reklama

Výstava Technicom Košice : Prezentácia doteraz nepublikovaných vedeckých prác o živote a diele architekta Ľudovíta Oelschlägera

Skvelá výstava o tvorbe architekta prezentuje najnovšie poznatky výskumu. Viac info v príspevku na fotkách a videu.

Výstava Technicom Košice : Prezentácia  doteraz nepublikovaných vedeckých prác o živote a diele architekta  Ľudovíta Oelschlägera
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Text, foto a video: Lórant Kulík

Úspešný a tvorivý architekt vypracoval projekty budov, ktoré sú  dodnes ikonou miest a obcí na Slovensku a na Ukrajine. Verejnosti menej známy Ľudovít Oelschläger – Őry zanechal svoj rukopis aj v Košíciach. Tvorba Ľudovíta Oelschlägera – Őryho ukrýva množstvo tajomstiev a zaujímavostí, ktoré si zaslúžia chvíľku pozornosti.

Život a dielo architekta, už viac než desať rokov skúma Doc. Ing. arch. Adriana Priatková, PhD.

Pani Doc. Ing. arch. Adriana Priatková, PhD., začala s archívnym výskumom košickej moderny už pred niekoľkými rokmi. To, že Ľudovít Oelschläger – Őry bol naozaj produktívny a aktívny, dokazujú budovy aj mimo hraníc Slovenska. Na niekdajšej Podkarpatskej Rusi, ktorá bola v medzivojnovom čase súčasťou Československa, nájdeme nemálo stavieb s rukopisom Ľudovíta Oelschlägera (na snímkach).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Garanciou úspechu sú skvelí spolupracovníci

Estetické a vkusné usporiadanie 46 posterov prezrádza profesionalitu autorov výstavy. Vedúca projektu z Katedry teórie dejín umenia FU TUKE (na snímke), prezentuje precíznosť, vysokú odbornosť a profesionalitu pri realizácii výstavy a výskumného projektu. Garanciou úspechu sú aj skvelí spolupracovníci zo Slovenska, ale aj z Ukrajiny, s ktorými pani docentka spolupracuje. Ak by sme začali menovať, určite by sme niekoho vynechali. Kompletný zoznam autorov, spoluautorov výstavy nájdete aj v našej fotogalérii.

Vernisáž výstavy

Autorov výstavy spolu s hosťami hostí privítal Doc. Ing. František Jakab, PhD., (a snímke),riaditeľ Univerzitného vedeckého parku TECHNICOM. V úvodnej časti sa k prítomným prihovorila  Ing.Kristína Markušová (na snímke), riaditeľka Krajského Pamiatkového Úradu Košice. O výskumnej úlohe a realizácii samotnej výstavy, hostí informovala vedúca projektu a autorka výstavy Doc. Ing. arch. Adriana Priatková, PhD.,(na snímkach a videu). Pani docentka  vo svojom úvodnom príhovore poďakovala všetkým spolupracovníkom, ktorí  sa podieľali na realizácii výstavy a výskumného projektu. Na výstave sa zúčastnila  Prof. Ing. Zuzana Vranayová, PhD .,(na snímke),vysokoškolská profesorka, riaditeľka Ústavu pozemného staviteľstva.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Z Košíc do Užhorodu

Pri podrobnej prehliadke rýchlo zistíte,  že výskum zďaleka nekončí v Košiciach. Na výstavných paneloch si návštevník môže pozrieť budovy, ktoré vybudovali  v Užhorode, Munkačeve a ďalších mestách Ukrajiny. Pracovný tím pani docentky, musel niekoľkokrát odcestovať v čase COVIDU 19 na Ukrajinu, aby zdokumentovali podklady k výstave.

Výskum sa mohol uskutočniť iba vďaka spolupráci s Ukrajinou

Výskum a prezentáciu posterov v UVP Technicom, by nebolo možné realizovať bez pomoci Ukrajincov. Patrí poďakovanie Mgr.Line Degtyaryovej, doktorandke Užhorodskej Národnej Univerzity-NO Uzhorod Modernism Ukrajina. Za pomoc pri realizácii projektu patrí poďakovanie   Bc.Olegovi Olashynovi  zo Zakarpatskej akadémii umení. Ďakujeme pani Myroslave Liakhovych, autorke veľkej väčšiny realizovaných fotografií stavieb architekta nielen u nás, ale aj na Ukrajine. Bez zahraničných spolupracovníkov, by nebolo možné výskumný projekt realizovať. Napriek nepriaznivej situácii ochotne pomohli pani  Doc. Ing. arch. Adriane Priatkovej, PhD., realizovať výskum po roku 2012 / KEGA 046TUKE-4/2020.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na posteroch nájdete rodinný dom Pavla Németha a pani Némethovej

Autori prezentujú aj niektoré Košické budovy. Ústav nemocn.poist MAV v Košiciach, Nájomný bytový dom zamestnancov OPK, Bytový dom Otakara Šika, Rodinný dom Pavla Németha a pani Némethovej, Elte auto hotel a ďalšie. Druhú časť výstavy tvoria objekty z miest a obcí  Slovenska a Ukrajiny. Ak sa chcete dozvedieť viac, tak si určte príďte výstavu pozrieť.

Výstavné panely autorka spestrila dobovou projektovou dokumentáciou

V UVP Technicom je vystavených viac než štyridsať posterov s podrobným popisom jednotlivých objektov. Vedúca projektu Doc. Ing. arch. Adriana Priatková, PhD., takmer všetky výstavné panely spestrila s historickými a aktuálnymi fotografiami stavieb. Tieto budovy vznikli na rysovacom stole architekta Ľudovíta Oelschlägera. Aby výpovedná hodnota a odbornosť  výstavných panelov bola čo najlepšia, pani docentka jednotlivé postery spestrila s historickou projektovou dokumentáciou. Vyhľadať dobové projekty k historickým budovám je časovo náročné. Kompletizácia jednotlivých dokumentov do konečného produktu, v tvare výstavných posterov si vyžaduje vysokú odbornosť a spoluprácu s rôznymi inými profesiami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Úspešné výstavy na tému Oelschläger mali viac než desať repríz

Výstavu v kontexte diela košického architekta Ľudovíta Oelschlägera nainštalovali v Košiciach v roku 2012, v kontexte EHMK 2013. Predchádzajúca výstava o ktorej sme už písali sa konala v roku 2019. Mala 12 repríz na Slovensku v Maďarsku, Ukrajine, Rumunsku. Autori výstavy (A. Priatková – P. Pásztor). Výsledky výskumu autori  spracovali vo vedeckej monografii, ktorá bola nominovaná v tom roku tiež na cenu časopisu Pamiatky a múzeá. Získala cenu prof. Kusého za rok 2012.Košičania si mohli pozrieť minulú výstavu v budove Univerzitného vedeckého parku TECHNICOM. Pánovi riaditeľovi Doc. Ing. Františkovi Jakabovi PhD., patrí poďakovanie, že poskytol priestory  a možnosť  prezentovať výstavu v budove Univerzitného vedeckého parku. Ak ste výstavu v roku 2019 nestihli, tak si ju môžete pozrieť TU.

Výskum nikdy nie je ukončený

V úvodnom príhovore Ing.Kristína Markušová (na snímke), riaditeľka Krajského Pamiatkového Úradu Košice uviedla, že výskum nikdy nie je ukončený. Predpokladáme, že autori výstavy budú v skvelom projekte a  bádaní ďalej pokračovať ...

Výstavu si môžete pozrieť do 29. septembra 2022 v UVP Technicom,  na ulici Boženy Němcovej v Košiciach a v našej video a fotogalérii.

 Video 1: Otvorenie výstavy

 

Video 2: Úvodné slovo Doc. Ing. arch. Adriane Priatkovej, PhD.

Video 3:Výstava

Fotogaléria:

1a.
1a. 
1.
1. 
2.
2. 
3
4.
4. 
5.
5. 
6.Vpravo s taškou Prof. Ing. Zuzana Vranayová, PhD .,vysokoškolská profesorka, riaditeľka Ústavu pozemného staviteľstva.
6.Vpravo s taškou Prof. Ing. Zuzana Vranayová, PhD .,vysokoškolská profesorka, riaditeľka Ústavu pozemného staviteľstva. 
7.
7. 
8.
8. 
9.Zľava Doc. Ing. arch. Adriana Priatková, PhD., Ing.Kristína Markušová a Doc.Ing. František Jakab, PhD.,
9.Zľava Doc. Ing. arch. Adriana Priatková, PhD., Ing.Kristína Markušová a Doc.Ing. František Jakab, PhD.,  
10.
10. 
11.
11. 
11a.
11a. 
12.
12. 
13.
13. 
14.Ing.Kristína Markušová, riaditeľka Kraského Pamiatkového Úradu
14.Ing.Kristína Markušová, riaditeľka Kraského Pamiatkového Úradu 
15.
15. 
16.
16. 
17.
17. 
18.
18. 
19.
19. 
20.
20. 
21.
21. 
22.
22. 
23
23 
24.
24. 
25.
25. 
26.
26. 
27.
27. 
28.
28. 
29.
29. 
30.
30. 
31.
31. 
32.
32. 
33.
33. 
34.
34. 
35.
35. 
36.
36. 
37.
37. 
38.
38. 
39.
39. 
40.
40. 
41.
41. 
42.
42. 
43.
43. 
44.
44. 
45.
45. 
46.
46. 
47.
47. 
48.
48. 
49.
49. 
50.
50. 
51.
51. 
52.
52. 
53.
53. 
54.
54. 
55.
55. 
56.
56. 
57.
57. 
58.
58. 
59.
59. 
Lórant Kulík

Lórant Kulík

Bloger 
  • Počet článkov:  270
  •  | 
  • Páči sa:  1 608x

Po úspešnom absolvovaní Fakulty elektrotechniky a informatiky Technickej univerzity v Košiciach som začal v roku 1997 spolupracovať s denníkom Korzo. Od roku 1998 do mája 2018 som aktívne prispieval z publicistickými článkami a reportážnymi fotografiami do rubrík História, Hobby a Varenie, ktoré pravidelne uverejňoval denník Korzár a Košický večer. Moje príspevky na tému Varenie vychádzali v roku 2006 aj v denníku Nový Čas.V regionálnych denníkoch som sa v publicistických príspevkoch venoval numizmatike, filatelii a ďalším záľubám, ktoré som ilustroval vlastnými fotografiami. Rubrika Hobby v od júna 2018 už nevychádza. Tento blog je voľným pokračovaním na uvedené témy. Je určený pre každého, kto má rád históriu, umenie a rád varí. Trojročné štúdium Dejín umenia na UTV Technickej univerzity v Košiciach som úspešne ukončil v roku 2020 a v roku 2021 Žurnalistické praktikum na akademickej pôde UTV UNIZA v Žiline. Od roku 2023 som členom Združenia historikov moderného výtvarného umenia. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu