Jeseň je farebná a farebné sú aj chute ktoré so sebou prináša. Aj keď les chutí každému milovníkovi prírody po celý rok, niektoré chute v ňom nájdeme iba na jeseň.
Áno, hovorím o hubách, ktoré Slováci tak radi zbierajú. Uskutočňujú za nimi mnohokilometrové výpravy v početných skupinách na osvedčené miesta, aby si mohli domov odniesť úlovok v podobe dubákov, kuriatok, hlív, či suchohríbov. Niektorí si donesú aj krásne spomienky, iní naopak do lesa kde čo prinesú a nechajú pohodené na zemi. Vo veľkom náhlení sa za naj hubami si často nevšimnú menej známe no mimoriadne chutné druhy húb.
Medzi takéto druhy patria aj rýdziky, najmä rýdzik pravý.

Typicky jesenná huba, ktorú, ak je dosť vlhko môžeme nájsť vo veľkých množstvách hlavne na zásaditých pôdach. Nevýhodou je, že veľmi chutí aj hmyzu a tak zdravé rýdziky nazbierame, až keď sa nočné teploty začnú približovať k nule. Čo sa týka chuti, pripravte sa na gurmánsky zážitok. Pečené, či vyprážané s troškou soli zaplnia ústa intenzívnou korenistou chuťou. Výborne chutia aj v polievke, praženici, či rizote. Ak ich máte prebytok, môžete ich aj zakonzervovať. Najjednoduchšie zasypané v soli, alebo sterilizované v sladkokyslom náleve. Ak ich nazbierate naozaj veľa, dajú sa nasolené naložiť spolu s cibuľou do keramického súdka rovnako ako kapusta.
Mojim najobľúbenejším receptom sú však rýdziky nakladané v bylinkovom oleji.

Údené, pečené, vyprážané, či varené. Hlavne nasolené a vody zbavené rýdziky naložené do pohárov spolu s tymiánom, majoránkou, cesnakom, čiernym korením a zaliate kvalitným rastlinným olejom. Po dvoch hodinách sterilizácie pri 90°C sa chute krásne prepoja a zvýraznia. Rýdziky v bylinkovom oleji Vás zahrnú explóziou nových chutí. Prirodzená korenistosť rýdzikov je podporená bylinkami a cesnakom. Olej v ktorom sú naložené celkovú chuť ešte zvýrazní. A celé to pretkáva ľahučká chuť a vôňa po údení, alebo pečení. Vždy keď z nich v zime ochutnám, zavriem oči a opäť som na chvíľku v pestrofarebnom jesennom lese plnom vôní a chutí.