Domáci chlieb

Moja mama už vyše mesiaca nekupovala chlieb. Prečo? Pečie ho! Nepotrebujete žiadne špeciálne vybavenie a je lacnejší a chutnejší ako kupovaný.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (37)

Budeme potrebovať: 1 kg hladkej múky typ T650 (alebo 00), 1 kvasnice, 2 stredne veľké uvarené zemiaky, lyžicu soli, lyžicu octu, lyžicu oleja, lyžičku mletého kmínu, 1 dl mlieka, štipku cukru a vlažnú vodu.

Ingrediencie
Ingrediencie 

Postup:

Ešte pred prípravou si zemiaky (v mojom prípade 4 menšie) uvaríme v šupke a necháme vychladnúť.

Zemiaky
Zemiaky 


V hrnčeku zmiešame deci vlažného mlieka, cukor (aby sa kvasnice aktivovali), kvasnice a necháme odstáť,

Obrázok blogu

zatiaľčo vo väčšej nádobe zmiešame múku s olejom, octom, kmínom a soľou.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Do zmesi nastrúhame olúpané zemiaky uvarené v šupke.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu


Obrázok blogu

Keď začnú kvasnice reagovať, obsah hrnčeka nalejeme do zmesi v mise.

Obrázok blogu

Vymiešame tuhšie cesto,

Obrázok blogu

v prípade potreby dolievame teplou vodou.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Vložíme do uzatvárateľnej plastovej nádoby na kysnutie a necháme kysnúť.

Obrázok blogu


Obrázok blogu

Medzitým posypeme plech múkou

Obrázok blogu

a dáme rúru vyhriať na cca. 170°C.

Obrázok blogu

Keď sa nádoba na cesto sama otvorí, cesto je vykysnuté

Obrázok blogu

a vytvarujeme ho na plech.

Obrázok blogu

Narežeme

Obrázok blogu

a necháme ešte dokysnúť, kým sa rúra nenahreje.

Obrázok blogu

Vložíme do rúry a pečieme asi hodinu.

Obrázok blogu

Po vytiahnutí potrieme studenou vodou a necháme trochu vychladnúť.

Obrázok blogu

Hlavnou výhodou tohto chleba je cena, keďže suroviny vychádzajú zhruba na 80 centov a rúra spotrebovala 2 kWh, čo je pri cene 11 centov za kWh elektriny cca. 22 centov. Teda v súčte vyjde 1,5 kg chlieb na niečo vyše 1€.

SkryťVypnúť reklamu

Chuť je ešte lepšia, ako má kupovaný, je taký tuhší, hustejší. Odporúčam ochutnať ešte teplý, aj keď sa trochu horšie krája.

Jakub Kušnier

Jakub Kušnier

Bloger 
  • Počet článkov:  3
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Študent Mendelovej univerzity v Brne, učím sa byť programátorom, snažím sa o občasný pohyb a zaujímam sa o dianie na Slovensku Zoznam autorových rubrík:  Voľný časŠkolaProgramovanieNezaradené

Prémioví blogeri

Pavel Macko

Pavel Macko

189 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,079 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

105 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

319 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu