Má neobyčajnú schopnosť napraviť tráviaci systém, posilniť imunitný systém a jemne očistiť telo. Tieto vlastnosti sú veľmi užitočné napríklad na riešenie vedľajších účinkov liečby chemoterapiou alebo radioterapiou. Pomáha znížiť zápal, posilniť respiračný a imunitný systém, uľahčiť chudnutie, zlepšiť funkciu čriev, znížiť riziko srdcových ochorení, regulovať krvný tlak a hormóny a posilniť kosti (málo známa skutočnosť: reďkovka je bohatá na vápnik).
V našom západnom ponímaní môžeme opísať bielu reďkovku ako karminatívum a jemne detoxikačnú zeleninu.
V čínskej dietetike je štiplavá, sladká, chladná, podporuje slezinu, pľúca, žalúdok a hrubé črevo.
Z bielej reďkovky je skvelá polievka aj šalátová zelenina. Je korenistá a pôsobí na tráviaci systém tým, že stimuluje tráviaci "oheň", rovnako ako červené reďkovky. Avšak najmä pri varení je aromatickejšia.
Biela reďkovka sa používa v nutričnej terapii čínskej medicíny na vyváženie ťažšie straviteľných potravín s vysokým obsahom živočíšnych bielkovín a tukov, ako sú hovädzie alebo bravčové mäso. Hovädzie ako aj bravčové mäso, ľahko produkujú v organizme toxickú vlhkosť, keď sa konzumuje v neprimeranom množstve. Keď sa táto vlhkosť opakovane zhromažďuje v čreve za istý čas sa dostáva na perifériu nášho organizmu a toto je základnou príčinnou vzniku mnohých druhov chorôb - od astmy a alergií až po autoimunitné choroby čriev a kĺbov.
Z toho istého dôvodu je kura tiež zlou voľbou pre kožné ochorenia, ako sú ekzémy, psoriáza a akné, pretože jej teplá povaha ohrieva krv a jej yangová energia prináša horúčosť na kožu. Z tohto dôvodu je kurča často pripravované s horkou zelenou zeleninou alebo obilovinami, ako sú Yi Yi Ren - slzovka, ktoré ochladzujú a vyrovnávajú prirodzenú teplotu kurčiat. Preto nie je vhodné konzumovať kura často.
Biela reďkovka je tiež vynikajúcou zeleninou na jar, kvôli jej čistiacim vlastnostiam. Je vynikajúca v kombinácii s inými "detoxikačnými" rastlinami, ako je koreň lopúcha, púpava a zelenina z rodu kapustovitých.
Všimnite si, že čínska medicína triedi potraviny, ako aj bylinky, na horúce, teplé, chladné, studené, neutrálne, korenisté, kyslé, slané sladké, sťahujúce, ťažké, ľahké, vysušujúce a zvlhčujúce. Čínske varenie všeobecne, najmä čínska medicinálna nutričná terapia a čínska filozofia celkovo, sa snaží vyvážiť tieto protichodné prírodné prvky.
Biela reďkovka sa často varí s čerstvým koreňom zázvoru, aby ďalej podporoval zažívací "oheň" v prítomnosti ťažkých alebo mastných potravín. Biela reďkovka sa tiež používa na prevenciu vzniku patologickej vlhkosti v čreve, ktorá sa vyvíja, keď sa prejedáme ťažkými zvlhčujúcimy potravinami, ako sú mäso a sladké, aj med sem patrí, ktoré sú ťažké, mäsité, celozrnné.
Hlboké vyprážané jedlá, aj keď sú otepľuce, sú tiež veľmi vlhké, pretože obsahujú koncentrovaný tuk, a preto sú o niečo ťažšie stráviteľné. Biela reďkovka, stimuluje žlč, ktorá pomáha tráviť tento tuk.
Je pozoruhodné ako sa dá čínska medicinálna dietetika preniesť do nášho systému stravovania. Dokážeme si tým hodne pomôcť, ak máme už zdravotné problémy a vieme sa vyhýbať nevhodným potravinám alebo ich neužívať, ak sú v predaji mimo ich sezónu.
Tu nájdete ďalšie zaujímavé články o reďkovke aj s receptom. Čaj na trávenie. (Postupne dopĺňam)