
Čo vlastne vieme o korení a bylinkách, ktoré používame bežne v našej kuchyni?
Korenie a bylinky sú prírodné látky
Obsahujú vitamíny, minerály, triesloviny, horčiny, saponíny, flavonoidy, atď. Vďaka tomu mnohé z nich pôsobia podporne na tráviaci system, majú antibakteriálne, protiplesňové a antiparazitické vlastnosti, pomáhajú čistiť organizmus od toxínov, majú povzbudzujúci účinok.
Aj keď korenie používame v kuchyni obvykle len v malých dávkach, aj tu ako aj pri ostatných potravinách platí “všetko s mierou”. Pri používaní niektorých z nich treba prihliadnuť na zdravotný stav človeka, nakoľko vo veľkých dávkach môžu vyvolať podráždenie, alebo až zdravotné problémy.
Poďme sa pozrieť aspoň na korenie a bylinky, ktoré najbežnejšie používame v našej kuchyni. Zo zoznamu som vynechala jednu z najlepších korenín – kurkumu, keďže tu máme samostatný článok o jej účinkoch.
Rasca
V tradičnej medicíne prostriedok proti plynatosti
Pôsobí v črevnom trakte antisepticky a upokojujúco, podporuje vylučovanie tráviacich štiav a podporuje chuť do jedla
Spazmolytikum – žalúdočné kŕče a črevné problémy
Účinná podpora obličiek
Pomáha pri vysokom krvnom tlaku
Priaznivý vplyv pri liečbe rakoviny hrubého čreva a pankreasu
Pôsobí toxicky na črevné parazity
Zvyšuje produkciu materského mlieka
Majorán
Podporuje trávenie, zvyšuje chuť do jedla, pôsobí proti nadúvaniu, pri črevnej kolike
Podporuje tvorbu žlče
Pôsobí upokojujúco na nervovú sústavu
Pomáha pri chorobách horných dýchacích ciest, zmierňuje kašeľ
Antiseptické a dezinfekčné účinky
Tlmí bolesť – menštruačné bolesti, svaly, bolesť hlavy, reumatizmus
Podporuje tvorbu mlieka
Oregano (pamajorán, dobromyseľ)
Zmierňuje kŕče žalúdka a čriev
Zvyšuje tvorbu žlče a tráviacich štiav, používa sa pri nechutenstve, hnačke, zápche
Priaznivo pôsobí pri ochoreniach horných dýchacích ciest, kašli a zápale priedušiek
Lieči zápaly hrdla
Bylinka je účinná proti plesniam, prírodné antibiotikum
Pozitívne účinky na nervovú sústavu
Tymián
Zmierňuje zápaly, má dezinfekčné účinky
Podporuje tvorbu bielych krviniek, posilňuje organizmus a jeho obranyschopnosť
Účinný proti plesniam, parazitom a zápalom, najmä na slizniciach
Rastlinné antibiotikum
Pomáha pri bronchitíde, zmierňuje kašeľ, horúčku, rozpúšťa hlieny
Zmierňuje bolesť pri ochoreniach kĺbov a svalov
Pomáha pri nespavosti
Pomáha pri pocitoch nadúvania a zvracania
Pomáha pri menštruačných bolestiach a upravuje cyklus
Bazalka
Má dezinfekčné, protizápalové a protiplesňové účinky
Prečisťuje organizmus
Pôsobí ukludňujúco
Pomáha pri chronickom zápale priedušiek, pri silnom kašli
Pozitívne pôsobí na tráviaci systém, pomáha pri nechutenstve
Pomáha udržiavať rovnováhu črevnej flóry, pri plynatosti a hnačkách
Zlepšuje tvorbu materského mlieka
Pôsobí upokojujúco, pomáha pri pocitoch úzkosti, nespavosti
Šalvia
Protizápalové, antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti
Podporuje činnosť pečene a žlčníka
Spazmolytikum
Zmierňuje nadmerné potenie, hlavne nočné a nervového pôvodu
Znižuje sekréciu mliečnych žliaz
Pomáha pri zápaloch žalúdka a črevného traktu
Pomáha pri zápaloch ústnej dutiny, hrdla, pri angíne, zápale ďasien
Používa sa pti ťažkostiach v klimaktériu, pri silnej menštruácii
Nesmie sa terapeuticky používať počas tehotenstva
Pri užívani vo vyššých dávkach môže vyvolať kŕče
Rozmarín

Antibakteriálne a antiparazitické vlastnosti
Podporuje činnosť pečene, žlčníka a tráviacej sústavy, pôsobí proti plynatosti
Posilňuje srdce, povzbudzuje krvný obeh, upravuje nízky krvný tlak, stimuluje lymfu, uvoľňuje stuhnuté svalstvo, prekrvuje a čistí pokožku
Odstraňuje pocit chladu v končatinách, tonizuje cievy
Pôsobí upokojujúco na nervovú sústavu
Pomáha pri obličkových kolikách, zvyšuje vylučovanie moču
Pomáha pri zahlienení a pri nádche, tlmí kašeľ
Stimuluje reprodukčný systém – zvyšuje prekrvenie malej panvy, afrodiziakum
Protizápalové účinky – reumatizmus, zápal žlčníka, bolesť svalov
Bobkový list
Podporuje trávenie a chuť do jedla
Protizápalové, dezinfekčné účinky
Sťahuje opuchy
Rozpúšťa kamene a pomáha pri ochoreniach močového mechúra
Pomáha tlmiť bolesti v kostiach, kĺboch a krížoch, účinný aj pri bolestiach sedacieho nervu
Znižuje hladinu krvného cukru
Odstraňuje usadeniny v kĺboch a tkanivách – čistí telo od odpadových látok a od solí kyseliny močovej, podpora pri liečbe reumatizmu a dny (na internte môžte nájsť recept na odvar z bobkového listu. Nakoľko je to veľmi silné rozpúšťadlo, treba si pozorne preštudovať užívanie a riziká)
Petržlenová vňať
Zásobareň vitamínov a minerálov
Diuretikum, pomáha pri močových kameňoch
Pomáha pri menštruačných problémoch a pri zápale prostaty
Podporuje trávenie a pôsobí proti nadúvaniu
Osviežuje dych
Kajenské korenie

Účinná zložka kapsaicín
Pôsobí na gastročrevný systém – stimuluje sekréciu žalúdočných štiav, mierni podráždenie žalúdka, predchádza hnačkovým ochoreniam
Pôsoní antibakteriálne a posilňuje imunitu
Tlmí bolesť – migrény, kĺby
Pomáha pri ochoreniach srdca a obehového systému – posilňuje srdce, zachováva elasticitu tepien a žíl a pomáha udržovať krvný tlak v norme, má schopnosť uľaviť pri náhlej srdcovej slabosti
Tlmí dráždivý kašeľ a bolesť v krku, stimuluje potenie, pomáha uvoľňovať hlieny
Podporuje metabolizmus, lymfatický a tráviaci systém
Antioxidant
Spazmolytikum
Pôsobí protizápalovo
Znižuje zrážanlivosť krvi
Pomáha zvyšovať účinnosť iných liečivých rastlín
Zázvor
Podporuje trávenie, pôsobí spazmolyticky na hladké svalstvo tráviaceho ústrojenstva
Zvyšuje produkciu žlče, pomáha pri nadúvaní
Priaznivo pôsobí proti nevoľnosti
Obmedzuje rast baktérie Helicobacter pylori
Pomáha znižovať hladinu cholesterolu
Antiseptikum, antivirotikum, antibakteriálny
Podporuje cirkuláciu krvi
Prevencia chrípkových ochorení, najmä črevná chrípka, pri zápaloch dýchacích ciest
Protirakovinové účinky
Tlmí bolesť
Čierne korenie
Podporuje trávenie a chuť do jedla, pomáha pri zápche, hnačke, plynatosti
Povzbudzuje činnosť pankreasu
Pôsobí povzbudivo na organizmus, podporuje metabolizmus
Pomáha proti artritíde
Zvyšuje vstrebávanie a biologické využitie niektorých živín v porovnaní s podávaním rovnakého množstva samostatne (napr. kurkumín)
Stimuluje krvný obeh a dvíha krvný tlak (zvyšuje sa zásobovanie orgánov živinami a prehrieva sa)
Antiparazitikum
Škorica
Nie je škorica ako škorica. Najčastejšie sa používajú dva druhy – škorica čínska (Cassia) a škorica cejlónska. Pravá škorica je z Cejlónu, je cenovo drahšia a kvalitnejšia. Kvôli svojej cene sa ale častokrát nahrádza lacnejšou a menej kvalitnou škoricou čínskou (Cassia). Obidva druhy škorice obsahujú látku kumarín, ktorý je toxický pre pečeň a obličky. A práve Cassia obsahuje podstatne väčšie množstvo kumarínu ako škorica cejlónska. Takže v prípade, že chcete používať škoricu aj na iné účely ako je občasné posypanie capuccina, alebo koláča, oplatí sa kúpiť kvalitnú cejlónsku škoricu.

Podporuje chuť do jedla a trávenie
Stimuluje tráviaci systém, pôsobí proti plynatosti, nevoľnosti, upokojuje koliky
Má zahrievací účinok na organizmus
Antibiotické a dezinfekčné účinky, protiplesňová, antivirotikum
Znižuje hladinu cukru v krvi a cholesterolu
Využíva sa pri nachladnutí, chrípke a kašli
Zmierňuje menštruáciu a priaznovo pôsobí v klimaktériu
Klinček
Protirakovinové účinky na kožu
Dezinfekčne pôsobí na dýchacie cesty a priedušky
Bolesti zubov – požuť pár kúskov, alebo potierať tinktúrou
Antriparazitikum
Povzbudzuje srdce a krvný obeh, prekrvuje organizmus
Zlepšuje trávenie, zabraňuje plynatosti, upokojuje podráždený žalúdok, uvoľňuje kŕče
Upokojujúce účinky, dodáva energiu
Podporuje tvorbu bielych krviniek, podporuje obranyschopnosť organizmu
Využíva sa pri liečbe astmy
Osviežuje dych
Podporne pôsobí na močový systém
Karí
Pôvodne slovo karí označovalo druh jedla. Počas Britskej koloniálnej nadvlády Briti začali používať tento
výraz pre korenie, ktoré sa do tohto jedla používa a toto označenie sa zachovalo dodnes. V Indii a Ázii sa však používa výraz masala. Je to zmes korenia, ktorá sa líši od častí Indie.
Najčastejšie obsahuje kurkumu, čierne korenie, zázvor, muškátový orech, kardamón, rascu, chilli. Hlavnou zložkou je kurkuma (učinky sú popísané tu).
Korenie a bylinky majú veľa vlastností kladne pôsobiacich na náš organizmus. Preto ich používajte, vymýšľajte nové kombinácie, robte z nich čaje – a získate skvelé chute, vône a v neposlednom rade si ich používaním podporíte zdravie.