reklama

Výtvarné umenie: Algoritmické vizualizácie pána profesora Igora Podlubného vo forme grafických výstupov generovaných počítačom

Alebo Computer-Generated and Human-Interpreted. Viac info, foto a video o abstraktnom umení v príspevku.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Text, foto a video: Lórant Kulík

Ak sa venujete Matematickej analýze, funkciám komplexnej premennej, operátorovému počtu, deriváciám a integrálom neceločíselného rádu a ich aplikáciám v modelovaní a riadení procesov, výpočtovej technike a zároveň aj umeniu, tak pozorne sledujte. Potom Vás iste bude inšpirovať tvorba a vystavené diela, ktorých autorom je pán Prof. RNDr. Igor Podlubný, DrSc., akademik Učenej spoločnosti Slovenska. Prof. Podlubný, autor výstavy Computer - Generated and Human-Interpreted pôsobí na Ústave riadenia a informatizácie výrobných procesov Fakulty BERG Technickej univerzity v Košiciach. Exkluzívna výstava, ktorá vznikla v spolupráci matematika a výtvarníka, bola dostupná od 08. novembra 2021 až 28. februára 2022. Počas pandémie koronavírusu COVID 19, nemohol každý vidieť vystavené diela. Teraz si môžete výstavu pozrieť virtuálne na videu a na fotografiách.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Algoritmické vizualizácie profesora Igora Podlubného

Milovníci vedy a umenia si mali možnosť pozrieť neortodoxné prístupy, ktorých záverom sú vystavené algoritmické vizualizácie profesora Igora Podlubného. Grafické výstupy (na snímkach), vygeneroval autor pomocou softvéru v programovom prostredí Matlab. Jedným z nich je „malý princ s líškou“. Dielo reprezentuje perceptuálne interpretácie prepojení náhodných bodov krivkami premenlivej šírky vo virtuálnom priestore. Metóda trajektórie dynamických procesov pripomína gesto majstrov kaligrafie.

Spolupráca výtvarníka a matematika

Výstavu realizoval Prof.Podlubný v spolupráci s umelcom a pedagógom PaedDr. Mgr. art. Borisom Vaitovičom, ArtD. Zároveň je kurátorom výstavy, vyučuje na Fakulte výtvarných umení Technickej univerzity v Košiciach. Stretli sa na pôde Technickej univerzity a pomocou umeleckých diel (na snímkach) zhmotnili procesy, ktoré sú za horizontom obvyklého nazerania. Nekonečná slučka opakujúceho sa obrazu Madony s dieťaťom je vizuálnym výkladom matematickej rovnice.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Recyklácia zaužívaných foriem archetipy, algoritmus, bizarné diela

Ak do týchto zaužívaných foriem pridáme archetipy a počítačový program, tak sa dostávame  k filmom, ktoré vyprodukovala umelá inteligencia. K takýmto dielam patrí film vyprodukovaný Benjaminom – umelou inteligenciou od Oscara Sharpa a Rossa Goodwina a ďalšie.

Kurátorom výstavy je PaedDr. Mgr. art. Boris Vaitovič, ArtD. Venuje sa presahom klasických a digitálnych techník. Vystavoval v členských štátoch Európskej únie, ale aj v Holandsku, Japonsku, Číne a Kórei. Svoje diela prezentuje na responzívnych a interaktívnych inštaláciách často koncipovaných na špecifickom hardvérovom riešení. Venuje sa aj ekológii a využitiu reziduálnych energií.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Najviac citovaná matematická publikácia vo svete

Autor výstavy Prof. RNDr. Igor Podlubný, DrSc., je známy svojimi priekopníckymi prácami v oblasti derivácií a integrálov neceločíselného rádu a ich aplikácií v modelovaní a riadení procesov.

Monografia Prof.Podlubného má 30-tisíc citácií

Podľa databázy Americkej matematickej spoločnosti je najviac citovanou matematickou knihou vo svete v období 2011-2021, monografia Prof.Podlubného „Fractional Differential Equations“ (Academic Press/Elsevier, San Diego, 1999). S počtom citácií už viac ako 30 tisíc, je  najcitovanejšou vedeckou prácou všetkých čias na Slovensku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vystavené diela si môžete pozrieť na videu a vo fotogalérii.

 Video z výstavy:

Fotogaléria:

1a.
1a. 
1.Poster
1.Poster 
2.
2. 
3.
3. 
4.
4. 
5.
5. 
6.
6. 
7.
7. 
8.
8. 
9.
9. 
10.
10. 
11.
11. 
12.
12. 
13.
13. 

Zdroj:   Výstavné panely

              Popis výstavy: Prof. RNDr. Igor Podlubný, DrSc.

              Kurátorsky text: PaedDr. Mgr. art. Boris Vaitovič, ArtD.

Lórant Kulík

Lórant Kulík

Bloger 
  • Počet článkov:  270
  •  | 
  • Páči sa:  1 608x

Po úspešnom absolvovaní Fakulty elektrotechniky a informatiky Technickej univerzity v Košiciach som začal v roku 1997 spolupracovať s denníkom Korzo. Od roku 1998 do mája 2018 som aktívne prispieval z publicistickými článkami a reportážnymi fotografiami do rubrík História, Hobby a Varenie, ktoré pravidelne uverejňoval denník Korzár a Košický večer. Moje príspevky na tému Varenie vychádzali v roku 2006 aj v denníku Nový Čas.V regionálnych denníkoch som sa v publicistických príspevkoch venoval numizmatike, filatelii a ďalším záľubám, ktoré som ilustroval vlastnými fotografiami. Rubrika Hobby v od júna 2018 už nevychádza. Tento blog je voľným pokračovaním na uvedené témy. Je určený pre každého, kto má rád históriu, umenie a rád varí. Trojročné štúdium Dejín umenia na UTV Technickej univerzity v Košiciach som úspešne ukončil v roku 2020 a v roku 2021 Žurnalistické praktikum na akademickej pôde UTV UNIZA v Žiline. Od roku 2023 som členom Združenia historikov moderného výtvarného umenia. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

23 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu