reklama

Ako Slovákov slovenčine naučiť?

I rozhodli sa úradníci na to podujať. Ale prečo všade tam, kde sa má rozhodovať o múdrejšom živote, sa takmer pravidelne nachádzajú ľudia pomýlení, či až úbohí? Napríklad i v Jazykovednom ústave. K tomu otvorene a odvážne chcem povedať: Obávam sa, že súčasná stvrdačená a sčechogermánštená slovenčina sa už nedá zachrániť!

Písmo: A- | A+
Diskusia  (47)

Žijeme v prazvláštnych reáliách: Dnešní dedinčania až s honorom hovoria len- áno, áno, naše učiteľky v škole sa pýtajú česky: že, že?

Čilen interesantné: ked náš východniar a žiak v škole - niekedy takímäkkofónni sa chcú vyznamenať "správnou slovenčinou" okamžite začnúhovoriť ako sa len dá tvrdo a so všetkými kazmi! Čou vinou?

Ponemčíme čo sa "nechá"

Ikdeže je už niekdajšie - hej, hejže, pravdaže a hovorí sa "proste" - miesto prosto, slovom, jednoducho.

Alen "strašne", "super", "fajn" - miestonesmierne, nevýslovne, a vražda sa "šetrí" a len po nemecky -"kvôli" (zuliebe) - ešte aj "kvôli smradu nedalo sa vydržať"- kdeže je to naše príčinné "pre"?!

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dnessa chodí kvôli nákupu, kvôli práci - nie na nákup, za prácou a sa len sranduje,nie figľuje - vraj to bol srandovný človek nie figľovný.

Nadedine sa povedalo "To ňe figľe, bo chlopec bi bul spad do studňi.

Našazáľuba v ponemčovaní je preveľká: "došlo" a "došlo kniečomu" - nie že sa stalo, oznamuje sa - vlak pripravený "kodchodu", program "ku Dňu matiek", slávnosť "ksviatku" Panny Márie - nie na deň, na sviatok.

Čítamenávod "k obsluhe" ,pozývame "k obedu" ,hlásateľka vyzýva"k počúvaniu", "k podpore", dar sa dáva "knarodeninám", nie na narodeniny. Hovorí sa "nakoľko" (insofern)namiesto keďže, preto.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

"Ďalekoviac"(weitmehr) miesto - oveľa viac, "akonáhle"(sobald) miesto -len čo.

"Prednešok" (fur heute) namiesto - na dnešok, tak pekný (so schoner), miesto -taký pekný, škola "prevádza" zber papiera, učiteľka "vyzve kprednesu" (vorfuhren)..

Lass dichnicht!

Takteda - už nie podľa našich dedinských materí, ale po čechogermánsky.

Súčasnáskaza slovenčiny aj so spomínaným pritvrdzovaním s "požehnaním"Jazykovedného ústavu priam bláznivo vyvrcholila nemeckým lassen- nechať, takžednes "po slovensky" sa mlieko necháva prevariť, domy sa nechávajúpostaviť, zbúrať, Slovák sa už len necháva presvedčiť, inšpirovať, nenecháva saoklamať, a veta - krásota z novín: Nenechajte, aby vás obrali o zisk! Nenechajte sa vyprovokovať! Lass dichnicht!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jednooký medzi slepými

RozhlasováSlovenčina na slovíčko, ktorá nás má naučiť slovenčine raz "poradila:Správne sa má povedať - Nenechajte si po nose brnkať!!!

Redaktorkámtejto "správnej" slovenčiny "nevadí" ani spojenie hrať"na husle, na klavír" podľa čoho by sme mali hovoriť aj - nosím sa nakôň, vozím na voz, pri prepiatom cite dovoľujú expresívnu nehoráznosť -"strašne krásne, strašne milo, zrejme nepoznajú naše ľudové - nesmierne,prenesmierne, nevýslovne!

Redaktorkykritizujú tvar "budeme sa sústrediť", ale hovoria - "budemepočuť" (werden hohren) nie - počujeme, ako aj počkáme, pohneme, povieme apodobne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vslove Tále kážu vyslovovať mäkko, no slová chvíle, pole, v škole - vyslovujútvrdo ako betón! V tejto relácii sa už žiadne zvieratko nekotí, neliahne,neprasí, netelí, nežrebí, nevychodí z vajec, len sa rodí: jakľudské mláďa!

Táto slovenčinová poradňa sa obyčajne zaoberá až smiešnymismietkami, ale brvno v oku nevidí a ak aj čosi vážne odsúdi, takmer vždy, keďkaz je už nevykoreniteľný!

Jeslovo "vážne" príslovka, či prídavné meno? Je to dielo nepísaniamäkčeňov!

Aleto poradňa nekritizuje..rovnako ako zmätok v písaní a nepísaní čiarky predspojkami ani, či, aj, alebo.

Vnašich televíziách mládežnícke a detské relácie jazykovo sú také šlendriánske,že to zarazí i nezainteresovaného človeka!

A tu naraz - na suťaži onajobľúbenejšieho učiteľa - Zlatého Ámosa - s hrôzou zistíme, že taká"slovenčina" pochodí z našich škôl!

Vtých súťažných produkciách učiteliek, učiteľov, nebolo ani stopy po dedovizni, úcte k slovenčine, vynikalo len samé strašne, super, fajn, proste,sranda i bordel a len western, popmuzik, scénická choreografia, break dance,hiphop

...a okrem toho - iba jediná učiteľka (bola z Oravy) hovorila mäkko!

Akouž bola zmienka - podľa nášho Jazykovedného ústavu sa má vyslovovať tvrdo, no keď napr. s tvrdým le vyslovím slovo boleli, potom musím i koncové livysloviť tvrdo a kde, preboha, sa to tvrdačenie v slovenčine zastaví?

Myslyna svoje zdravie! Na Záhorí zamrzlo dieťa na poly. Na to treba silné volové (čivôľové?) vlastnosti! Skočil mi uhol do oka. Letoval v lese (pájkoval). Ulavilosa mu na duši, už mu je lahšie. Zistil som - náš žiak o spolužiakoviuž nepovie, že sa zľe učí, ale tvrdo zle, ale to potom značí, že sa učí niečonemravné!

Azda bezprecedens na zemeguli: Slovenská učiteľka žiakovi z diktátudala pätorku, lebo napísal balyk s lystami a lypový kvet s tvrdým y a - onaho tak tvrdo naučila hovoriť!!!

Nakoniecdve provokatívne a závažné poznámky čiastočne odchodné od slovenčiny:

Dnessa v školstve s obrovským nasadením vyučujú cudzie jazyky, tupomyslenie: nemohol by sa pre ne uvoľniť priestor zrušením pravopisnýchvýnimkovostí, nepravidelností, napr. dlžňových - Ján, Jana, ale dážď, dažďa,rodák, ale synak - tiež vrátením sa k Štúrovmu j miesto vymyslených dvojhlások, ba i zrušením ypsilonu?

Veď- na našom slovenskom Juhu aj ťažký pravopis mocno odrodzuje...

Ján Lazorík

Ján Lazorík

Bloger 
  • Počet článkov:  30
  •  | 
  • Páči sa:  3x

Nesmierne ma mrzí, že toto moje písanie je len veľmi nedostatočné - vo výpočte omylov a skáz zapríčinených tými, ktorí jediní majú dnes právo publikovať, vystupovať a za všetkých hovoriť...Narodil som sa v roku 1920, mám 87 rokov. Zbieral, nahrával, fotografoval a zapisoval som čo som videl v nádeji, že to raz bude mať cenu. Nie v tom, aby sa človek nad človeka vyvyšoval, ale aby sa spoznal a sám seba prijal, lebo jedno i druhé ho oslobodí... Zoznam autorových rubrík:  Písačky bez adresátaListy mocnýmŠarištinaDvojjazyčne..SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu