Gastronómia: Zemiakové placky - Haruľa - Recept overený viacerými generáciami

Príprava zemiakových placiek je jednoduchá a nenáročná, ktorú bez problémov zvládne mladšia aj staršia generácia. V dnešnom fotorecepte Vám prinášame návod na prípravu tradičnej slovenskej pochúťky.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)

Potrebujeme:

1 kg zemiakov /to je asi 10 ks stredne veľkých/
1 vajíčko
3-4 PL hladkej múky
1 cibuľu
3-4 strúčiky cesnaku
mleté čierne korenie
majoránku
soľ

Postup:

Zemiaky ošúpeme a umyjeme

Zemiaky očistíme a umyjeme
Zemiaky očistíme a umyjeme (zdroj: Foto: Lórant Kulík)

Očistené zemiaky nastrúhame

Očistené zemiaky nastrúhame
Očistené zemiaky nastrúhame (zdroj: Foto: Lórant Kulík)

Dôležitými surovinami na prípravu zemiakových placiek je múka, cesnak, mleté čierne korenie a soľ. K nastrúhaným zemiakom pridáme múku, roztlačený cesnak, koreniny a soľ.Môžeme pridať aj roztlačenú cibuľu a majoránku.

Dôležitou surovinou je múka, cesnak a mleté čierne korenie
Dôležitou surovinou je múka, cesnak a mleté čierne korenie (zdroj: Foto: Lórant Kulík)

Pridáme vajíčko

Pridáme vajíčko
Pridáme vajíčko (zdroj: Foto: Lórant Kulík)

Vymiešame zemiakové cesto

Cesto dokonale premiešame
Cesto dokonale premiešame (zdroj: Foto: Lórant Kulík)

Pečieme na panvici v oleji. Placky môžu mať ľubovoľný tvar, môžu byť menšie, ale aj väčšie. Dôležité je, aby mali dostatočnú hrúbku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Placky pečieme v oleji
Placky pečieme v oleji (zdroj: Foto: Lórant Kulík)

Upečené placky servírujeme, kým sú čerstvé

Zemiakové placky
Zemiakové placky (zdroj: Foto: Lórant Kulík)

Sú známe aj ďalšie varianty receptu, ktoré sa môžu líšiť v jednotlivých regiónoch. Rešpektujeme, ceníme a vážime si všetky verzie, miestne a rodinné varianty tohto receptu. Uvádzame tradičný klasický recept na prípravu zemiakových placiek. Každý si môže recept prispôsobiť a dochutiť podľa vlastných zvykov.

Prajeme Vám dobrú chuť!

Ďalšie recepty sú dostupné kliknutím na link:

https://kulik.blog.sme.sk/c/514763/gastronomia-vyprazany-bravcovy-rezen-x-rocny-recept-overeny-casom.html?ref=najcit7dni

https://kulik.blog.sme.sk/c/514270/gastronomia-kapor-na-masle-jednoduchy-recept-pre-zaciatocnikov.html

SkryťVypnúť reklamu

https://kulik.blog.sme.sk/c/513059/gastronomia-holubky-klasicke-plnene-kapustove-listy.html

https://kulik.blog.sme.sk/c/512678/gastronomianajlepsia-varena-ryza-podla-receptury-s-50-rocnou-tradiciou.html

https://kulik.blog.sme.sk/c/513442/gastronomia-jednoduchy-recept-na-leco-s-ktorym-si-bez-problemov-poradia-aj-zaciatocnici.html

https://kulik.blog.sme.sk/c/515207/gastronomia-bryndzove-halusky-recept-na-pripravu-slovenskej-narodnej-pochutky.html

https://kulik.blog.sme.sk/c/513871/gastronomia-sampinony-na-smotane-rychlo-lacno-a-chutne.html

Lórant Kulík

Lórant Kulík

Bloger 
  • Počet článkov:  272
  •  | 
  • Páči sa:  1 635x

Po úspešnom absolvovaní Fakulty elektrotechniky a informatiky Technickej univerzity v Košiciach som začal v roku 1997 spolupracovať s denníkom Korzo. Od roku 1998 do mája 2018 som aktívne prispieval z publicistickými článkami a reportážnymi fotografiami do rubrík História, Hobby a Varenie, ktoré pravidelne uverejňoval denník Korzár a Košický večer. Moje príspevky na tému Varenie vychádzali v roku 2006 aj v denníku Nový Čas.V regionálnych denníkoch som sa v publicistických príspevkoch venoval numizmatike, filatelii a ďalším záľubám, ktoré som ilustroval vlastnými fotografiami. Rubrika Hobby v od júna 2018 už nevychádza. Tento blog je voľným pokračovaním na uvedené témy. Je určený pre každého, kto má rád históriu, umenie a rád varí. Trojročné štúdium Dejín umenia na UTV Technickej univerzity v Košiciach som úspešne ukončil v roku 2020 a v roku 2021 Žurnalistické praktikum na akademickej pôde UTV UNIZA v Žiline. Od roku 2023 som členom Združenia historikov moderného výtvarného umenia. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

315 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu