V úvode nášho blogu sme avizovali, že nebudú chýbať príspevky z oblasti gastronómie.Dnes sa budeme venovať celkom jednoduchej prílohe, ktorú nie je celkom jednoduché pripraviť.

Existuje množstvo receptov na prípravu ryže.Väčšinou je uvarená veľmi nekvalitne,často je rozvarená a lepkavá. Milovníci kvalitných jedál prichádzajú pri konzumácii rozvarenej - zlepenej ryže o svoje ilúzie, o svoje gastrozážitky.
Dnes Vám ponúkame recept s 50-ročnou tradíciou.Pre mnohých nie je tento recept žiadna novinka, ale určite poteší aj mladšiu generáciu.Dodržanie technologického postupu a použitých surovín do posledného detailu, je garanciou úspechu.Ak recept vyskúšate,ryžu budete určite pripravovať oveľa častejšie,ako doteraz.

Potrebujeme:
1 hrnček dlhozrnnej ryže
1 maličkú cibuľu
2 hrnčeky vody
2 polievkové lyžičky oleja
1kávovú lyžičku zeleninového ochucovadla
½ kávovej lyžičky soli
Soľ a zeleninové ochucovadlo je možné vynechať.
Postup prípravy ryže:
Recept sme popísali v podrobných detailoch.Na fotografiách je vyobrazený presný technologický postup.
Na prípravu ryže je potrebná železná, prípadne liatinová panvica, ktorá dobre znáša vysoké teploty.Tento recept nerealizujte v bežných kastróloch, tie by sa znehodnotili.

Do hrnca pridáme 1 hrnček ryže.Odporúčame použiť dlhozrnnú ryžu, čo treba zdôrazniť.Dá sa kúpiť v nemenovanom nemeckom obchodnom reťazci(na snímke).Keď potrebujeme uvariť väčšie množstvo, tak platí základné pravidlo.Na varenie ryže použijeme dvakrát toľko vody, koľko je ryže.Presné objemy ľahko odmeráme pomocou hrnčeka.V prípade nedodržania pomeru vody a ryže, nie je zaručená výsledná kvalita.


Ryžu úplne na sucho za stáleho miešania upražíme-orestujeme v liatinovej panvici(na snímke), čo je nevyhnutné dodržať.Ďalším najdôležitejším pravidlom je, že ryžu nikdy neumývame.Zrniečka ručne preberieme od menších nečistôt,netreba sa obávať,že ryža nebude čistá.Pražime pri vysokej teplote, vďaka čomu sa zrniečka ryže vydezinfikujú.Porušením týchto základných pravidiel nie je zaručená výsledná kvalita produktu.

Opraženú horúcu ryžu vysypeme na tanier.

Dôležitou surovinou na prípravu chutnej ryže je nakrájaná cibuľa

Do prázdnej horúcej panvice pridáme olej a nakrájanú cibuľu, ktorú orestujeme do zlatožlta.Trvá to veľmi krátko,maximálne 30 sekúnd.Dávame pozor,aby sa cibuľa nespálila.

Upraženú cibuľu zalejeme 2 hrnčekmi vody, pridáme zeleninové ochucovadlo a soľ.


Do vody s cibuľkou,zeleninovým ochucovadlom a soľou pridáme upraženú ryžu.Treba zdôrazniť,že ochucovadlo a soľ je možné z receptu vynechať.

Hrniec prikryjeme a na veľmi malom ohni varíme 15 minút.Dôležité je dodržať ďalšie najdôležitejšie pravidlo.Ryžu počas varenia nikdy nemiešame.Ku koncu varenia treba dávať pozor na to, aby sa ryža nepripiekla ku dnu nádoby.Sú to trošku neobvyklé pravidlá, ale sú garanciou úspechu.

Môže sa stať, že ryža bude ešte čiastočne nedovarená, v tom prípade pridáme 1 dcl vody a varíme ešte niekoľko minút.Z vlastných skúseností vieme, že sa ryža môže aj rozvariť.Vysvetlenie je jednoduché.Každá ryža je iná, jedna sa uvarí skôr, iná neskôr. Recept sa dá doladiť väčším,prípadne s menším množstvom vody. Uvarená ryža nesmie byť mäkká a lepkavá, má mať príjemnú konzistenciu. Ak sa stane že sa ryža rozvarí, treba pri varení použiť menšie množstvo vody.
Odporúčame používať vždy ryžu od jedného výrobcu z tej istej predajne, aby sa nevyskytovali uvedené problémy. Ak si recept odskúšate s ryžou iba z jednej predajne a budete používať vždy tú istú značku, tak Vás recept nesklame.

Ďalšie recepty sú dostupné kliknutím na link:
https://kulik.blog.sme.sk/c/513059/gastronomia-holubky-klasicke-plnene-kapustove-listy.html
https://kulik.blog.sme.sk/c/513871/gastronomia-sampinony-na-smotane-rychlo-lacno-a-chutne.html