reklama

Príprava na Moskvu

alebo ako veľký brat na Východe opäť v mysliach mladých ožíva. Zatiaľ iba o príprave a očakávaniach...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

Rozhodnutie padlo. Alebo lepšie povedané, z účtu boli poslané peniaze na letenku. Keďže ešte nekonvertibilný rubeľ sa vymeniť nedá, poplatok za mesačné štúdium sa platí až priamo na mieste - v Moskve na Jazykovom inštitúte A. S. Puškina. Takže buď v hotovosti beriem USD alebo EUR, alebo platobnú kartu, ktorá je podľa spolužiakov, ktorí už v Rusku boli, použiteľná v pohode aj obchodoch aj na výber.
Zatiaľ si to ani neviem predstaviť, predsa len fámy okolo Ruska kolujú rôzne, ale ja si aj tak najradšej počkám, a vytvorím svoj vlastný názor až priamo na mieste.
Najviac som zvedavá na ubytko. Máme bývať na intráku priamo na "puškiňáku". Vraj sa tam býva dobre, porovnateľne ako intráky tu, niektorí vravia, že je to ešte lepšie ako HOPA (rozumej Horský Park v Bratislave). Tak uvidím. Vraj to tam postupne rekonštruujú, tak dúfam, že chytíme dobré poschodie.
Celkovo je to pre mňa nová skúsenosť, keďže vyslovene na študijný pobyt sa chystám do zahraničia prvýkrát. Hoci som dva roky študovala ruštinu, najlepšie som zrejme pochytila prízvuk. Takže moja ruština spočíva prevažne v slovenčine poznačenej ruským prízvukom. Ale čítať a písať azbukou som sa úspešne naučila, na čo som patrične hrdá.
Zatiaľ však len toľko, že poplatok za víza bol zavedený posledný rok, aspoň na tie študentské, neviem ako ostatné, a to 1400 Skk.
No v každom prípade sa chystám prispieť svojimi poznatkami sem na blog v blízkej dobe. Internet tam vraj funguje bez problémov, stojí nejakých 40 rublov na hodinu (1 rubeľ je približne 1 koruna slovenská, iba o trošku viac, t.j. 100 rublov je 108,46 korún slovenských), čiže prepočítavanie, ktorému sa zrejme nikto počas prvých dní v zahraničí v krajine používajúcu cudziu menu nevyhne, bude o to jednoduchšie.

Poká y Dosvidaňja



Laura Adamová

Laura Adamová

Bloger 
  • Počet článkov:  24
  •  | 
  • Páči sa:  0x

neprofesionálna blogerka - začiatočníčka Zoznam autorových rubrík:  Moje cesty okolo svetaSlovenskó, Slovenskó(nie)LEN PRE ŽENYSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu