Budeme potrebovať: 1 kg hladkej múky typ T650 (alebo 00), 1 kvasnice, 2 stredne veľké uvarené zemiaky, lyžicu soli, lyžicu octu, lyžicu oleja, lyžičku mletého kmínu, 1 dl mlieka, štipku cukru a vlažnú vodu.

Postup:
Ešte pred prípravou si zemiaky (v mojom prípade 4 menšie) uvaríme v šupke a necháme vychladnúť.

V hrnčeku zmiešame deci vlažného mlieka, cukor (aby sa kvasnice aktivovali), kvasnice a necháme odstáť,

zatiaľčo vo väčšej nádobe zmiešame múku s olejom, octom, kmínom a soľou.


Do zmesi nastrúhame olúpané zemiaky uvarené v šupke.


Keď začnú kvasnice reagovať, obsah hrnčeka nalejeme do zmesi v mise.

Vymiešame tuhšie cesto,

v prípade potreby dolievame teplou vodou.



Vložíme do uzatvárateľnej plastovej nádoby na kysnutie a necháme kysnúť.


Medzitým posypeme plech múkou

a dáme rúru vyhriať na cca. 170°C.

Keď sa nádoba na cesto sama otvorí, cesto je vykysnuté

a vytvarujeme ho na plech.

Narežeme

a necháme ešte dokysnúť, kým sa rúra nenahreje.

Vložíme do rúry a pečieme asi hodinu.

Po vytiahnutí potrieme studenou vodou a necháme trochu vychladnúť.

Hlavnou výhodou tohto chleba je cena, keďže suroviny vychádzajú zhruba na 80 centov a rúra spotrebovala 2 kWh, čo je pri cene 11 centov za kWh elektriny cca. 22 centov. Teda v súčte vyjde 1,5 kg chlieb na niečo vyše 1€.
Chuť je ešte lepšia, ako má kupovaný, je taký tuhší, hustejší. Odporúčam ochutnať ešte teplý, aj keď sa trochu horšie krája.