a soľ (zdroj: Foto: Lórant Kulík)
Vypracujeme zemiakové cesto.
![Vypracujeme zemiakové cesto]()
Vypracujeme zemiakové cesto (zdroj: Foto: Lórant Kulík)
Zemiakové cesto vytvarujeme ako valček a nakrájame na približne rovnaké kusy (na snímke).
![Zo zemiakového cesta vytvarujeme valček, ktorý nakrájame na približne rovnaké kusy]()
Zo zemiakového cesta vytvarujeme valček, ktorý nakrájame na približne rovnaké kusy (zdroj: Foto: Lórant Kulík)
Na doske vyvaľkáme lokše do kruhovitého tvaru.Dávame pozor, aby mali prijateľnú hrúbku a neboli tenké.
![Na drevenej doske vyvaľkáme cesto do kruhovitého tvaru]()
Na drevenej doske vyvaľkáme cesto do kruhovitého tvaru (zdroj: Foto: Lórant Kulík)
Pečieme z oboch strán na suchej panvici. Upečené lokše potrieme rozpusteným maslom.
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
![Zemiakové lokše pečieme z oboch strán na suchej panvici]()
Zemiakové lokše pečieme z oboch strán na suchej panvici
Hotové lokše môžeme stočiť, podobne ako palacinky.
![Hotové lokše môžeme podávať aj stočené]()
Hotové lokše môžeme podávať aj stočené (zdroj: Foto: Lórant Kulík)
Alebo ich môžeme prehnúť do trojuholníka.
![Môžeme lokše servírovať aj tak, že ich prehneme do trojuholníka]()
Môžeme lokše servírovať aj tak, že ich prehneme do trojuholníka (zdroj: Foto: Lórant Kulík)
Sú známe aj ďalšie varianty receptu, ktoré sa môžu líšiť v jednotlivých regiónoch. Rešpektujeme, ceníme a vážime si všetky verzie, miestne a rodinné varianty tohto receptu. Uvádzame tradičný klasický recept na zemiakové lokše. Každý si môže recept prispôsobiť a dochutiť podľa vlastných zvykov.
Prajeme Vám dobrú chuť!
Ďalšie recepty sú dostupné kliknutím na link:
https://kulik.blog.sme.sk/c/514763/gastronomia-vyprazany-bravcovy-rezen-x-rocny-recept-overeny-casom.html?ref=najcit7dni
https://kulik.blog.sme.sk/c/515752/gastronomia-zemiakove-placky-harula-recept-overeny-viacerymi-generaciami.html
https://kulik.blog.sme.sk/c/514270/gastronomia-kapor-na-masle-jednoduchy-recept-pre-zaciatocnikov.html
https://kulik.blog.sme.sk/c/513059/gastronomia-holubky-klasicke-plnene-kapustove-listy.html
https://kulik.blog.sme.sk/c/516273/gastronomia-fliacky-s-kyslou-kapustou-tradicny-recept-nasich-predkov.html
https://kulik.blog.sme.sk/c/512678/gastronomianajlepsia-varena-ryza-podla-receptury-s-50-rocnou-tradiciou.html
https://kulik.blog.sme.sk/c/513442/gastronomia-jednoduchy-recept-na-leco-s-ktorym-si-bez-problemov-poradia-aj-zaciatocnici.html
https://kulik.blog.sme.sk/c/515207/gastronomia-bryndzove-halusky-recept-na-pripravu-slovenskej-narodnej-pochutky.html
https://kulik.blog.sme.sk/c/513871/gastronomia-sampinony-na-smotane-rychlo-lacno-a-chutne.html