reklama

Koleduje si aj Slovensko o metanolovú kauzu?

Niekde som si prečítal, že Zväz obchodu SR si o legalizácii domácej výroby alkoholu myslí svoje a podľa neho to otvorí doteraz zatvorené dvere alkoholovej mafii a čiernemu trhu....a schuti som sa zasmial. Dvere sú už otvorené.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

A v poslednom čase mám pocit, že sa otvárajú viac a viac. Ale aby som sa nepohyboval iba v teoretickej rovine, skúsim ísť do konkrétností. 
 Občas sa pohybujem v slovenských krčmách a po novom aj v pub-och, kde si síce väčšinou dávam pivko, ale hlavne v čase nižších teplôt si doprajem aj nejakú tú liehovinu resp. destilát. Teda aby som bol presný, rád som si doprial, ale minimálne v celej Hnileckej doline to už tak rád nie je. A to nie preto, že by mi povedal doktor, že nemôžem... 
Malé vysvetlenie na príklade. Predstavte si situáciu, že si doma s návštevou dáte (dúfam, že môžem menovať) takú Becherovku. Má žltú farbu, je mierne hustá a má korenistú chuť. Povedzme, že vypijete jednu, dve - samozrejme poháriky. Potom sa spoločne poberiete na prechádzku a deti vyhlásia, že chcú napríklad pizzu. Tak sa zastavíte v pizzérii. Viete , že pizza bez niečoho tekúteho sa prilepí na žalúdok a keďže sa držíte sloganu "Pi s rozumom" dáte si jednu Becherovku. Lebo tú ste mali doma a nebudete predsa miešať. Už keď ju barmanka pri pulte nalieva, zdá sa vám, že táto tekutina je redšia a nemá takú farbu ako tá doma. Keďže však nie ste denný konzument, tak si poviete, že sa iba do toho nevyznáte. Tak sa všetci schuti napijete a a odrazu je počuť iba hlasy: "Kua, to čo je?", "Prečo to tak štípe?", "Doma to bolo nejaké sladšie!". Samozrejme táto tekutina (lebo ju nemôžem nazvať Becherovkou) nemá nič spoločné s tým, z akej fľaše bola naliata. 
 Fajn to bol teda malý vzorový príklad. Poviete si: Tak tu budem chodiť len na pizzu. Ale o dva-tri týždne by ste si predsa dali Becherovku, tak to skúsite v inej krčme. A šup ho....a tie isté nadávky. Tak si poviete: Nebudem v krčme piť Becherovku - samozrejme mohli by ste vrhnúť na čaj, ale uznajte. Tak o mesiac, dva to skúsite napr. so Staroslovenskou slivovicou a neuveriteľné. To isté. Ani farba a tiež štípe. Tak ešte si necháte nejaký čas a skúsite to s Kensington ginom, lebo predsa jeden dva neúspechy vás len tak nezložia. A prekvapenie. Gin ako doma. Ale tešíte sa iba krátko. Pri daľšej návšteve už to rovnaké nie je. Zase všetko to isté, aj s tými nadávkami. Iba farba je ako doma (na vysvetlenie: Gin je číry). Tak ešte pozbierate nejaké podobné skúsenosti od kámošov a zistíte, že to tak fičí už roky. Raz je to všetko ok, a trikrát nie. Samozrejme ešte som skúsil aj niektoré iné dediny vzdialené aj desiatky km. Po podobnej skúsonosti som sa preorientoval na nákup výlučne v obchode. Ale po ďaších mesiacoh sa táto pliaga rozmohla aj do obchodu. Najprv boli problematické litrovky potom aj pollitrovky, no proste je toho čím ďalej tým viac. Dokonca sa mi podarila podobnú tekutinu vo fľaši od Becherovky vypiť aj v Rakúsku - to som sa už zľakol, že je to celoeurópske - ale našťastia ma ukľudnili - fľaša bola kupovaná v Hnileckej doline. 
 A na záver čerešnička na tortičke. Prestal som piť... Nie, Nie to iba vtipkujem. Mňa tak ľahko alkoholová mafia nezlomí. Čerešničkou je, že som sa dopracoval k známemu, ktorý pracuje v takejto oblasti a dodal mi maličké vysvetlenie: "No vieš ako to je. Príde za tebou dodávateľ chlastu a opýta sa ťa: Z ktorej pálenky chceš? Drahšej alebo tej lacnejšej?". 
 Všetko je z pohľadu spotrebiteľa takmer ok, kým je z tej lacnejšej iba viac mechom udretý ako z tej drahšej. A v podstate z tej lacnejšej ani nie je potrebné až toľko vypiť. Ale raz bude chcieť niektorý z tých akože výrobcov urobiť lacnejšiu ešte lacnejšou alebo bude chcieť mať doma bazén a keďže si nepozrel film Metanol, nebude vedieť, že za niečo také môže hroziť aj doživotný trest, no a nariedi to takým svinstvom, ktoré narobí oveľa väčšiu šarapatu ako len udretie mechom. 
 Takže, aby som naviazal na začiatok článku: Radšej rýchlo legalizujme a páľme doma, lebo to čo pijeme kúpené nie je ani zďaleka také bezpečné ako by malo byť. 
 
P.S.: Samozrejme som sa informoval po kamarátskej linke na Finančnej správe ako je to s kontrolami, ale vraj sa kontrolujú len kolky, nie samotný obsah. Ale bohužiaľ ľudia, ktorých poznám, kolky nepijú... 
 

Radovan Kulín

Radovan Kulín

Bloger 
  • Počet článkov:  9
  •  | 
  • Páči sa:  63x

Zamestnanec v IT Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu