Vitamíny v zime - 3 x výborné šaláty

Február u nás nepatrí medzi vľúdne mesiace. Chlad, vietor a nedostatok slnka nám nedodávajú na nálade ani na zdraví a dochádzajú zásoby vitamínov v organizme. Nie náhodou sú v tomto mesiaci také časté epidémie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Ponúkame vám recepty na tri šaláty, v ktorých využijete sezónnu zeleninu, výborne si pochutnáte a nadopujete sa tak potrebnými vitamínmi.

Je dobré si spomenúť, z akej zeleniny a ovocia čerpali naši predkovia, keď v obchodoch nebol celoročný prístup k ovociu a zelenine. Boli to najmä zelenina spracovaná kvasením a konzerváciou (pickleskvasená kapustanevarený džem) a uskladniteľná zelenina – kapusta, mrkva, cvikla, chren, jablká.

My vám ponúkame 3 výborné šaláty, ktorými si môžete doplniť vitamíny z prirodzených zdrojov. Základom sú mrkva, cvikla a kapusta.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Veľkosť zeleniny sa líši, aj preferencie oleja a octu, takže množstvá sú len orientačné a šalát si dotvoríte podľa vlastných preferencií. Namiesto klasickej majonézy, alebo smotany možete použiť sójovú majonézu.

Zimné šaláty - 3 x inak

Arménsky šalát

Obrázok blogu
Čo potrebujeme:Postup:
  • 300 g mrkvy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • vlašské orechy
  • čierne olivy
  • olej – podľa chuti - slnečnicový, olivový, sezamový, tekvicový
  • kyslá smotana
  • soľ
  1. Mrkvu nastrúhame, pridáme prelisovaný cesnak, nadrobno nakrájané orechy a celé olivy.
  2. Pridáme trochu oleja, kyslú smotanu, štipku soli a dobre premiešame.
  3. Šalát nechajte aspoň pol hodinu uležať, aby sa chute spojili.
  4. Šalát v miske môžete ozdobiť olivami a petržlenovou vňaťou.

Šalát Vinaigrette

Obrázok blogu
Čo potrebujeme:Postup:
  • 1 cvikla
  • 2 mrkvy
  • 4 zemiaky
  • 1 jablko
  • 1 malá cibuľa
  • 100 g kyslej kapusty
  • 2 kyslé uhorky
  • hrášok v konzerve
  • soľ
  • 2-3 PL slnečnicový olej (za studena lisovaný)
  • jablčný ocot
  1. Uvaríme mrkvu, cviklu a zemiaky, necháme vychladnúť na izbovú teplotu a ošúpeme.
  2. Uvarenú zeleninu, cibuľu, kyslé uhorky a jablko nakrájame na kocky.
  3. V nádobe zmiešame nakrájanú zeleninu, kyslú kapustu a hrášok, pridáme slnečnicový olej a soľ a premiešame.
  4. Ak je šalát málo výrazný, pridajte jablčný ocot.

Náš tip:

  1. Ak je kapusta veľmi kyslá, prepláchnite ju v studenej vode, vyžmýkajte a až potom pridajte do šalátu.
  2. K šalátu môžete pridať aj kyslú smotanu, jogurt alebo majonézu.

Kapustový šalát s jablkami

Obrázok blogu
Čo potrebujeme:Postup:
  • 3 poháre najemno nakrájanej kapusty
  • 1 nadrobno nakrájané červené sladké jablko
  • 1 nadrobno nakrájané zelené kyslé jablko
  • 1 nahrubo nastrúhaná mrkva
  • 1 červená sladká paprika
  • Zelená cibuľka
  • Cukor, citrónová šťava, alebo jogurt (kyslá smotana, majonéza) podľa chuti.
  1. V nádobe zmiešame kapustu, jablká, mrkvu, červenú sladkú papriku a zelenú cibuľku.
  2. Osolíme a dobre v rukách premiešame. Kapusta pustí šťavu a zmäkne.
  3. Šalát možme len pokvapkať olejom, alebo v si v miske zmiešajte, cukor a citrónovú šťavu a zamiešame do zeleniny. Môžte pridať jogurt (kyslú smotanu, majonézu)

Aj keď recepty na šaláty vyzerajú jednoducho, vďaka kombinácii ingrediencií sú chuťovo výborné a sme si istí, že si pochutnáte.

Larisa Adámková

Larisa Adámková

Bloger 
  • Počet článkov:  4
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Zaoberám sa liečivými rastlinami a ich vplyvom na ľudské zdravie. Píšem na túto tému na rôznych internetových stránkach. Ľudia si začínajú uvedomovať, že nie vždy je nutné siahať po syntetických liekoch, ale že si často krát vedia pomôcť aj sami úpravou životosprávy a používaním byliniek. Ich liečebné účinky sú uznávané aj pharma priemyslom. Preto sa stále robia výskumy a extrakty z rastlín sa používajú v liekoch. Zoznam autorových rubrík:  Rastliny a bylinyDomáca lekáreň

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

713 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lívia Hlavačková

Lívia Hlavačková

41 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

50 článkov
SkryťZatvoriť reklamu