reklama

Kde bolo, tam bolo, bol raz jeden hrad, ktorý zmizol...

Na zámku nádhernem na Lubine bohatý rytíř mněl příbytek slavný, hrad ten si z mramoru postavit dal...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)

...zlatem i stříbrem ho ozdobit znal...

Takto znie zveršovaná legenda o „Rytierovi lubinskom z Lubiny“ Bohumila Tablica. Čo myslíte, existoval kedysi tento rytier? Alebo závažnejšia otázka: Existoval niekedy spomínaný hrad?

V malej dedinke Podkozince, ktorá má len niečo okolo šesťdesiat obyvateľov, patriacej pod obec Lubina, v časti „Setváková skala“ sa ešte do polovice minulého storočia nachádzal hrad. Spomína sa pod názvom „Hradište“ alebo „Starý hrad.“ Bohužiaľ, o hrade nie sú žiadne seriózne podklady. No ako sa spomína v knižnej publikácii „Lubina 1392 - 1992“, pravdepodobne slúžil ako strážna veža na obranu Čachtického hradu spolu s vežou na staroturianskom cintoríne. Bol opevnený priekopou s valom.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zachoval sa nákres lokality i zopár fotografií z päťdesiatych rokov, keď stáli ešte aj pozostatky strážnej veže z pätnásteho storočia.

Obvodový múr hradu a nález vyhynutého druhu hlavonožca z tejto lokality.
Obvodový múr hradu a nález vyhynutého druhu hlavonožca z tejto lokality. (zdroj: Lubina 1392 - 1992)

Podľa nich sa dalo usudzovať, že na severnej strane sa nachádzala veža a k nej boli pripojené obvodové múry hrubé jeden a pol metra. Pod nimi bol strmý svah s hĺbkou päť metrov. Od severovýchodu hrad chránila dvojmetrová priekopa, z ostatných strán sto metrov vysoké skalné bralo a na neďaleký Čachtický hrad bol z tohto miesta dobrý výhľad. Skvelé strategické miesto, no ako to, že tak náhle zmizol a čo sa s ním vlastne stalo?

Nákres hradiska
Nákres hradiska (zdroj: Lubina 1392 - 1992)

Odpoveď znie: zničila ho ľudská hlúposť. Presnejšie, časy komunizmu, na ktoré doplatili mnohé historické pamiatky, zruinovali aj tento hrad. Jeho múry spolu s bralom jednoducho vyťažili a získanú horninu - červený vápenec použili na stavbu iných budov. Dnes málokto o ňom vôbec vie, hoci to nie je tak dávno, čo ešte stál. Mladí ľudia môžu už len niečo tušiť podľa názvov tunajších lokalít „Priedhradie“, „Záhradská“ či povestí a legiend. Nám sa podarilo získať od jednej postaršej obyvateľky Podkoziniec fotografiu z čias, keď ešte ruiny hradu neboli vyťažené. Nachádza sa na nej skupinka mladých ľudí, sediaca na hradnom brale.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Dobová fotografia z hradného brala.
Dobová fotografia z hradného brala. (zdroj: súkromný archív)

A takto to vyzerá dnes. K miestu sa musíte prekliesniť cez kríky, tŕnie, húštinu a nakoniec namiesto brala s hradom na vás zíva len hlboká jama... 

Pohľad na jamu, ktorá zostala po hrade...
Pohľad na jamu, ktorá zostala po hrade... (zdroj: Monika Kusendová)

Zachovala sa len časť nevyťaženého vápencového brala...

Zvyšky hradného brala.
Zvyšky hradného brala. (zdroj: Monika Kusendová)

Pod skalou dnes stojí novovybudovaná vyhliadková vežička, ktorá môže slúžiť ako orientačný bod k niekdajšiemu hradu. Pravda, ak to niekomu vôbec zíde na um...

Vyhliadková vežička pod bralom.
Vyhliadková vežička pod bralom. (zdroj: Monika Kusendová)
Monika Kusendová

Monika Kusendová

Bloger 
  • Počet článkov:  37
  •  | 
  • Páči sa:  145x

Som nezastaviteľný optimista, ktorý žije písaním, dobrodružným cestovaním, históriou a športom, najmä behom. Práve písanie je môj spôsob, ako spraviť svet krajším, zaujímavejším, zábavnejším a motivovať aj ďalších ľudí, aby si život užívali na 200 percent :) Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu