reklama

Konferencia: Mladí ľudia a dobrovoľníctvo na miestnej a regionálnej

Považská Bystrica 30.5.2011 Podať mládeži motiváciu k dobrovoľníckym aktivitám, ponúknuť im rôzne možnosti dobrovoľníctva a poskytnúť priestor k prezentácii rôznym neziskovým organizáciám z regiónu. Presne takýto mala cieľ konferencia s názvom Mladí ľudia a dobrovoľníctvo na miestnej a regionálnej úrovni.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)


Konferencia sa konala v zasadacej miestnosti Mestského zastupiteľstva na Mestskom úrade v Považskej Bystrici pod záštitou primátora Mesta Považská Bystrica, ktorý ju otvoril a privítal účastníkov. Hlavnými organizátormi konferencie okrem Mesta Považská Bystrica boli Rada mládeže Trenčianskeho kraja v Dubnici nad Váhom a Odbor mladých matičiarov pri Miestnom odbore Matice slovenskej v Považskej Bystrici Otváracou témou konferencie bola legislatíva dobrovoľníctva, ktorú mladým prezentoval študent Masarykovej univerzity Rastislav Sovík. Zákon o mládeži č. 282/2008 Z.z. a pripravovaný zákon o dobrovoľníctve bol možno pre niektorých študentov nudným počúvaním, ale veľa dobrovoľníkom poskytol potrebné informácie o právnej forme dobrovoľníctva.
Čo však mládež nečakala bola participácia v podaní Jána Bučkuliaka z Občiansko-demokratickej mládeže, ktorý nielen podal svoj najlepší pohľad na participáciu, ale svojím výkonom si vyslúžil aplaus väčšiny študentov a mladých. Okrem J.Bučkuliaka vystúpili Gabriela Gliševičová z Iuventy, Dušan Václav zo Združenia kresťanských spoločenstiev mládeže, Peter Lengyel, Ján Šajtlava, Marek Wesserle z eRKa, Lenka Kvasnicová z Úsmev ako dar a Daniela Huliaková z Skautského zboru v Žiline.
Každý lektor hoci rozprával o dobrovoľníctve, ale o inom spôsobe. Tento mix lektorov bol úmyselný, aby mladí ľudia pochopili čo je dobrovoľníctvo, akým spôsobom je realizované v rôznych organizáciách a na koľko odvetví sa dobrovoľníctvo delí. Mladí si vypočuli aj o Európskom roku dobrovoľníctva, o ktorom rozprávala G. Gliševičová, koordinátorka ERD. Mladí si okrem manažmentu dobrovoľníctva a spôsobov motivácie a vzdelávania dobrovoľníkov v jednotlivých organizáciách vypočuli aj o sociálnej práci v rámci dobrovoľníctva, ktorá je tak vzácna a náročná. Táto oblasť dobrovoľníctva je citlivou témou v dobrovoľníctve a v Považskej Bystrici ma veľmi slabé odozvy, lebo dobrovoľníkov je v nej veľmi málo.
Astronomický klub Juraja Bardyho so sídlom v Plevníku – Drienovom neostal nepovšimnutý. Členovia AKJB spolu s dobrovoľníkmi prezentovali svoju činnosť a s pomocou špeciálnych ďalekohľadov, ktoré si doviezli, ponúkli možnosť účastníkom konferencie a širokej verejnosti pozrieť si slnko za denného svetla.
Neformálna skupina Mládežnícky parlament v Považskej Bystrici sa staral o koordináciu dobrovoľníkov, ktorí pomáhali na konferencii zdokumentovať konferenciu (pomocou fotoaparátu, kamery). Ďalšia skupina dobrovoľníkov pripravovala občerstvenie, ktoré veľmi chutilo nejednému účastníkovi. Organizátori pripravujú dotazníky s cieľom zistiť, či konferencia naozaj zanechala v účastníkoch nejaké výnimočne dojmy, prípadne či získali informácie, ktoré by ich nadchli k dobrovoľníctvu.
Martin Labudík, organizátor konferencie a člen predsedníctva RM TNK

Martin Labudík

Martin Labudík

Bloger 
  • Počet článkov:  13
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Mysterious :-) Zoznam autorových rubrík:  Neformálne skupinyNeziskové organizácieNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu