Chuť jesenného lesa

Jeseň je farebná a farebné sú aj chute ktoré so sebou prináša. Niektoré chute v lese nájdeme iba na jeseň.

Chuť jesenného lesa
Jesenné huby (Zdroj: Juraj Laubert)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Jeseň je farebná a farebné sú aj chute ktoré so sebou prináša. Aj keď les chutí každému milovníkovi prírody po celý rok, niektoré chute v ňom nájdeme iba na jeseň.

Áno, hovorím o hubách, ktoré Slováci tak radi zbierajú. Uskutočňujú za nimi mnohokilometrové výpravy v početných skupinách na osvedčené miesta, aby si mohli domov odniesť úlovok v podobe dubákov, kuriatok, hlív, či suchohríbov. Niektorí si donesú aj krásne spomienky, iní naopak do lesa kde čo prinesú a nechajú pohodené na zemi. Vo veľkom náhlení sa za naj hubami si často nevšimnú menej známe no mimoriadne chutné druhy húb.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Medzi takéto druhy patria aj rýdziky, najmä rýdzik pravý.

Rýdziky pravé
Rýdziky pravé (zdroj: Juraj Laubert)

Typicky jesenná huba, ktorú, ak je dosť vlhko môžeme nájsť vo veľkých množstvách hlavne na zásaditých pôdach. Nevýhodou je, že veľmi chutí aj hmyzu a tak zdravé rýdziky nazbierame, až keď sa nočné teploty začnú približovať k nule. Čo sa týka chuti, pripravte sa na gurmánsky zážitok. Pečené, či vyprážané s troškou soli zaplnia ústa intenzívnou korenistou chuťou. Výborne chutia aj v polievke, praženici, či rizote. Ak ich máte prebytok, môžete ich aj zakonzervovať. Najjednoduchšie zasypané v soli, alebo sterilizované v sladkokyslom náleve. Ak ich nazbierate naozaj veľa, dajú sa nasolené naložiť spolu s cibuľou do keramického súdka rovnako ako kapusta.

SkryťVypnúť reklamu

Mojim najobľúbenejším receptom sú však rýdziky nakladané v bylinkovom oleji.

Rýdziky
Rýdziky (zdroj: Juraj Laubert)

Údené, pečené, vyprážané, či varené. Hlavne nasolené a vody zbavené rýdziky naložené do pohárov spolu s tymiánom, majoránkou, cesnakom, čiernym korením a zaliate kvalitným rastlinným olejom. Po dvoch hodinách sterilizácie pri 90°C sa chute krásne prepoja a zvýraznia. Rýdziky v bylinkovom oleji Vás zahrnú explóziou nových chutí. Prirodzená korenistosť rýdzikov je podporená bylinkami a cesnakom. Olej v ktorom sú naložené celkovú chuť ešte zvýrazní. A celé to pretkáva ľahučká chuť a vôňa po údení, alebo pečení. Vždy keď z nich v zime ochutnám, zavriem oči a opäť som na chvíľku v pestrofarebnom jesennom lese plnom vôní a chutí.

SkryťVypnúť reklamu


Juraj Laubert

Juraj Laubert

Bloger 
  • Počet článkov:  5
  •  | 
  • Páči sa:  26x

Som učiteľ biológie. Mám pomerne rôznorodé záujmy. Zaujíma ma najmä príroda, história, tradície a život v regióne Horehronie. Rád tvorím a píšem, napríklad texty pre študentov, ale aj recepty, či básne. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu