V hlasovaní o najsmutnejší mesiac v roku by november patril iste medzi top favoritov. Dni sú už veľmi krátke, hmlisté a sychravé, príroda, akoby sa definitívne v strnulom očakávaní odovzdala zime.
No nie je to celkom tak. Príroda je totiž ako slovenčina, plná výnimiek. Ak sa v novembri vyčasí a slniečko nás zláka na prechádzku, môžeme sa o tom presvedčiť.
Pozornému oku neujde, že niektoré veci možno uvidieť až v neskorej jeseni. A tak si zrazu všimneme karmínové konáre svíbu, či oranžové rovnošaty smrekovcov a topoľov osikových. Trnky a šípky tiež v plnej kráse nahodili svoje pestré korále.

Mojim najobľúbenejším jesenným stromom je však vŕba. Konkrétne vŕba päťtyčinková. Celý rok sa nenápadne skrýva. Splýva v záplave zelene na nerozoznanie od ostatných vŕb, aby sa na jeseň vyparádila ako mladucha.

Vŕby, šípky, trnky, plánky, bršleny, vystavujú na obdiv svoje plody, ktoré na nich cez rok postupne zreli. No astry a vratiče sa tvária že je jar. Kvitnú si popri cestách a na rumoviskách. Vôbec im nevadí, že ich už možno zajtra prikryje biela perina.

Nezaháľajú ani niektoré živočíchy. V potokoch ešte stále prebieha neres pstruha potočného. Táto predtým bežná ryba našich bystrín je už dnes pomerne vzácna. Oplodnené ikry zahrabú pstruhy do štrkovitého dna potokov, aby tam prečkali až do jari.
Z húb sa o slovo hlási kráska ktorú v lete nenájdete. Rastie na umierajúcich a mŕtvych listnatých stromoch od novembra do marca. Čiže aj uprostred zimy, keď sa oteplí. Táto drobná huba, ktorá často rastie v skupinkách a trsoch si svoje meno zaslúži. Jej „ horiace“ klobúčiky zbadáte už z diaľky.
Pohľad na plamienku zblízka je veľmi zaujímavý. Pomarančovo hnedé klobúčiky, pod nimi medovo žltá stonka, ktorá postupne prechádza do zamatovo hnedočiernej farby. Neskutočná huba. Vyzerá ako z nejakej fikcie Jamesa Camerona.

Plamienka je jedlá a chutná. Niektorí tvrdia, že aj liečivá. Pre mňa je to rozhodne huba ako od dvanástich mesiačikov. Keď ju zbadám, neodolám a nazbieram si. Celou cestou domov sa mi potom robia chute na hubovú mrvenicu.

Za dve hrste klobúčikov z plamienok dám variť do dvoch litrov vody spolu s dvomi pokrájanými zemiakmi. Osolím, okorením. Keď začnú vrieť, pridám do polievky cibuľovopaprikovú zápražku. Na záver ešte vsypem mrveničku, najlepšie doma urobenú s jedného vajíčka. Ešte chvíľu povarím, aby sa mrvance a zemiaky uvarili. Ochutnám. Ak treba dosolím. Hotovo.
