reklama

Tenkrát poprvé

Ben je riaditeľom divízie už niekoľko rokov. Väčšinu času trávi v priemerne veľkej kancelárii na šiestom poschodí. Miestnosť pôsobí nevyrovnaným dojmom prázdnoty. Kožené kreslo, dve konferenčné stoličky, niekoľko nezaujímavých kresieb na bielej stene. Z okna sa naskytá pohľad na diaľničný obchvat.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

Jednou z aktivít v Benovej náplni práce je tiež prijímanie nových zamestnancov do firmy. Mladí veľa nevydržia. Mesiac, dva, niekedy rok. Chcú nabrať skúsenosti z reálneho komerčného prostredia a keď sa naučia plávať, poberú sa za lepším miestom. Pri danom rozpočte ich nie je možné udržať a nútiť ich ostať zavše nemožno.

Ako každé ráno, aj teraz stojí pred oknom a tupo hľadí na pohybujúce sa autá. Občas odpije z hrnčeka studenej kávy, jeho oči však naďalej hľadia do neznáma. O štvrť na deväť ho čaká pohovor. Devätnásťročné dievča. Tiché zaklopanie preruší jeho bezmyšlienkovitosť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

- Dobrý deň! Moje meno je Aďa. Prišla som na pohovor. – Ben jej podá ruku a ponúkne jej stoličku rovno oproti sebe.

- Sadnite si. Ešte si vytlačím váš životopis. – Automatická fráza, už ju vyriekol toľkokrát. Navyše vie, že dnešný rituál nie je posledný.

- Takže tu to máme. – Pohodlne sa usadí do luxusného kresla. Aďa sa snaží udržať aspoň aký taký úsmev na tvári, no cítiť z nej nervozitu.

- Celý životopis si spolu prejdeme a uvidíme čo ďalej. – Ben však vie, že prijíma všetkých uchádzačov. Zákazníkov je predsa stále viac a viac.

- Dátum narodenia .. – Letmo číta z papiera a čaká Adine uistenie.

- Osemdesiatsedem .. – Zaznie neistý, temer detský, hlas.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

- Čo tu máme ďalej. Farba očí, výška .. Hovoríte anglicky? –

- Nie .. – Zahanbene vyriekne mladá dáma.

- Nevadí, naučíte sa. – Na Benovej tvári sa objaví nečakaný priateľský úsmev.

- Bojíte sa psov? –

- Nie, mám veľmi rada psov. – Hrdá odpoveď preletí klimatizovanou kanceláriou.

- To je dobre, to je veľmi dobre. Máte na tele tetovania? –

- Nie. –

- Nosíte piercing? –

- Nie. – Aďa záporne pokývne hlavou.

- Brali ste v posledných troch mesiacoch drogy? –

- Nie.- Posledná otázka jej vtisla do očí zdesenie.

- Liečili ste sa na protialkoholickom liečení? –

- Nie. –

- Mali ste v posledných troch mesiacoch sex s osobou rovnakého pohlavia? -

SkryťVypnúť reklamu
reklama

- Nie – Opätovne krúti hlavou.

- Mali ste v posledných troch mesiacoch sex s náhodnou osobou opačného pohlavia? – V miestnosti zavládne nekonečné ticho. Zmätené dievča sa vzdáva pod paľbou otázok. Ben si položí lakte na stôl, rukami si podloží bradu a ukončí desivý výsluch.

- V poriadku. Toto je vaše telefónne číslo? – Perom ukazuje na vytlačený papier a čaká na posledný súhlas.

- Moje telefónne číslo. – Aďa súhlasne potrasie vyľakanou hlavou.

- V najbližších dňoch sa vám ozvem. - Usmeje sa a nový objav vyprevadí k dverám. S koľkým pôžitkom využíva jednoduchosť a neskúsenosť dievčat. Hoci len na mesiac či dva.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nepoznám osudy takýchto dievčat. Som len svedkom pribúdajúcich nápadne vysvietených a červeno blikajúcich budov so srdiečkami. O ženách a dievčatách na výpadovke z Bratislavy som počul už dávno. Neskúsené oko však tie nelichotivé existencie ľahko prehliadne. Cestou k česko-nemeckým hraniciam mi však pohľad padol na dom s veľkými sklami na čelnej strane. Ako vo výklade tam tancovalo možno dvadsať sporo odetých dievčat. Niekoľko ďalších postávalo na priedomí a pútalo pozornosť okoloidúcich áut. A mne len napadla otázka: Aký popud vedie človeka, aby si zvolil takúto životnú dráhu?

Krátky príbeh je samozrejme naivný a vymyslený. K nepravdepodobným otázkam v rámci prijímacieho interview ma inšpiroval dotazník, ktorý sa používa pri darovaní krvi. Stále sa len pousmejem, lebo tie otázky sú mi na míle vzdialené.

Tomáš Kuzár

Tomáš Kuzár

Bloger 
  • Počet článkov:  19
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Zaujímam sa o web, webové technológie, automatizované spracovanie textových dát. Viac na: tomaskuzar.wordpress.com Zoznam autorových rubrík:  Webový projektLiterárna kaviareňNa cestáchSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu